metropolitní plán

Datum interpelace:
17. 04. 2018
Datum odpovědi:
10. 05. 2018
Interpelující:
Mgr. Martina Pokorná
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

24. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 17. 4. 2018

 

Interpelace č. 2

 

Ing. Pavel Richter,

starosta MČ P5

 

Věc: Jak a kdy hodlá MČ sbírat a vypořádat připomínky k Metropolitnímu plánu od občanů?

 

Vážený pane starosto,

 

obracím se na Vás jako na vedoucího představitele MČ Praha 5 ve věci sběru a vypořádání připomínek k Metropolitnímu plánu od občanů. Nenašla jsem tuto informaci v dokumentu Harmonogram projednávání návrhu Metropolitního plánu.

 

Územní plán je závazný dokument územně plánovací dokumentace a je jedním z nejdůležitějších nástrojů územního plánování každé obce. Je základním koncepčním dokumentem obce, který kromě dalších důležitých věcí říká, kde se smí stavět, případně co a za jakých podmínek. Vytvoření nového územního plánu zároveň s sebou nese velké příležitosti, ale také rizika a týká se každého občana.

 

Občané mají mít možnost se nejen s návrhem územního plánu seznámit, aby věděli, co se bude s jejich nemovitostmi a v jejich blízkém či vzdáleném sousedství dít. Mají také mít možnost změny v územním plánu připomínkovat. Městská část by jim v tom měla být nápomocna a proces by měl být co nejjednodušší. Z druhé strany má být cílem Městské části získat zpětnou vazbu od občanů, kteří v konkrétních lokalitách bydlí nebo se v nich pohybují.

 

Pro sběr připomínek, návod jak připomínkovat, podklady Metropolitního plánu včetně diskuze připravila Městská část Praha 6 spolu s občanskými spolky webovou stránku, na které se připomínky mohou podávat a diskutovat. Městská část následně připomínky vyhodnotí a uplatní ve svém stanovisku.

 

Ptám se Vás tedy, pane starosto:

  1. Na kdy je naplánováno spuštění sběru podnětů od občanů?
  2. Kolik kol sběru připomínek je naplánováno?
  3. Jaké nástroje budou použity ke sběru podnětů od občanů?
  4. Pokud jste takový nástroj nepřichystali, budete komunikovat alespoň s občanskými spolky a jaký je harmonogram komunikace se spolky?

 

Předem děkuji za písemnou odpověď.

 

Mgr. Martina Pokorná

Členka ZMČ Praha 5                                                                            V Praze dne 17. 4. 2018

Odpověď:

Městská část Praha 5
Ing. Pavel RICHTER
starosta MČ Praha 5

 

 

Vážená paní
Mgr. Martina POKORNÁ

zastupitelka Městské části Praha 5

 

 

MC05 32616/2018                                                                                                  V Praze dne 04.05.2018

 

 

Odpověď na Interpelaci č. 2

Jak a kdy hodlá MČ sbírat a vypořádat připomínky k Metropolitnímu plánu od občanů

 

 

Vážená paní magistro,

 

reaguji na Vaši Interpelaci č. 2 z 24. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 ze dne 17.04.2018.

 

  1. Na kdy je naplánováno spuštění sběru podnětů od občanů?

V týdnu od pondělí 30.04.2018 je k dispozici e-mailová adresa podnety@praha5.cz, na níž mohou občané zasílat své podněty, týkající se připravovaného Metropolitního plánu.

 

  1. Kolik kol sběru připomínek je naplánováno?

Sběr podnětů od občanů bude probíhat do konce června 2018. Podněty, které MČ obdrží do 22.05.2018, budou předány pracovní skupině ustanovené pro Metropolitní plán. Návrhy připomínek MČ Praha 5 připravenými pracovní skupinou bude projednávat Zastupitelstvo MČ Praha 5 na jednání dne 19.06.2018. Ostatními podněty se bude MČ zabývat v červenci 2018, kdy poběží lhůta pro podání připomínek k Metropolitnímu plánu. Po celou dobu bude MČ Praha 5 poskytovat veřejnosti prostřednictvím Odboru územního rozvoje odbornou pomoc při podávání individuálních připomínek.

 

  1. Jaké nástroje budou použity ke sběru podnětů od občanů?

Jedná se o e-mailovou adresu podnety@praha5.cz na níž mohou občané zasílat své podněty týkající se připravovaného Metropolitního plánu.

 

  1. Pokud jste takový nástroj nepřichystali, budete komunikovat alespoň s občanskými spolky a jaký je harmonogram komunikace se spolky?

Takový nástroj je připraven, viz odpověď na dotazy č. 1 a 3. Občanské spolky mohou své podněty podat tak, jako občané v termínu do konce června 2018. Dále se mohou účastnit jednání Výboru územního rozvoje ve dnech 15.05.2018 a 05.06.2018, který se problematikou Metropolitního plánu bude významným způsobem zabývat.

 

 

S pozdravem

 

 

 

 

Ing. Pavel RICHTER

starosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě