Kolébka portského vína se představí na pěší zóně Anděl

Zažít Portugalsko, zemi mořeplavců, slunce a vína nejen portského, budete moci již ve středu 19. června 2019. Přijďte na pěší zónu Anděl, kde pro vás budou od od 8:00 do 22:00 připraveny nejen portugalské delikatesy jako je francesinha, bacalhau, Caldo verde, Arroz de marisco, Cataplana, Cozido à Portuguesa, spousta ryb a pro ty, co rádi sladké například pasteis…

Přenesete se s námi do Portugalska, do kuchyně, jejímž základem je mimo jiné olivový olej, ryby a maso. A nesmíme zapomenout ani na portské a další vína, kterými je tato země proslulá!

Záštitu nad akcí převzali starosta Daniel Mazur, místostarosta Martin Slabý a radní Štěpán Rattay. Gastronomicko-kulturní akce, o jejíchž detailech se jednalo na radnici v květnu, se koná ve spolupráci s Portugalskou turistickou centrálou, Velvyslanectvím Portugalské republiky v Praze a Portugalským kulturním centrem Camões.

Součástí programu bude panelová venkovní výstava, připomínající události listopadových dní roku 1989. Tehdy do Prahy přijeli mladí portugalští aktivisté, aby vyjádřili podporu československé revoluci a ocenili odvahu českých studentů padesáti tisíci portugalskými růžemi. 

Výstava vznikla z iniciativy Českého velvyslanectví v Lisabonu ve spolupráci s Nadací Mária Soarese, Portugalským velvyslanectvím v Praze, Portugalským centrem / Camões, I. P. a Filozofickou fakultou UK. Výstava rovněž mapuje přátelství mezi Václavem Havlem a bývalým portugalským prezidentem Máriem Soaresem.

Čas Program
14:00 – 15:15  Camões house band – kapela složená z českých hudebníků a hudebníků z Brazílie, Francie a Španělska žijících v Praze
16:00 – 16:15 Ritmo factorymoderní bubenická show
17:00 – 17:15 Escolinha Portuguesa – vystoupení portugalské školičky působící u Portugalského kulturního centra Camões
18:00 – 18:15 Ritmo factory – moderní bubenická show
19:00-19:15 Music Family – dětská hudební skupina
19:30 – 19:45 Ritmo factory
19:45 – 21:00 Celeste Mariposa – nekonvenční hudební uskupení, které čerpá z hudebních stylů a taneční hudby lusofonní Afriky

 

  • Věděli jste, že portské víno pochází z hornatých svahů v údolí řeky Douro v severním Portugalsku, z jednoho z nejstarších a nejkrásnějších vinných krajů, v němž se víno vyrábí již dva tisíce let? V roce 1756 bylo území vinic na Douru zmapováno a právně vymezeno a vznikla tak první oficiální vinařská oblast na světě. Stejně jako ostatní klasická velká vína, i portské vděčí za svoji jedinečnost kombinaci specifického klimatu, půdy, odrůd vinné révy a vinařské zručnosti.
  • Výroba portského – z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (tento meziprodukt má přibližně 8 % alkoholu je mošt přečerpán do sudů, v nichž je už předem připravena vinná pálenka (70 % neutrální alkohol), která okamžitě kvašení zastaví. Nezkvašený cukr tak zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 až 22 procent. Víno ještě před nalahvováním dále dozrává v těchto sudech. (Zdroj:internet)