ochrna usedlostí Cibulka, Skalka, Bertramka

Datum interpelace:
22. 11. 2016
Datum odpovědi:
10. 01. 2017
Interpelující:
Ing. Ondřej Velek
Interpelovaný:
Bc. Lukáš Herold
Příloha interpelace:

Interpelace:

 

Bc. Lukáš Herold

Radní pro byty a privatizaci), sport, obnovu památek

Lukas.herold@praha5.cz

257000902

www.lukasherold.cz

 

 

V Praze 22.11.2016

 

 

RE:  ochrana usedlostí Skalka, Cibulka, Bertramka

 

Vážený pane radní,

 

Zajímám se o stav památek na Praze 5 navzdory neúspěchům i pomalým procesům. Nepodařilo se mi prosadit ochranu „technické památky“ továrny TECHNOPLYN v Prokopském údolí. Informačně jsem podporoval nájemníky domu Zubatého 1. Pomáhal jsem od 2007 demaskovat projekt revitalizace Buďánek firmou Geosan – teprve letos se díky investicím donorů i radnice lokalita Buďánek zlepšuje. Morálně jsem podporoval občany ze starého Barrandova proti necitlivé výstavbě v památkové zóně.

Na P5 je rada zanedbaných památek (Turbová, Šmukýřka apod) a občané očekávají intervence veřejné správy.

 

Pomáhal jsem roky občanům kolem usedlosti Cibulka www.cibulka.info s organizováním úklidu odpadků, peticí, diskusemi o možném využití objektu na památkářsky přijatelné úpravy např. na dům pro seniory, komunitní kulturní centrum – viz http://www.ipetka.cz/zacatek-konce-nebo-zachrany-usedlosti-cibulka/. Urychlil jsem pořízení statického posudku a odhadu na opravu čínského pavilonku u usedlosti Cibulka. Jednal jsem majitelem i památkáři HMP. Interpeloval jsem nedávno radního Ing. Pavla Richtera o jeho možné pomoci revitalizaci dohodou s majitelem Cibulky – viz jeho odpověď https://www.praha5.cz/cs/interpelace/interpelace/493

 

Oceňuji momentální politickou vůli Rady v odporu proti necitlivému projektu bytového domu u zdevastované usedlosti Skalka, aby soukromý majitel projekt BD Skalka přepracoval a uvedl do souladu s územním plánem – viz odpověď RMČ na petici https://www.praha5.cz/cs/dokument/petice-2016/211951-ne-vystavbe-byt-arealu-skalka

 

Opakovaně jsem roky komunikoval s Mozartovou obcí www.mozartovaobec.cz o jejich potřebách od obce. Jednání o možné vzájemně výhodné spolupráci jsou bohužel zatím na začátku.

 

V této souvislosti se Vás ptám

 

  1. 1.     Co konkrétního navrhujete podniknout k ochraně památky usedlosti Skalka?

 

  1. 2.     Povedete s majitelem vyjednávaní o výkupu Čínského pavilonku u usedlosti Cibulka a případně celkové dohodě o spolupráci na revitalizaci usedlosti?

 

  1. 3.     Obnovíte jednání o spolupráci radnice P5 s Mozartovou obcí pro regeneraci usedlosti Bertramka?

 

Děkuji za odpovědi

 

Ing. Ondřej Velek

 

Ondrej.velek@praha5.cz

604334424

Odpověď:

Městská část Praha 5

 

              Bc. Lukáš Herold

         zástupce starosty MČ P5

 

                                                                                                                                             10. 01. 2017

                      

             Interpelovaný: Bc. Lukáš Herold – zástupce starosty MČ Prahy 5

Interpelaci podal: Ing. Ondřej Velek – člen zastupitelstva, předseda Kontrolního výboru MČ Prahy 5 dne 22. 11. 2016

             

            Vážený pane Velku,

           

            nebudu se vyjadřovat k vašim pseudoúspěchům na poli záchrany památek na Praze  5.                      

            Vím jen jedno, že institut interpelace slouží k dotazům a ne k sebeprezentaci.

            

            Proto přejdu rovnou k vašim otázkám.

  1. Co se týká usedlosti Skalka, chtěl bych upozornit na roli dřívější vedoucí stavebního odboru Ing. arch. Jakoubkové, kterou vaše strana a zejména Lukáš Budín vždy tak hájil. S námitkami do spojeného řízení o změně územního rozhodnutí a stavebního řízení pro stavbu nazvanou “Bytový areál Skalka”, které 10. 11. 2015 byl tehdejší opozicí donucen předložit Lukáš Budína do rady, se paní Jakoubková vyrovnala bleskově a vydala proti názoru rady městské části kladné rozhodnutí. Poté se ještě snažila zpochybnit možnost MČ odvolat se proti jejímu rozhodnutí k magistrátu. Což se jí naštěstí nepodařilo.  Věřím, že magistrát dle mého názoru chybné rozhodnutí Ing. arch. Jakoubkové nepotvrdí a že tím dostaneme majitele usedlosti Skalka a přilehlých pozemků k jednání o citlivější výstavbě v této oblasti, která bude více respektovat zejména jedinečnou lokaci této usedlosti.
  2. Jednání s majitelem usedlosti Cibulka o odkupu Čínského pavilonu, jak možná víte, probíhala v minulém roce. Nebyla však úspěšná, neboť majitel odmítl pavilon MČ prodat. Snažíme se průběžně komunikovat o plánech záchrany této památky s majitelem a věříme, že drobné sanační práce v minulém roce jsou první vlaštovkou této záchrany.
  3. Městská část již obnovila jednání s Mozartovskou obcí a bude v nich v tomto roce pokračovat. Vedení městské části stojí o úzkou spolupráci s Mozartovskou obcí a v žádném případě ji není lhostejný osud nejslavnější usedlosti na Praze 5 – Bertramky. 

 

                                    S pozdravem

 

                                                      Bc. Lukáš Herold

                                               Zástupce starosty MČ Prahy 5

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě