park Kavalírka

Datum interpelace:
23. 06. 2016
Datum odpovědi:
21. 07. 2016
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:

Interpelace:

13. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 23. 6.2016

 

Interpelace číslo 3.

 

Ing. Pavel Richter

Radní MČ Praha 5

 

Věc: Výkup pozemku parku Kavalírka

 

 

Vážený pane radní,

 

obracím se na Vás ve věci výkupu pozemku parku Kavalírka. Dne 27. 4. 2016 jsem měl schůzku s vlastníky pozemku, který je veden jako veřejná zeleň. Tématem schůzky bylo pokračování jednání z doby minulého volebního období o směně či možném výkupu pozemku. Majitelé pozemku (rodina Brouků) projevili jednoznačný zájem a ochotu se dohodnout na prodeji či směně.

 

Zároveň by tak bylo naplňováno usnesení RMČ Praha 5 (č. 9/350/2013) a ZMČ Praha 5 (zápis z jednání 14.3.2013) ohledně dohody MČ Praha 5 s vlastníky pozemků parku Kavalírka.

Požadavky, které byly formulovány v petici za ochranu a revitalizaci parku z roku 2013, byly totiž jednoznačně podpořeny Radou MČ Praha 5 a pak jednomyslně schváleny hlasováním Zastupitelstva MČ Praha 5. V tomto smyslu mi připadá logické, aby současné vedení celou záležitost buď dotáhlo do zdárného konce (prodej, směna) či se alespoň o toto pokusilo, nebo aby byla příslušná usnesení rady a zastupitelstva revokována.

Za klíčové považuji získání předmětných pozemků do vlastnictví Prahy 5 tak, aby bylo možné území zachránit a revitalizovat (projekt na revitalizaci již dávno existuje). V neposlední řadě jde také o zefektivnění a ekonomičtější nakládání s prostředky obce, kdy Praha 5 investuje do údržby parku dle smlouvy 700 – 1 100 tisíc. Za částku kolik již za léta Praha 5 utratila za údržbu, by se jí jednoznačně vyplatilo pozemek koupit.

Jednáním s majiteli byl v minulém volebním období pověřen usnesením 23. ZMČ 14. 3. 2013 místostarosta Jaroslav Nedvěd, který nechal zpracovat odhad ceny pozemků a zahájil jednání s vlastníky.

Domnívám se, že by přísliby, již několikrát deklarované, měly být v této věci dodrženy. Ještě v době, kdy jsem byla SZ součástí koalice, jsme prosazovali výkup či směnu pozemku parku Kavalírka. Investice do výkupu pozemků jako jsou parky, veřejná zeleň či pozemky ohrožené nevhodnou výstavbou považujeme za smysluplné a v obecném zájmu. Částka několika milionů za výkup by jistě nezatížila rozpočet Prahy 5.

 

Ptám se tedy:

 

1)     Plánujete pokračovat v jednání s majiteli o výkupu či směně tohoto pozemku?

2)     Pokud ano, v jakém časovém úseku a zda počítáte s předložením a projednáním materiálu o výkupu či směně do VMI a VŽP?

 

Předem děkuji za vyjádření a odpovědi na výše položené dotazy.

Mgr. Lukáš Budín

Člen ZMČ Praha 5

 

V Praze dne 23. 6. 2016

Odpověď:

Městská část Praha 5
ING. PAVEL RICHTER
radní

Vážený pan
Mgr. Lukáš Budín
Člen ZMČ Praha 5

V Praze dne 21. 7. 2016                         

Vážený pane zastupiteli,

na základě Vaší interpelace ve věci výkupu pozemku parku Kavalírka, Vám zasílám požadované údaje:

  1. S právním zástupcem vlastníků pozemku domlouváme termín schůzky během prázdnin.
  2. Po této schůzce předpokládám předložení materiálů týkajících se výkupu do zmíněných výborů.

S pozdravem,

Ing. Pavel Richter

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě