Zeleň

Datum interpelace:
20. 06. 2023
Datum odpovědi:
18. 07. 2023
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Ing. Milan Vrkoč
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Vážený pan
Ing. Milan Vrkoč
Štefánikova 13-15
150 00 Praha 5
V Praze dne 20.června 2023

Vážený pane radní,

již 17. ledna tohoto roku jsem se ptal prostřednictvím pana starosty na situaci v odboru zeleně a veřejného prostranství. Vyslovil jsem domněnku, že fakticky nebydlíte na Praze 5 nýbrž ve středočeských Hostivicích a že zřejmě kvůli této nepříjemnosti posloucháte na slovo Prahu sama sobě a její představitele. To, že tady nebydlíte si vrkají už i hrdličky na střeše.co se však za ten necelý půlrok událo v odboru veřejného prostranství a zeleně je naprosto šílené a hraničí s trestněprávní odpovědností. Kam až může dojít vaše slepá poslušnost vůči Praze sama sobě je opravdu naprosto obludná. Poté co jsem se dotazoval na manželku pana radního z Prahy 7 Jakoba Hurrleho, Lauru Kopeckou jako možnou kandidátku na vedoucí odboru zeleně se tato osobě z výběrového řízení stáhla a Praha Sobě doporučila jinou dámu z TSK. Pan radní Vrkoč vybral, a paní tajemnice 27. 2. 2023 předložila ke schválení jmenování paní Evy Jakubcové, do nedávna (od 7/2019) vedoucí oddělení správy zeleně TSK. Hned den nato byl panu starostovi předložen dodatek k Smlouvě o dílo č. 0038/1/OSP/22 „Obrovské dětské hřiště lépe a jinak“ se společností Zahradní architektura Tábor s.r.o. Přímo ve smlouvě se hovoří, že generálním projektantem je GREENERY Plus, s.r.o., zodpovědným projektantem paní Jakubcová. Tedy ta samá paní Jakubcová, která byla schválena vedoucí odboru v předchozím dni. Od 17. dubna tohoto roku již Jakubcová není jednatelem GREENERY Plus, je jím však její zřejmě syn Kryštof Jakubec, který bydlí na stejné adrese jako paní Jakubcová. To je však jen začátek krátkého o to však výživnějšího působení paní Jakubcové na Praze 5.
Co je však společnost Zahradní architektura Tábor, s.r.o.? Má dva jednatele – Jiřího Slepičku a Kryštofa Jakubce – o něm jsme se již zmiňovali výše. Dle důvěryhodných informací je však Jiří Slepička manželem paní Jakubcové. A tak společnost Zahradní architektura Tábor, s.r.o. je de facto společnost paní Jakubcové. O propojení Slepičky a Jakubcové hovoří i další společnost GREENERY, s.r.o. (jménem blízká již námi známé společnosti GREENERY Plus, s.r.o.), v níž jsou podle obchodního rejstříku společníky Jiří Slepička a Eva Jakubcová. Ať si má každý firmu s kým chce, ale podstatné je, od koho získává zakázky.
Za působení paní Jakubcové v TSK získala firma Zahradní architektura Tábor 7 zakázek za téměř 6 milionů korun. Přeloženo do češtiny tyto zakázky si přidělovala sama paní Jakubcová za pečlivého dohledu Adama Scheinherra, člena rady HMP zodpovědného za TSK, toho Adama Scheinherra, který se tak chvástá tím, že bojoval proti korupci. Zahradní architektura Tábor působila i na některých městských částech, je nasnadě, že zakázky získávala zejména z Prahy 7, tedy z bašty pana Čižínského, nejvíce však překvapivě byla činná u jiné městské organizace, kterou měl mimochodem ve svém portfoliu Petr Hlubuček – Lesy hl. m. Prahy, našli jsme celkem 33 zakázek! Dvanáct objednávek (aby se nemuselo soutěžit) pak bylo v realizováno v době, kdy byla paní Jakubcová ve funkci na TSK, a to v celkové hodnotě 4 355 000 Kč.
Zpátky však pane Vrkoči k Praze 5. Opravdu považujete za normální, aby se paní Jakubcová – Zahradní architektura Tábor na odchodnou dala objednávka č. 0037/OSP/23za téměř 83 tisíc. Předmětem nové zakázky je povýsadbová peče o Obrovské dětské hřiště lépe a jinak.
Paní Jakubcová však již na úřadu na vlastní žádost nepracuje. Zlí jazyková tvrdí, že odmítla ukázat majetkové přiznání – a po tom, co jsme nyní slyšeli, se jí ani nedivím. Je logické, že i Společnost Zahradní architektura Tábor má zřejmě co skrývat, protože poslední účetní závěrku zveřejnila v roce 2016.

A co bude dál. Tento týden zasedne opět komise výběr vedoucího odboru veřejného prostranství a zeleně. Novinkou je, že se na vedoucí odboru hlásí i paní Laura Kopecká (nyní již vedoucí oddělení po paní Jakubcové na TSK) a protože se nám kruh uzavírá nezbývá než odcitovat z mé lednové interpelace.
Nemá tento odbor, který je i s panem radním na zavření, a ted již cituji: „zachránit kádrová rezerva Prahy Sobě paní Laura Kopecká, manželka Jakoba Hurrleho, radního Prahy 7 z uskupení Praha Sobě. Paní Laura Kopecká se objevila na radnici Prahy 7 jako poradkyně hned po prvním zvolení Jana Čižinského starostou, poté se stala úřednicí na tamní radnici a následně získala angažmá u městské firmy U7. Po zvolení bratra Jana Čižinského Pavla Čižinského starostou Prahy 1 byla poslána pomáhat jemu a po jeho odvolání zaparkovala na TSK hl.m. Prahy, kterou měl na starosti náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě. Vše zjevně s heslem Praha Sobě – SOBĚ.“

Zbývá jen otázka, proč by si pan radní ze SNU pro Prahu 5 nechal vnutit další kádrovou rezervu Prahy Sobě, další nekonečný průšvih, který však půjde za ním nikoliv za Prahou Sobě? Opravdu musí „Hostivický“ hostující radní Milan Vrkoč musí držet ústa a krok, když má tak nějak máslo na hlavě?
Vážený pane stále ještě radní,
Opravdu se cítíte alespoň elementárně kompetentní vykonávat funkci radního MČ Praha 5?
Co vyvodíte pro sebe, pro odbor, svého koaličního partnera a úřad z působení paní Jakubcové na Praze 5?
Nemyslíte si, že Praha 5 začíná být zajímavým působištěm pro lidi blízké kauze Dozimetr? V této souvislosti považuji za neuvěřitelné, že zaměstnancem úřadu je nadále v této kauze obviněný Josef Listík.
Považujete za šťastné, aby se novou vedoucí odboru veřejného prostranství stala kolegyně paní Jakubcové z TSK?
A ještě jeden přílepek jak ze sněmovny – opravdu se chcete učit od „odborníků“ z Los Angeles, kde se za poslední léta situace s bezdomovci a dalšími jimi podobnými dramaticky zhoršila? Pak bych doporučoval se učit od odborníků ze San Francisca – je to kousek od LA a situace se tam za posledních deset let zhoršila ještě více.
S pozdravem

Lukáš Herold
Zastupitel MČ Praha 5

Odpověď:

Vážený pan
Lukáš Herold
zastupitel MČ Praha 5
Odpověď na interpelaci ze dne 20.06.2023

 

Vážený pane zastupiteli,

k Vaší interpelaci respektive k Vašim otázkám ze dne 20.6. 2023 uvádím následující:

  1. Jednoznačně se cítím být kompetentní vykonávat funkci radního naší městské části a z ohlasů mnoha našich spoluobčanů je zřejmé, že si mé práce váží.
  2. K působení paní Jakubcové přikládám níže shrnutí, které je k dispozici i na stránkách naší MČ.
  3. Nejsem detektiv ani investigativní novinář, abych se vyjadřoval ke kauze Dozimetr.
  4. Na nového vedoucího/vedoucí probíhá výběrové řízení – více se k Vaší otázce o „štěstí“ vyjadřovat nebudu.
  5. Hudbu ve veřejném prostoru používají nejen v LA, ale i v jiných městech např.: Berlín, Mnichov, Hamburk, Seattle, Barcelona, Soluň a další.

 

Informace ke všem zakázkám Úřadu městské části Prahy 5, prováděných společností Zahradní architektura Tábor s.r.o., a to včetně podlimitních, datum přidělení, cena, za posledních 5 let. Totéž v případě firmy Greenery Plus s.r.o.

Společnost Zahradní architektura Tábor s.r.o.:

Název VZ Cena Podepsání smlouvy
Objednávka projektové dokumentace Obnova dětského hřiště Praha 5, Hlubočepy 43.000,- Kč bez DPH 21.06.2022
Objednávka projektové dokumentace workoutové cvičiště park Sacre Coeur Praha 5 28.000,- Kč bez PH 15.09.2022
Obnova dětského hřiště Praha 5, Hlubočepy – „Obrovské dětské hřiště lépe a jinak“ 3.834.735,50 Kč bez DPH (včetně dodatku č. 1 ke smlouvě o dílo ze dne 21.02.2023) 5.10.2022
Parčík u ulice Slávy Horníka 339.744,02 Kč bez DPH 7.11.2022

 

V souvislosti se společností Greenery Plus s.r.o. uvádíme, že této společnosti v posledních pěti letech nebyla přidělena žádná veřejná zakázka.

 

Kdo o přidělení zakázek rozhodoval, který odbor oddělení, kdo je podepisoval?

Žádost o vyhlášení veřejné zakázky: Odbor správy veřejného prostranství a zeleně
Rozhodnutí: RMČ Praha 5 na základě doporučení jmenované hodnotící komise.
Podpis: statutární orgán MČ Praha 5 – starostka

 

Byly zakázky vysoutěženy, jak, přiděleny, kým?

Shora uvedené veřejné zakázky byly zadány v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZZVZ), mimo režim tohoto zákona při dodržení zásad uvedených v § 6 ZZVZ. Zadávaní veřejných zakázek se tak řídilo interními předpisy pro zadávání veřejných zakázek – realizováno oslovením několika vhodných dodavatelů, jejichž nabídky byly následně transparentně hodnoceny hodnotící komisí, která nabídky hodnotila v souladu se zadávací dokumentací a na základě svého jednání následně doporučila výběr dodavatele RMČ Praha 5, která o výběru rozhodla.

 

Zkoumá radnice Prahy 5 možné střety zájmů, příbuzenské vztahy mezi úředníky a dodavateli? Pokud ne, proč, z jakých důvodů?

Střet zájmů je ve vztahu k veřejným zakázkám zkoumán u osob, které se na zadávání veřejných zakázek podílejí.

Jak dlouho (od kdy – do kdy) pracovala na postu vedoucího oddělení správy zeleně radnice Prahy 5 ? Jak se do funkce dostala, výběrové řízení, jiná forma výběru, dosazení, kým? Předložila příslušné dokumenty k působení na tomto postu? Pokud ne, jak to odůvodnila? Kdy do funkce nastoupila, kdy skončila, proč, z jakých důvodů?

se přihlásila do výběrového řízení na pozici vedoucí Odboru správy veřejného prostranství a zeleně, které bylo vyhlášeno 02.01.2023. Její přihláška byla doručena 20.01.2023 a obsahovala všechny přílohy, které byly v oznámení o vypsání výběrového řízení požadovány. Na základě osobního pohovoru s touto uchazečkou, který se konal 23.02.2023, doporučila výběrová komise v písemné závěrečné zprávě její jmenování do výše uvedené pracovní pozice. JUDr. Kateřina Černá, tajemnice ÚMČ Praha 5 návrh výběrové komise akceptovala.

byla jmenovaná do funkce vedoucí Odboru správy veřejného prostranství a zeleně od 01.04.2023. Její pracovní poměr skončil 15.05.2023, a to zrušením ve zkušební době bez udání důvodu.

 

Podílela se na výběru dodavatelů pro radnici Prahy 5, v kolika případech – konkrétně, v jaké výši? Podílela se na výběru dodavatelů Zahradní architektura Tábor s.r.o., Greenery Plus s.r.o.?

se podílela na výběru dodavatele v případě jedné veřejné zakázky malého rozsahu, kdy byla jmenována jakožto člen hodnotící komise. Konkrétně se jednalo o veřejnou zakázku s názvem „Údržba a zajištění provozu vodních děl MČ Praha 5“. Tato veřejná zakázka prozatím nebyla zadána (nebyla podepsána smlouva), nicméně hodnota smlouvy bude dle nabídky vítězného účastníka (KMK ELEKTRO s.r.o.) činit 828.660,- Kč bez DPH.

se tak nepodílela na výběru dodavatele Zahradní architektura Tábor s.r.o. nebo Greenery Plus s.r.o.

Výše uvedené veřejné zakázky, které byly zadány společnosti Zahradní architektura Tábor s.r.o., byly MČ Praha 5, jakožto zadavatelem, zadány 5 až 10 měsíců před vznikem zaměstnaneckého poměru mezi MČ Praha 5 a

V případě, že by se prokázaly u některých zakázek příbuzenské vztahy či střety zájmů, jak je radnice Prahy 5 řeší či hodlá řešit?

V takovém případě je zaměstnanec povinen svůj střet zájmů nahlásit, přičemž ÚMČ Praha 5 následně zaměstnance vyřadí z hodnotící komise a další participace na zadávání veřejné zakázky. V krajním případě, kdy by ÚMČ Praha 5 nabyl dojmu, že takový postup nebude dostatečný a nezhojí zjištěné skutečnosti, přistoupil by zadavatel ke zrušení veřejné zakázky a jejímu opětovnému vyhlášení.

2023

 

Ing. Milan Vrkoč
radní Prahy 5 pro veřejný prostor a životní prostředí

 

Praha 18.07.2023

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě