Služební byty pro zaměstnance MČ Praha 5

Datum interpelace:
07. 11. 2023
Datum odpovědi:
07. 12. 2023
Interpelující:
Kateřina Poláková
Interpelovaný:
Ing. Štěpán Rattay

Interpelace:

ing Štepán Rattay radní MČ Praha 5

Štefánikova 13-15
150 00 Praha 5

Téma : Služební byty pro zaměstnance MČ Praha 5

Vážený pane radní,

dne 1.11.2023 byl na bytové komisi předložen bod programu Služební byty pro zaměstnance ÚMČ Praha 5.
V tomto bodě bylo navrženo aktualizovat seznam dvanácti bytů, neboť z jednání s paní tajemnicí vyplynulo, že jako nabídka benefitu služebního bytu pro zaměstnance je poptávka po menších bytech. Návrh zněl, aby ze seznamu byl vyřazen byt č.3 o velikosti 79,21m2 v domě
Na Šmukýřce 933/3 a místo něj byl do seznamu zařazen byt č.22 o velikosti 54,5m2 v domě Elišky Peškové 333/7.

Tento návrh na můj podmět bytová komise odložila.
Domnívám se, že je nejen ekonomicky naprosto nevýhodný ale i zbytečný.

Městská část má aktuálně 12 bytů určených pro zaměstnance, z nichž je nyní 5 bytů volných. Těchto pět volných bytů má velikost 32, 42, 51, 66 a 77m2.
Nájem v těchto bytech je 171,36 Kč/m2/ měsíc.
Dům na adrese Elišky Peškové 333/7 byl, jak jistě víte, kvalitně kompletně zrekonstruován a byty v něm jsou nabízeny k pronájmu formou elektronické aukce za nejvyšší dosažené nájemné.
Všechny bytové jednotky nabízené touto formou se pronajmuly hned v prvním kole. Vyvolávací cena byla v rozmezí 240 – 375 Kč/m2/ měsíc a byty byly pronajmuty za částky 294 – 459 Kč/m2/ měsíc. Bylo u nich tedy dosaženo násobně vyšších nájmů než byla nejnižší vyvolávací cena.
Z tohoto důvodu nechápu, proč má být bytová jednotka s vysokým potenciálem komerčního nájemného zařazena mezi byty pro zaměstnance. Navíc za situace, kdy je pět bytů určených pro zaměstnance neobsazených. Obdobnou velikost jako byt na adrese Elišky Peškové má např. byt na adrese Nádražní 42, který je volný a možný ihned pronajmout.

Žádám Vás tedy o odpověď na tyto otázky:

1. Proč za situace, kdy MČ disponuje pěti volnými bytovými jednotkami různých velikostí určenými pro zaměstnance se má z komerčního pronájmu vyřadit zrovna bytová jednotka č. 22 na adrese Elišky Peškové 7 ?
2. Domníváte se, že toto rozhodnutí je ekonomicky správné a racionálně odůvodnitelné ? Pokud ano prosím o vysvětlení.

Závěrem mi dovolte Vás požádat o častější účast na jednáních bytové komise, abychom jako členové měli možnost s Vámi Vaše návrhy konzultovat.

Děkuji předem za písemnou odpověď.

Kateřina Poláková, zastupitelka MČ Praha 5

7.11.2023

Odpověď:

V Praze 07. 12. 2023

Interpelace: zastupitelky Kateřiny Polákové

Téma: služební byty pro zaměstnance MČ Praha 5.

Interpelovaný: radní Ing. Štěpán Rattay

Vážená paní zastupitelko.
Děkuji za položené dotazy prostřednictví interpelace, nicméně si Vás dovolím upozornit, že oblast přidě-lování služebních bytů se řídí směrnicí č.3/2018 – Pravidla pro přidělování bytů zaměstnancům Úřadu MČ Praha 5, ve které se v článku 2 odst. Č. 5 uvádí toto:
• O návrhu na pronájem služebního bytu zaměstnanci rozhoduje tajemník Úřadu městské části Praha 5. Rada městské části Praha 5 deleguje v souladu s § 94 odst. 3 zákona č. 131/2000 Sb., pra-vomoc uzavírat nájemní smlouvy se zaměstnanci Úřadu na služební byty vyčleněné rozhodnutím Rady městské části Praha 5 k tomuto účelu.
dle výše uvedeného tedy Rada městské části Praha 5 delegovala pravomoc rozhodovat o přidělení slu-žebního bytu na tajemníka úřadu.
V rámci prioritní osy 4 Sociální služby, bytová politika a bezpečnost Strategie rozvoje MČ Prahy 5 2030+ je definováno opatření č. 4.1.1 s názvem Rekonstrukce domu Elišky Peškové který uvádí, že v rámci této rekonstrukce má být vytvořena kapacita 8 bytů s využitím ke komerčním pronájmům ale i k využití jako služebních bytů ÚMČ Praha 5. V návrhu na změnu v seznamu vyčleněných bytů pro zaměstnance úřadu mělo dojít k záměně většího bytu za byt menší rozlohy, které jsou dle informací paní tajemnice stran za-městnanců více žádané. Z těchto důvodů byla i gestorem navržena změna na aktualizaci seznamu služeb-ních bytů. Ostatní bytové jednotky v objektu Elišky Peškové jsou aktuálně určeny ke komerčním proná-jmům. Úřad MČ Praha 5 využívá možnosti přidělení služebního bytu i jako nabídky určitého benefitu pro zaměstnance za účelem zajištění personální politiky úřadu. Domnívám se, že na dotaz racionálního opod-statnění by právě měla odpovědět Bytová komise jakožto poradní orgán rady. Já osobně se přikláním k tomu, že služební byty by se měly svou lokací ideálně nacházet v pěšky dochozí vzdálenosti od pracoviště.
S úctou

Radní Ing. Štěpán Rattay

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě