Řešení skládky Motol

Datum interpelace:
16. 04. 2024
Datum odpovědi:
15. 05. 2024
Interpelující:
Ing. Lubomír Brož
Interpelovaný:
Ing. Milan Vrkoč
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace: řešení skládky Motol
Na koho: radní MČ Praha 5 Milan Vrkoč

Vážený pane radní,
Před komunálními volbami jste poukazoval na nebezpečnost „Motolské skládky“. V minulém volebním období jsem vytvořil pracovní skupinu složenou z odborníků, zastupitelů koaličních i opozičních. Tato skupina vytvořila prvotní plán potřebných kroků, vyžádala stanoviska dotčených institucí. Vy sám jste deklaroval, že budete postupovat podobným způsobem a transparentně. Bohužel však žádná podobná skupina nebyla vytvořena, pokračuje pouze monitoring skládky.
Nedávno mě na sociálních sítích překvapila informace: „Mám velkou radost, že se o motolskou skládku zajímá i Poslanecká sněmovna. Respektive předsedkyně výboru pro životní prostředí Jana Krutáková.
S celou problematikou jsem jí společně s Lukášem Tůmou (vedoucí OSP) seznámil přímo na skládce a co je skvělé pro celou Pětku? Nabídla nám pomoc při budoucím řešení! “

Podle tohoto příspěvku vypadá, že máte o sanaci skládky jasno a již hledáte konkrétní pomoc.
Rovnou otevřeně říkám, že interpelací v podobném duchu se obracím i na ministra pro životní prostředí.

Mé dotazy:
1. Jaké konkrétní kroky jste v tomto volebním období podnikl ve věci řešení skládky Motol, jaká konkrétní jednání jste na toto téma vedl?
2. O jaké konkrétní pomoci jste jednali s paní Krutákovou, předsedkyni sněmovního výboru pro životní prostředí?
3. Motolskou skládku navštívila na základě vašeho pozvání nebo se jednalo o její iniciativu?
Prosím o písemnou odpověď

Lubomír Brož

Odpověď:

Vážený pan
Ing. Lubomír Brož
zastupitel za ANO 2011

V Praze dne 15. 5. 2024

Věc: odpověď na interpelaci ze dne 16. 4. 2024

Vážený pane zastupiteli,

k Vaší interpelaci týkající se řešení motolské skládky uvádím následující:

neprodleně po nástupu do funkce radního pro veřejný prostor a životní prostředí dne 21.12. 2022 jsem požádal společnost DronPro o prezentaci jejich měření motolské skládky pomocí dronů, které zadávala vaše koalice. Prezentace proběhla na našem úřadě dne 20.1.2023 s velkými rozpaky, proč vlastně toto měření vzniklo. Prezentace se účastnili všichni zástupci naší koalice, kteří projevili o problematiku zájem. Z účastníků prezentace společnosti DronPro vznikla neformální pracovní skupina a začal jsem připravovat podklady pro jednání této skupiny, zejména porovnání monitoringu, vzorkování povrchových vod Motolského potoka s monitoringem, vzorkováním MHMP. Jednání a vzájemné vyměňování výsledků a jejich hodnocení probíhalo od dubna 2023 až do března 2024 a na základě závěrů bude na MHMP v květnu letošního roku jednání u ředitele OCP MHMP za přítomnosti zástupců MČ Prahy 5, MHMP a společnosti GEOtest a.s.

K Vašim otázkám sděluji následující:

Ad 1)
– 2022: domluvená prezentace na 20.1.2023 od společnosti DronPro pro zájemce ze stran koalice,

leden – březen 2023:
– vytvoření neformální skupiny k motolské skládce ze členů koalice (pan Michal Kočandrle, Mgr. Radka Šimková za P5S, paní Linda Neubergová, pan Jiří Krátký za Piráty, Ing. Milan Vrkoč za SEN21), prezentace DronPro dne 20.1.2023, které se účastnili zástupci všech stran koalice,
– schůzka se zástupci společnosti GEOtest ohledně toho, jak dál pokračovat v monitoringu motolské skládky, za účasti zástupců stran koalice,
– seznámení s Rozsudkem v kauze motolské skládky,

duben – květen 2023:
– krátká informační schůzka u náměstkyně primátora HMP Ing. Jany Komrskové, ohledně motolské skládky,
– klíčová schůzka ve věci motolské skládky na půdě našeho úřadu za účasti náměstkyně primátora HMP Ing. Jany Komrskové, zástupců MČ Prahy 5, MHMP a společnosti GEOtest a.s., na které došlo k dohodě o výměně informací ohledně vzorkování povrchové vody Motolského potoka,

červen 2023:
– žádost o vzájemnou výměnu výsledků provedených analýz vody v editovatelné formě formátu XLS od roku 2015 po současnost. Zároveň žádost o předání souřadnic odběrových míst na motolském potoce a rybnících, aby bylo jasné, kde vzorkuje GEO TEST a kde vzorkují vzorkaři pana Ing. Frantíka,
– současně jsem zažádal firmu GEOtest, aby paní náměstkyni Ing. Komrskové a panu Ing. Frantíkovi zaslala výsledky provedených analýz včetně souřadnic odběrových míst.

srpen 2023:
– informace od vedoucího oddělení péče o zeleň OCP MHMP
„Vážený pane radní,
z pověření nám. primátora Ing. Jany Komrskové reaguji na Váš dopis ve věci rozborů vody v Motolském potoce. V příloze zasílám výsledky našich rozborů, které v místě nátoku do zaklenutí Motolského potoka zajišťuje náš odbor již od roku 2002.
S pozdravem
Ing. Dan Frantík
vedoucí oddělení péče o zeleň“

listopad 2023:
– vyhodnocení, porovnání výsledků vzorkování povrchových vod Motolského potoka společností GEOtest (mezi vzorkováním MČ Prahy 5 a MHMP) a odeslání k posouzení vedoucímu oddělení péče o zeleň Ing. Frantíkovi OCP MHMP,

únor 2024:
– vyjádření zástupce MHMP k rozborům zpracovaných pro MČ Prahy 5

„Dobrý den,
Dle dohody posílám naše vyjádření k zaslaným rozborům, zpracovávaných pro MČ Praha 5 v souvislosti s existencí skládky Motol na pozemcích svěřených MČ Praha 5:
V zaslané prezentaci Motolská skládka od firmy GEOtest jsou na situaci skládky vyznačené osy mezi vrty (Z-V, S-J), kde se sledují různé parametry. Dále jsou v JV části skládky vyznačeny vrty HG-6, HG7, HG8, HG9, HG10. Po konzultaci se zpracovatelem monitoringu paní RNDr. Jindrou Oberhelovou bylo zjištěno, že ve vrtech na JV skládky (tedy vrty HG-6, HG7, HG8, HG9, HG10) se sleduje pouze pH, teplota a konduktivita. Navíc dr. Oberhelová zmínila, že na úplném dně skládky jsou terénní nerovnosti, které byly před zahájením skládkování zasypány štěrkem a kameny, tedy propustným materiálem, který v konečném důsledku může stahovat vodu z celého tělesa skládky společně se znečištěním na úroveň hladiny podzemní vody a dále tak znečištění transportovat JV směrem k Motolskému potoku. S ohledem na tato zjištění považujeme proto současný monitoring za nedostatečný, protože vůbec nepostihuje případný průběh odtoku a kontaminace podzemních vod z oblasti skládky.
V prezentaci Motolská skládka společně s vyhodnocením a porovnáním zpracované od firmy GEOtest byly doloženy sledované profily Motolského potoka v rámci monitoringu skládky. Kvalita vody byla sledována v profilu nad hotelem Starý pivovar – https://mapy.cz/s/novepokare (nad skládkou) a dále v profilu (pod skládkou) v místě pod ul. Kukulova – https://mapy.cz/s/lacomeneme. OCP MHMP monitoruje Motolský potok v profilu nad RN Kotlářka – https://mapy.cz/s/gofezubehu. Porovnání parametrů v profilu pod skládkou od GEOtestu a v profilu nad RN Kotlářka nelze reálně provést, a to z důvodů naprosto odlišných hydrologických podmínek obou odběrných míst. V profilu pod skládkou, kde vzorkoval GEOtest, totiž teče jen minimální zbytkový průtok vody, protože většina průtoku je směřována o něco výše rozdělovacím objektem umístěným těsně pod výtokem ze zatrubnění rovnou do Motolských rybníků. Případné znečištění v tomto profilu by mohlo být díky minimálnímu průtoku vody výrazně koncentrovanější. Profil měřený OCP nad RN Kotlářka již obsahuje celý průtok Motolského potoka se zahrnutím přítoků z mezipovodí, tedy případné znečištění je již naředěné.
Údajný nátok podzemních vod do Motolského potoka je také z technického pohledu velmi problematický – voda by se musela dostávat do zatrubněné části určené k převádění povodňových průtoků (zatrubnění je částečně betonové, částečně cihlové). Do otevřené větve Motolského potoka se podzemní voda ze skládky nemůže dostat kvůli výškovému rozdílu dna údolí a nadmořské výšce otevřeného koryta jižně od ulice Plzeňská. Navíc kvalita vody v Motolských rybnících je dlouhodobě na velmi dobré úrovni, čemuž odpovídají i výsledky měření na profilu sledovaném OCP.

Jak z výše uvedeného vyplývá, ze zaslaných podkladů nelze objektivně vyhodnotit vliv přísunu znečištění z oblasti skládky Motol do Motolského potoka a činit z nich relevantní závěry.
S pozdravem
Ing. Dan Frantík
vedoucí oddělení péče o zeleň“

– návštěva předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Ing. Jany Krutákové – seznámení s problematikou motolské skládky, návštěva skládky a projednávání možností podpory při vyřizování tzv. přímé dotace,

březen – duben 2024:

– Vyjádření Ing. Frantíka (MHMP, Odbor ochrany prostředí, Oddělení péče o zeleň) ze dne 15. 2. 2024 (obdrženo 5. 3. 2024) – komentář zhotovitele monitoringu GEOtest, a.s.
Otázka vzorkování historických vrtů HG7, HG8, HG 9, HG10
Zmíněné historické vrty dosud nebyly vzorkovány proto, že nebylo cílem monitoringu vod sledovat trasu kontaminantů z tělesa Motolské skládky směrem k Motolskému potoku, Monitoring vod sledoval cíle definované ve “Smlouvě na vypracování analýzy rizik, studie proveditelnosti, monitoring a projektového manažera pro Motolskou skládku”, na niž navazuje.
Nyní, v návaznosti na diskuzi o možném financování sanace skládky a zapojení hl. m. Prahy do tohoto procesu, se nabízí kvalitativní monitoring vod rozšířit, jak naznačuje Ing. Frantík.
V příloze předkládáme indikativní cenovou nabídku na další rok monitoringu vod a deformací skládky, vč. rozšíření monitoringu o vzorkování vrtů HG7, HG8, HG 9, HG10 (v první fázi je potřeba ověřit jejich technický stav v terénu, protože archivní dokumentace k vrtům není k dispozici).
V druhé části svého vyjádření Ing. Frantík rozporuje správnost volby vzorkovacích profilů na Motolském potoce. Úpravě odběrných míst se nebráníme, doporučujeme, aby byly určeny dohodou zúčastněných stran (MČ Praha 5, Magistrát HMP, zhotovitel monitoringu).

– Schůzka na MŽP s náměstkem ministra Ing. Eduardem Levým – seznámení s problematikou motolské skládky a projednávání možností podpory při vyřizování tzv. přímé dotace,

– do konce května letošního roku proběhne schůzka na půdě OCP MHMP ohledně pokračování monitoringu vod Motolského potoka, na které se budou projednávat změny v monitoringu a úprava odběrných míst tak, aby MČ Prahy 5 i magistrát HMP postupovali společně, a aby nedocházelo k neporovnatelnosti vzorkování povrchových vod Motolského potoka, jako tomu bylo v minulosti,
– jakmile bude k dispozici i právní rozbor posledního rozsudku ve věci motolské skládky, budu svolávat další schůzku pracovní skupiny k motolské skládce.

Ad 2)
– O pomoci ohledně dotačních možností zejména o tzv. přímé dotaci.

Ad 3)
– Motolskou skládku navštívila na základě pozvání zástupců MČ Prahy 5.

S pozdravem

Ing. Milan Vrkoč
radní pro veřejný prostor a životní prostředí

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě