Činnost poradkyně

Datum interpelace:
16. 04. 2024
Datum odpovědi:
14. 05. 2024
Interpelující:
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
Interpelovaný:
Monika Shaw Salajová, M.Sc.
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace
Zastupitelstvo MČ Praha 5 dne 16. 4. 2024
Interpelovaná: Monika Shaw Salajová, M.Sc., místostarostka
Činnost poradkyně …
Vážená paní místostarostko,
dovoluji si Vás interpelovat ve věci činnosti Vaší poradkyně paní …
Předně mi dovolte vyjádřit svůj osobní postoj k placení poradců pro volené politiky. Rozumím tomu, že existují oblasti, u kterých je expertní rada žádoucí pro skutečně správné posouzení určité situace. Jsem ovšem hluboce přesvědčena, že pro takový výdaj má být racionální a ekonomické opodstatnění. V opačném případě se jedná o plýtvání s veřejnými finančními prostředky a neuvážené hospodaření.
Prosím tedy o vysvětlení následujících položek, které jsou uvedeny v pracovních výkazech poradkyně paní …:
1. editace interpelace na pana Bartoně,
2. zpracování pracovního výkazu (8 hodin),
3. pošta a administrativa,
4. analýza pro účely koaličního jednání.
Domnívám se, že činnost poradce by měla být expertního, a nikoliv administrativního charakteru. První tři položky odpovídají činnosti asistentky, kterou ovšem již disponujete. Ve čtvrtém bodu naopak postrádám, čeho se daná analýza týkala a jaký měla rozsah.
Děkuji za odpověď.
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
zastupitelka za TOP 09

Odpověď:

Vážená paní
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
zastupitelka za TOP 09
V Praze dne 14.05.2024

Věc: odpověď na interpelaci ze dne 16. 4. 2024

Vážená paní zastupitelko,

tímto reaguji na Vaši interpelaci týkající se činnosti mé poradkyně …

Mohu Vás ujistit, že činnost poradkyně probíhala v souladu se směrnicí č. 1/2019 Pravidla uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr Úřadu městské části Praha 5 a Dohodou o práci konané mimo pracovní poměr, která byla stran Úřadu městské části Praha 5 schválena na několika úrovních hierarchie fungování včetně tehdejšího pana starosty a paní tajemnice. Současně nebyl překročen žádný limit pro čerpání veřejných prostředků na poradce při výkonu mé funkce místostarostky.

Slečna … zajištuje komplexní poradenství při výkonu mé funkce. Její činnost pokrývá úkoly, které jí osobně zadávám, a jejichž vypracování následně kontroluji. Činnost poradkyně probíhá v souladu s popisem pracovní činnosti. Jedná se o činnost v oblasti poradenských aktivit, která je velmi různorodá a má především expertní charakter. Popis pracovní činnosti mimo jiné obsahuje následující výčet činností: rešerše, právní posouzení, analýzy, korespondence, právní poradenství v gesci místostarostky a monitoring trendů v sociální oblasti, které poradkyně zajišťuje v rozsahu, který určuji. V případě potřeby se věnuje i dalším aktivitám pro zajištění plynulého chodu mé kanceláře.

Vzhledem k tomu, že pracovní výkazy, které jsou dány přílohou směrnice, nedisponují dostatečným prostorem pro popis veškeré odvedené práce za každý jeden den, není výčet činnosti poradkyně v daném dni absolutní. Pracovní výkazy jsou však každý měsíc při odevzdání kontrolovány zaměstnancem oddělení personálního a mzdového, a tak jsem měla za to, že jsou takto vyplněné pracovní výkazy v pořádku. K jednotlivým bodům interpelace:

1. Editace interpelace na pana Bartoně – jednalo se o právní vyjádření k interpelaci na interpelovaného zastupitele pana Bartoně, který mě požádal o konzultaci
2. Zpracování pracovního výkazu – jak již bylo řečeno, jednotlivé položky nejsou absolutním výčtem pracovní činnosti za daný den
3. Pošta a administrativa – odpovědi na dotazy občanů včetně vyhledání relevantních informací
4. Analýza pro účely koaličního jednání – příprava podkladů na jednání

Nyní s odstupem času není nasnadě vysvětlovat jednotlivé položky pracovních výkazů, avšak s přihlédnutím k této interpelaci Vás mohu ujistit, že do budoucna zajistím detailnější pracovní výkazy mé poradkyně.

S pozdravem

Monika Shaw Salajová, M.Sc.
místostarostka pro sociální oblast a sport

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě