sociální byty

Datum interpelace:
24. 01. 2012
Datum odpovědi:
21. 02. 2012
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na starostu MČ MUDr. Radka Klímu

V Praze dne 24. 1. 2012

Vážený pane starosto,

městská část pod vaším vedením zatím nepronajala (krom cca 4 bytů ze sociálních důvodů) ani jeden byt. Dle dostupných informací však městská část disponuje zhruba 130 volnými bytovými jednotkami. Budeme-li velmi jednoduše počítat, při průměrné velikosti bytu cca 60 m2 a při současném nájemném 115 Kč za m2, městská část přichází jen na nájemném bez tří tisíc o rovných 900.000 Kč měsíčně.  Nemluvě o tom, že o prázdné byty se někdo musí starat a neužíváním chátrají. Většina bytů je přitom prázdná již rok. V programu TOP09 i v programovém prohlášení rady se hrdě hovoří, že s majetkem městské části budete hospodařit s péčí řádného hospodáře, tímto způsobem však, pane starosto, nehospodaří ani ten nejhorší hospodář. Zároveň považuji za výsměch ono stále se v RMČ opakující zařazování a vyřazování občanů, žadatelů o byt, a jejich bodové ohodnocování, s příznačným dovětkem – bez příslibu termínu řešení. Když se byty nepřidělují, chápu, že termín řešení se špatně určuje.

Ptám se vás proto:

  1. Kolik volných bytů má MČ k dispozici?
  2. Proč za více než rok žádný z těchto bytů MČ nepronajala?
  3. Kdo uhradí několikamilionovou ztrátu MČ z nepronajímání bytů?
  4. Kdy rada začne pronajímat prázdné bytové jednotky, případně je začne, v těch domech, které jsou určeny k privatizaci, prodávat?

S pozdravem

 

Bc. Lukáš Herold

        Předseda KV ZMČ Praha 5

 

 

Odpověď:

Vážený pane zastupiteli,

 

reaguji tímto na Vaši interpelaci ze dne 24.01.2012 ve věci pronájmů sociálních bytů, a to :

 

Dotaz č. 1: Kolik volných bytů má MČ k dispozici?

K 31. 12.2011 měla MČ  131 volných bytů. Z toho jen 14 nevyžaduje žádné opravy.

 

Dotaz č. 2: Proč za víc než rok žádný z těchto (volných) bytů MČ nepronajala?

Cílem je volné byty privatizovat s ohledem na maximalizaci výnosu při prodeji. Jde o jedinou možnost, jak uskutečnit individuální prodej bytů za reálnou tržní cenu, nikoliv za cenu redukovanou dle Zák.72.

 

Dotaz č. 3: Kdo uhradí několikamilionovou ztrátu MČ z nepronajímaných bytů?

Ne všechny byty, které jsou registrovány jako volné, jsou ihned k pronajmutí. Jedná se o byty, jež se staly volnými po odchodu neplatičů, po dobrovolném ukončení nájmu, po exekučním vyklizení, atd. Řada z nich vyžaduje úpravu či opravu před případným dalším pronajmutím. Tím vzniká na straně MČ nákladová položka, kterou by bylo v případě její realizace nutno odečíst od případných výnosů.

 

Dotaz č. 4: Kdy Rada začne pronajímat prázdné bytové jednotky, případně je začne v těchto domech, které jsou určeny k privatizaci prodávat?

V současné době odbor bytů a privatizace připravuje záměr na prodej 18 volných bytových jednotek v domech, kde již proběhla privatizace podle zákona č. 72/1994 Sb. Cca do konce února 2012 bude záměr včetně způsobu prodeje předložen RMČ a následně ZMČ. Poté bude prodej realizován.

V domech, které byly schváleny k privatizaci podle Zásad přidělování obecních bytů/domů
v  roce 2011 bude probíhat prodej volných bytových jednotek v souladu se schválenými zásadami.

Nejpozději do konce února bude zpracován rámcový seznam domů, které budou navrženy k ponechání v majetku MČ. V těchto domech budou volné byty po jejich opravě přidělovány nájemcům, z toho malometrážní byty přednostně pro řešení sociálních problémů.

 

 

S pozdravem

 

MUDr. Radek Klíma

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě