Činnost poradkyně

Datum interpelace:
16. 04. 2024
Datum odpovědi:
14. 05. 2024
Interpelující:
RNDr. Radomír Palovský, CSc.
Interpelovaný:
Monika Shaw Salajová, M.Sc.
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace

Zastupitelstvo MČ Praha 5 dne 16. 4. 2024

Interpelovaná: Monika Shaw Salajová, M.Sc., místostarostka

Činnost poradkyně …

Vážená paní místostarostko,

dovoluji si Vás interpelovat ve věci činnosti Vaší poradkyně paní …

Zajisté chápu, že činnost poradce jako externího experta je mnohdy nezbytná pro získání potřebných znalostí. Nicméně tato činnost má být jasně expertní, která není možná zabezpečit interními zdroji úřadu. Ve výkazech poradkyně … je množství položek, které tento expertní pohled nesplňují ani vzdáleně. Prosím tedy o vysvětlení následujících položek.

1. února 2023. Kontrola zápisu z koaličního jednání. Administrativa – 8 hodin. Zdůvodněte prosím mě a našim občanům, jakou vysoce expertní roli hraje kontrola zápisu, že za ni z jejich daní vyplatíte 8 hodin práce.

8. února 2023. Motolská skládka – rešerše a organizace spisu. Administrativa – 8 hodin. Opět mne nesrozumitelná expertní činnost, kterou by měla zvládnout asistentka radního. Můžete prosím zveřejnit v odpovědi, jaké závěry byly zjištěny za 8 hodin práce na rešerši nad tématem, které ani není ve vaší gesci

15. února 2023. Výčetky pro výpočet náhrady mzdy pro VL. Emailová komunikace – 8 hodin. Tato položka mne téměř pobavila, když by to nebyl smutný příběh. Vydojíme z úřadu, co můžeme. Tedy nejen, že pan senátor Láska si rád započte výčetky, a nepochybně zcela po právu, ale si necháte i zaplatit od úřadu i 8 hodin vykázané práce pro poradkyni, aby je spočetla. Asi bych měl poděkovat za téma do budoucích voleb. Ale v odpovědi bych rád viděl zdůvodnění, jaký expertní přínos tato činnost měla pro úřad městské části.

Tolik za položky za pouhý jeden měsíc její činnosti. Na další měsíce se zeptám na dalším zastupitelstvu.

Děkuji za pozornost Vám i čtenářům interpelace z řad veřejnosti a těším se na odpověď

S pozdravem

RNDr. Radomír Palovský, CSc.

Zastupitel TOP09

Odpověď:

Vážený pan
RNDr. Radomír Palovský, CSc.
zastupitel za TOP 09

V Praze dne 14.05.2024

Věc: odpověď na interpelaci ze dne 16. 4. 2024

Vážený pane zastupiteli,

tímto reaguji na Vaši interpelaci týkající se činnosti mé poradkyně …

Mohu Vás ujistit, že činnost poradkyně probíhala v souladu se směrnicí č. 1/2019 Pravidla uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr Úřadu městské části Praha 5 a Dohodou o práci konané mimo pracovní poměr, která byla stran Úřadu městské části Praha 5 schválena na několika úrovních hierarchie fungování včetně tehdejšího pana starosty a paní tajemnice. Současně nebyl překročen žádný limit pro čerpání veřejných prostředků na poradce při výkonu mé funkce místostarostky.

Slečna … zajištuje komplexní poradenství při výkonu mé funkce. Její činnost pokrývá úkoly, které jí osobně zadávám, a jejichž vypracování následně osobně kontroluji. Činnost poradkyně probíhá v souladu s popisem pracovní činnosti. Jedná se o činnost v oblasti poradenských aktivit, která je velmi různorodá a má především expertní charakter. Popis pracovní činnosti mimo jiné obsahuje následující výčet činností: rešerše, právní posouzení, analýzy, korespondence, právní poradenství v gesci místostarostky a monitoring trendů v sociální oblasti, které poradkyně zajišťuje v rozsahu, který určuji. V případě potřeby se věnuje i dalším aktivitám pro zajištění plynulého chodu mé kanceláře.

Vzhledem k tomu, že pracovní výkazy, které jsou dány přílohou směrnice, nedisponují dostatečným prostorem pro popis veškeré odvedené práce za každý jeden den, není výčet činnosti poradkyně v daném dni absolutní. Pracovní výkazy jsou však každý měsíc při odevzdání kontrolovány zaměstnancem oddělení personálního a mzdového, a tak jsem měla za to, že jsou takto vyplněné pracovní výkazy v pořádku. K jednotlivým bodům interpelace:

1. Příprava podkladů na koaliční jednání, avšak s ohledem na to, že jednotlivé položky nejsou absolutním výčtem pracovní činnosti za daný den.
2. Odborné posouzení průběhu kauzy Motolské skládky, která souvisí s i mojí gescí – zdravotní oblast, když v důsledku Motolské skládky může docházet k ohrožení veřejného zdraví.
3. Jak již bylo řečeno, poradkyně se věnuje i dalším aktivitám dle mého pokynu. Připravuje reakce na dotazy občanů včetně vyhledání relevantních informací atp.

Nyní s odstupem času není nasnadě vysvětlovat jednotlivé položky pracovních výkazů, avšak s přihlédnutím k této interpelaci Vás mohu ujistit, že do budoucna zajistím detailnější pracovní výkazy mé poradkyně.

S pozdravem

Monika Shaw Salajová, M.Sc.
místostarostka pro sociální oblast a sport

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě