Činnost poradce

Datum interpelace:
16. 04. 2024
Datum odpovědi:
15. 05. 2024
Interpelující:
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
Interpelovaný:
Ing. Milan Vrkoč
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace
Zastupitelstvo MČ Praha 5 dne 16. 4. 2024
Interpelovaný: Ing. Milan Vrkoč, radní
Činnost poradce…
Vážený pane radní,
dovoluji si Vás interpelovat ve věci činnosti Vašeho poradce pana…
Předně mi dovolte vyjádřit svůj osobní postoj k placení poradců pro volené politiky. Rozumím tomu, že existují oblasti, u kterých je expertní rada žádoucí pro skutečně správné posouzení určité situace. Jsem ovšem hluboce přesvědčena, že pro takový výdaj má být racionální a ekonomické opodstatnění. V opačném případě se jedná o plýtvání s veřejnými finančními prostředky a neuvážené hospodaření.
Prosím tedy o vysvětlení následujících položek, které jsou uvedeny v pracovních výkazech poradce pana…:
1. schůzky s občany a jejich podněty,
2. prezentace práce radního,
3. administrativní činnost a e-mailová komunikace,
4. rešerše materiálů do rady.
Domnívám se, že jednotlivé popisy činností by měly být podrobnější a zejména konkrétnější. Opět je zde výskyt spíše administrativních činností, které podle mého názoru, nepatří do práce poradce. Schůzek s občany se pan … účastní společně s Vámi a existují o nich nějaké záznamy či konkrétní výstupy? Co si mám představit pod položkou „prezentace práce radního“? Jaké materiály do rady pan … konkrétně četl a existuje k dispozici nějaký výstup či záznam?
Děkuji za odpověď.
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
zastupitelka za TOP 09

Odpověď:

Vážená paní
Ing. Savina Finardi, Ph.D.
zastupitelka za TOP 09

V Praze dne 15.05.2024

Věc: odpověď na interpelaci ze dne 16. 4. 2024

Vážená paní zastupitelko,

k Vaší interpelaci týkající se činnosti mého poradce … uvádím následující:

mohu vás ujistit, že činnost mého poradce probíhala v souladu se směrnicí č. 1/2019 Pravidla uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr Úřadu městské části Praha 5 a Dohodou o práci konané mimo pracovní poměr, která byla stran Úřadu městské části Praha 5 schválena na několika úrovních hierarchie fungování včetně tehdejšího pana starosty a paní tajemnice. Současně nebyl překročen žádný limit pro čerpání veřejných prostředků při výkonu mé funkce radního.

Můj poradce pan … zajišťoval komplexní poradenství při výkonu mé funkce. Jeho činnost pokrývala úkoly, které jsem mu zadával nejčastěji v nemateriální podobě a jejichž předvedení jsem následně osobně kontroloval. Činnost poradce probíhala v souladu s popisem pracovní činnosti. Jednalo se o činnost v oblasti poradenských a komunikačních aktivit, která byla velmi různorodá. Popis pracovní činnosti mimo jiné obsahuje následující výčet činností: rešerše, analýzy, korespondence, komunikace s občany, monitoring trendů v oblasti životního prostředí, které poradce zajišťoval v rozsahu, který jsem mu určoval. V případě potřeby se věnoval i dalším aktivitám pro zajištění plynulého chodu mé kanceláře.

Vzhledem k tomu, že pracovní výkazy, které jsou dány přílohou směrnice, nedisponují dostatečným prostorem pro popis veškeré odvedené práce za každý jeden den, není výčet činnosti poradce v daném dni absolutní. Pracovní výkazy jsou však každý měsíc při odevzdání kontrolovány zaměstnancem oddělení personálního a mzdového, a tak jsem měl za to, že jsou takto vyplněné pracovní výkazy v pořádku.

K jednotlivým bodům interpelace:

1. Pro schůzky s občany připravoval pan … podklady a návrhy na řešení jejich podnětů zpravidla v nemateriální podobě.
2. Pod položkou prezentace práce radního si můžete zcela konkrétně představit formování/orámování diskuse k tématu, který spadá do mé gesce. Např. zimní údržba komunikací, hospodaření s energiemi, efektivní komunikace napříč odbory, odpadové hospodářství. Tato činnost je nesmírně potřebná pro zrychlení procesů. Můj poradce přišel s nápadem otevřít porady s mým odborem OSP každé první úterý v měsíci i jiným vedoucím odborů, což se velice osvědčilo a funguje to již více než rok. Práce radního je potřeba prezentovat tak, aby byla srozumitelná i pro jiné odbory a v tom mi můj poradce nesmírně pomohl, nejednalo se pouze o správnou prezentaci radního navenek.

3. Máte pravdu v tom, že administrativní činnost nepatří do práce poradce, ale pokud kvantita administrace překročí únosnou mez musíte zapojit i poradce, aby se procesy nezastavily. Důležitější než lpění na principech, je v tomto případě akceschopnost. Mnoho měsíců byl v roce 2023 odbor OSP bez svého vedoucího a nápor práce byl obrovský. Můj poradce, ale i já sám osobně, jsme pomáhali odboru vyřizovat některé administrativní záležitosti – příprava podkladů do RADY, do výborů, identifikace cizích pozemků, respektive uklízení na nich atd.

4. Dohledáváni informačních zdrojů a poukazování na ně v reálném čase při vzájemné diskusi nad tématem ušetří radnímu mnoho času. Jako příklad mohu uvést mnoho let opakované předkládání do RADY materiál k monitoringu podzemních a povrchových vod motolské skládky ve stále stejné struktuře. Můj poradce pan … se významnou měrou (mnoho hodin jsme vzájemně diskutovali a hledali způsob jak mechanicky zavedené postupy změnit) podílel na tom, že se poprvé po mnoha letech k monitoringu sešli všichni kompetentní u jednoho stolu (náměstkyně primátora HMP paní Jana Komrsková, zástupci MČ Prahy 5, zástupci MHMP a zástupci společnosti GEOtest a.s. , která pro nás motolskou skládku monitoruje). Závěry z tohoto jednání mají a budou mít vliv na rozsah a formu monitoringu motolské skládky do budoucna. V současné době stále probíhají jednání a předpokládám, že se materiál s touto zásadní změnou v monitoringu dostane na jednání RADY během několika týdnů.

Nyní s odstupem času není nasnadě vysvětlovat jednotlivé položky pracovních výkazů, avšak s přihlédnutím k této interpelaci vás mohu ujistit, že do budoucna zajistím detailnější pracovní výkazy mého nového poradce, a to i v materiální podobě.

S pozdravem

Ing. Milan Vrkoč
radní pro veřejný prostor a životní prostředí

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě