Stanovisko Městské části Praha 5 k dopisu Tanečního centra Praha – konzervatoř, o.p.s. ze dne 11.9.2008

29/09/2008
Městská část Praha 5 tímto níže reaguje na dopis Tanečního centra Praha – konzervatoř, o.p.s. (dále jen „TCP“) ze dne 11.9.2008, který byl rozeslán na mnoho adres. Z dopisu TCP není vůbec zřejmé, o jaké písemné dokumenty se má jednat a jaký je jejich obsah. Tato skutečnost bohužel velmi ztěžuje možnost k tomuto tvrzení TCP se jakkoli vyjádřit.
Městská část Praha 5 v poslední době ve vztahu k TCP a Osmiletému gymnáziu Buďánka, o.p.s. (dále jen OGB) jako uživatelům budov v areálu Pod Žvahovem nečiní žádné úkony, kromě toho, že se snaží vyjít vstříc TCP a najít cestu k uvolnění finančních prostředků deponovaných na zvláštním účtu Městské části Praha 5 (v podrobnostech níže) a reaguje na přípisy soudů, které vyzývají Městskou část Praha 5 k tomu, aby se vyjádřila k žalobám, které jsou podávány ve věci užívání areálu Pod Žvahovem ze strany TCP či OGB. O těchto žalobách se Městská část Praha 5 bohužel nedozvídá od TCP či OGB, ale ze strany příslušných soudů. Takovýmto způsobem se Městská část Praha 5 dozvěděla také o tom, že u Obvodního soudu pro Prahu 6 je vedeno na základě žaloby OGB soudní řízení proti TCP na vyklizení objektu Praha 5, Pod Žvahovem 463.
O existenci žaloby OGB proti TCP (kromě několika jiných soudních řízení, které mezi sebou OGB a TCP vedou) se Městská část Praha 5 dozvěděla od Obvodního soudu pro Prahu 6, když jí byl doručen dne 3.7.2008přípis tohoto soudu. Tímto přípisem byla Městská část Praha 5 vyzvána, aby sdělila soudu svoje stanovisko k návrhu OGB na vyklizení části objektu Pod Žvahovem ze strany TCP. Logickou součástí

reakce Městské části Praha 5 na výzvu soudu byl návrh Městské části Praha 5, aby soud svým rozhodnutím připustil jako vedlejšího účastníka Městskou část Praha 5. Městská část Praha 5 musela tento návrh učinit, chtěla-li dostát svým povinnostem uložených jí zákonem, především povinnosti vykonávat správu svěřeného majetku s péčí řádného hospodáře, jak jí ukládá zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze (dále jen „Zákon o Hl.m. Praze“), neboť se výše uvedený spor bezprostředně týká majetku svěřeného Městské části Praha 5 v souladu s ustanovením § 19 Zákona o Hl.m. Praze do správy a Městská část Praha 5 má tudíž bezprostřední zájem na tom, aby byla plně informována o výsledku tohoto řízení. Městská část nemůže nečinně přihlížet sporům týkajícím se užívání jí svěřeného majetku a okruhu subjektů k tomu oprávněných. Obvodní soud pro Prahu 6 by měl v nejbližší době rozhodnout o přípustnosti vstupu Městské části Praha 5 jako vedlejšího účastníka do řízení vedeného pod sp. zn. 4 C 136/2006.
Nad rámec výše uvedeného jedná Městská část Praha 5 od léta tohoto roku se zástupci TCP o možnosti uvolnění finančních prostředků ve výši 481.321,- Kč ze zvláštního depozitního účtu Městské části Praha 5, které v minulosti byly uhrazeny ve prospěch Městské části Praha 5 za užívání části objektu Pod Žvahovem ze strany TCP. Vzhledem k právním sporům o platby za užívání areálu mezi TCP a OGB nebylo a není zřejmé, zda tyto finanční prostředky uhrazené nad rámec řádného nájemného ze strany OGB náleží TCP či OGB. Městská část opakovaně zcela jednoznačně deklarovala připravenost uvolnit tyto prostředky z depozitního účtu ihned poté, co dojde k dohodě mezi OGB a TCP o tom, který z těchto subjektů má nárok na tyto finanční prostředky. TCP a OGB se však do dnešního dne nepodařilo vyřešit mezi sebou tuto otázku a dát Městské části Praha 5 jednoznačné stanovisko v této věci. K prokázání této skutečnosti přikládám v kopii zápis z jednání se zástupci OGB a TCP ze dne 7.8.2008, ze kterého vyplývá, že Městská část Praha 5 opakovaně apelovala na TCP a OGB, aby se pokusili alespoň v této záležitosti dosáhnout shody.
Upozorňuje-li v závěru jeho dopisu statutární zástupce TCP, že „pokud nedojde k okamžitému zrušení přičin causy“ pak bude zahájena kampaň MAYDAY ŽVAHOV, pak na jedné straně je třeba uvést, že není zřejmé, co je myšleno pod pojmem -okamžité zrušení přičin causy- a na druhé straně a to zejména je třeba řici, že zástupci Městská části Praha 5 nebudou – ani pod hrozbou mediální kampaně – činit žádné kroky, které by byly v rozporu s povinností pečovat řádně o svěřený majetek.
Radovan Myslík
Tiskový mluvčí MČ Praha 5