Osud vily Bertramka

Datum interpelace:
07. 03. 2023
Datum odpovědi:
05. 04. 2023
Interpelující:
Ing. Lubomír Brož
Interpelovaný:
Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na starostu MČ Praha 5 ve věci: Osud vily Bertramka
Vážený pane starosto,
rád bych se Vás zeptal na Vaše stanovisko ke správě a péči o národní kulturní památku, o vilu Bertramka v Praze 5.
Ptám se vás, protože názory gesčního radního znám z kulturní komise.
Dovolte mi uvést mou otázku do kontextu.

Bertramka je bývalá hospodářská a viniční usedlost postavená v klasicistním slohu v polovině 18. století. Nachází se na pražském Smíchově. V lednu roku 2019 prohlásila vláda Bertramku národní kulturní památkou. Po roce 1989 byla majitelem Bertramky městská část Praha 5. Dne 2. prosince 2009 převzal klíče od Bertramky spolek Mozartova obec, který se 18 let se státem soudil o její vlastnictví.

Jak je však nyní i ve veřejném prostoru všeobecně známo, Mozartova obec od roku 2009, kdy vilu převzala, nebyla schopna vytvořit důstojnou a hodnotnou stálou expozici a zajistit celotýdenní provoz. Díky dlouhodobé špatné správě objektu je Bertramka poslední roky v téměř havarijním stavu. Několik let není objekt vytápěn a schodiště i přes snahu Mozartovy obce nebylo kvalitně opraveno, tak aby odolalo počasí. Na pozemku usedlosti se stále častěji objevují lidé bez domova. Zahrada je zanedbaná a místo je rok od roku ve stále zuboženějším stavu.

Aktuální vlastník zjevně nemá zájem či možnosti a schopnosti se stavem kulturní památky cokoliv udělat. Státní a městské orgány ovšem mají možnosti konat. Ty možnosti jim, mimo jiné, dává zák. České národní rady č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. Podle jeho ustanovení § 15 odst. 3 platí, že „Zanedbává-li vlastník nemovité kulturní památky, která není státním majetkem, trvale své povinnosti a ohrožuje tím její zachování nebo užívá-li kulturní památku v rozporu s jejím kulturně politickým významem, památkovou hodnotou nebo technickým stavem, může se ve společenském zájmu, nedojde-li k dohodě s vlastníkem o jejím prodeji státu, výjimečně kulturní památka na návrh obecního úřadu obce s rozšířenou působností rozhodnutím vyvlastňovacího úřadu vyvlastnit.“.

Rád by se Vás proto, pane starosto, zeptal, zda máte informace o skutečně špatném a zhoršujícím se stavu této národní kulturní památky? A pokud ano, pak bych se Vás rád zeptal, zda plánujete vstoupit do jednání s majitelem Vily, Mozartovou obcí, ohledně jejího možného prodeji státu. Ochrana a snaha zachovat tuto národní kulturní památku na P5 by, podle mého názoru, měla být jednou z našich priorit. Je určitě špatné situaci řešit, jak se říká „s křížkem po funuse“, jak tomu bylo např. u usedlosti Cibulka.

Děkuji za Váš čas a Vaše odpovědi.
V Praze 7.3.2023 Lubomír Brož

Odpověď:

*MC05X01YYB8K*

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 5
MGR. JAROSLAV PAŠMIK, MBA
STAROSTA

Važený pan
Ing. Lubomír Brož
Člen Zastupitelstva MČ Praha 5

Č.j.: MC05 64412/2023 Praha 5. dubna 2023

Vážený pane zastupiteli,

dovolte mi reagovat na Vaši interpelaci vznesenou na 3. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5 konaném dne 7.3.2023 k otázce týkající se správy a péče o národní kulturní památku – vilu Bertramka na Praze 5.

K výše uvedenému dotazu konstatuji, že je postupováno v souladu se zákony, především pak zákonem o památkové péči.

Dne 7.4. 2022 byl dán podnět ze strany NPÚ týkající se nedostatečné údržby národní kulturní památky, který byl prošetřen a stavebním úřadem byla vydána výzva dle § 134 odst. 2 stavebního zákona k zjednání nápravy s termínem do 31.8.2022. V současné době se pro objekt Bertramka připravuje místní šetření NPÚ a zástupce odboru Stavební úřad Prahy 5.

To ale samozřejmě není všechno. V jednání o Bertramce využívám své kompetence v muzikologii, osobní znalosti prostředí a lidí v této oblasti. Absolvoval jsem několik jednání a další mě čekají. Zároveň ale nechci slibovat zázraky nebo nějaký rychlý průlom. S tímto tématem si bohužel „vylámali zuby“ již mnozí zastupitelé a radní přede mnou. Ovšem zůstávám optimistou, že najdeme dobré řešení pro Prahu 5, vlastníka Bertramky i komunitu obdivovatelů slavného skladatele.

S pozdravem

Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA
starosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě