První pizzerie, která zaměstnává lidi s postižením, otevřela na Smíchově
02/10/2025Novou pizzerii Pasta Fidli ve Štefánikově ulici otevřela v nebytových prostorech městské části skupina sociálních podniků Etincelle, která od roku 2005 pomáhá lidem s mentálním a fyzických handicapem začleňovat se do běžné společnosti. Podle jejího ředitele Jakuba Knězů jde o první pizzerii v Česku, která cíleně zaměstnává lidi se zdravotním postižením. V celé Evropě se pravděpodobně jedná teprve o druhý takový podnik.
V Pasta Fidli pracuje na pomocných pozicích dvanáct lidí s hendikepem. „Prostor je to poměrně rozsáhlý. Vzadu máme ještě cukrářskou a pekařskou výrobu, odkud zásobujeme pizzerii, kavárnu i naše další provozovny v Praze,“ popisoval na slavnostním otevření restaurace Knězů.
Etincelle, v překladu z francouzštiny jiskra, provozuje síť kaváren, bister a catering Mezi řádky, řemeslnou pekárnu a pekařství U Dvou rohlíků, pražírnu kávy na Šumavě. Na farmě v Ledcích se pěstuje ovoce, zelenina, bylinky a chovají zvířata. Vyrábí také psí sušenky, vlastní prádelnu, úklidové týmy uklízejí veřejná prostranství a zeleň. Na Šumavě nabízí ubytování v penzionu Mezi lesy. Zaměstnává přes 200 lidí s postižením včetně těch, kteří mají zkušenosti s duševním onemocněním.
V roce 2023 skupina Etincelle převzala sociální podnik Pasta Fidli, který vyráběl chlazené těstoviny v Mníšku pod Brdy. „Hledali jsme různé prodejní kanály – naše těstoviny dodáváme například i do hypermarketů Globus – a došli jsme k tomu, že otevřeme restauraci zaměřenou na vlastní těstoviny. A od toho byl jen krůček přiřadit pizzu,“ líčil Knězů, jak se zrodil nápad otevřít pizzerii, která nabízí tradiční italský sortiment. „Svíčkovou tady prostě nenajdete,“ směje se u elektrické pece italské značky, na kterou nedá dopustit. Uvnitř sálá 450 stupňů a pizza je hotová za tři minuty. „Nepotřebuje komín. Pro laika to může znít jako detail, ale pro toho, kdo má nebytové prostory, ví, že vzduchotechnika je často problémem,“ těší ho.
Na otázku, jakou pizzu by strávník rozhodně měl okusit, odpovídá, že takovou, na kterou má chuť. „Doporučoval bych naši originální pizzu, se kterou přišel kolega provozní Matěj Flak, s názvem Pasta Fidli. Jednou z velmi důležitých ingrediencí jsou fíky,“ uvedl. A další suroviny? „To neprozradím, musíte přijít ochutnat,“ doplnil Knězů, který má moc rád pizzu s prosciuttem a rukolou, kterou v Pasta Fidli prodávají pod názvem Don Corleone.
Na jídelním lísku ale chybí pizza Hawai, která se stala jakýmsi symbolem gastronomických hádek a vtípků. Někteří lidé považují ananas na pizze dokonce za svatokrádež. „Příspěvek na vybavení jsme dostali od nadačního fondu Be Charity Báry Nesvadbové. Moc nám pomohl. Pavlína Soudková, která vede fond spolu s Bárou, řekla, že nám jej darují s jedinou podmínkou, že tu nesmíme mít pizzu Hawai,“ směje se Knězů s tím, že zákazníci na jídelním lístku aktuálně najdou pizzu za cenu nižší než 150 korun. Pochoutky a přípravu tradičního italského pokrmu nedávno vyzkoušel i herec Oskar Hes se svojí tanečnicí z oblíbeného StarDance Kateřinou Bartůněk Hrstkovou.
„Bylo skvělé, že naši zaměstnanci s hendikepem si pro ně připravili takové malé taneční vystoupení. Jejich motivem byla myšlenka, že každý od nich chce, aby jim zatančili a u nás jsme to udělali přesně naopak –my zatančili jim. Byli oba z toho nadšeni,” líčil Knězů.
Návštěvníci si v nové restauraci, kde dříve působila cukrárna, pochopitelně můžou pochutnat i na sladkostech, například smetanové Panna cottě, tiramisu s mascarpone a dalších třiceti druzích. Vše si vyrábí přímo na Štefánikově ulici každý den čerstvé.
Místostarosta pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO) vzpomíná, že se se zástupci Etincelle poprvé setkal před více než deseti lety. „S jednou kolegyní ze zastupitelstva jsme tenkrát pomohli najít nebytový prostor ve Štefánikově, kde otevřeli kavárnu. Etincelle zaměstnává lidi s mentálním postižením z Prahy 5, pro něž bylo obtížné tu práci sehnat, proto vítám aktuální rozšíření pracovních možnosti,“ uvedl na slavnostním otevření podniku.
Že lidé s postižením skutečně nemají dostatek příležitostí k práci, Knězů potvrzuje. „Proto funguje tzv. chráněný trh práce, například právě sociální podniky, které jim dávají pracovní příležitosti v chráněném prostředí. V našem týmu máme sociální pracovníky, psychologa, trenéry, kteří jim pomáhají, aby se udrželi v práci, dostali návyky, ideálně, aby pak měli větší šanci na běžném trhu práce,“ dodal Knězů.
Pizzerii Pasta Fidli najdou lidé ve Štefánikově 40, foto Praha 5 a Martina Kaderková