privatizace

Datum interpelace:
19. 03. 2015
Datum odpovědi:
01. 04. 2015
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

                                                                                                                      V Praze dne 19.3.2015

Interpelace na radního MČ Prahy 5 Pavla Richtera

 

Vážený pane radní,

od Vašeho nástupu do funkce se z pro mě zcela nepochopitelných příčin zastavila privatizace resp. prodej bytových jednotek oprávněným nájemníkům. Za čtyři měsíce od Vašeho nástupu jste dosáhl nejenom toho, že městská část eviduje několik předžalobních upomínek těch obyvatel MČ, kteří obdrželi závazné nabídky od RMČ, akceptovali je a Vy jste je odmítl předložit do rady a zastupitelstva. Je víc než jasné, že v souvislosti s těmito nabídkami si začaly rozjednávat úvěry a nyní se budou  požadovat náhrady škody s tímto související. Privatizace v současné podobě byla připravena a schválena v minulém funkčním období za vlády tehdejšího a současného starosty Radka Klímy. Mám si Vaše úvahy o nedokonalých znaleckých posudcích vykládat jako útok na současného starostu Klímu? Ani po čtyřech měsících jste nepředložil žádný důkaz pochybení ve znaleckých posudcích. Znamená to, že se jednalo z Vaší strany o hurá akci, či plezír z pozice nově nabyté funkce, která proti městské části postavila občany Prahy 5? Jste si vědom toho, že tento Váš postoj přivodí žaloby na MČ ze strany nájemníků?   Dovedete si představit tu absurdní situaci, že MČ bude ve stejném domě stejné byty prodávat za diametrálně odlišné ceny? Nepovažujete za arogantní, že o celé věci jste neměl zájem informovat zastupitelstvo městské části? Jak dlouho bude trvat vaše hazardování s nervy a peněženkami občanů naší městské části.

 

Lukáš Herold

Odpověď:

 

 

                                                                                                          Vážený pan

                                                                                                          Bc. Lukáš Herold

                                                                                                          zastupitel MČ Praha 5

–        zde –   

 

V Praze dne 31.3.2015

Č.j.: MC05 18554/2015/RADRI

 

Odpověď na interpelaci ve věci prodeje bytových jednotek oprávněným nájemcům

 

Vážený pane zastupiteli,

 

deregulace nájemného vstoupila v Praze v účinnost od 1.1.2013 na základě zákona č. 107/2006 Sb. (Zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu) a zákona č. 132/2011 Sb. Ve znaleckých  posudcích, které jsou podkladem pro nabídky oprávněným nájemcům se tato skutečnost (regulované nájemné) objevuje jako důvod pro poskytnutí slevy.

Požádali jsme proto advokátní kancelář Marek & Stanovský v.o.s., Na Hutích 661/9, Praha 6 o přezkoumání veškeré dokumentace a celého procesu privatizace, zda je v souladu s platnými zákony a předpisy.

V těchto dnech bychom měli obdržet pevné stanovisko od této advokátní kanceláře. Jeho závěry předložím do Výboru majetku a investic a do dalších orgánů MČ Praha 5.

Jestliže bude třeba nějakým způsobem revidovat v současné době platné Zásady prodeje bytů, vyplyne tedy až z tohoto procesu.

Prosím tedy o trpělivost. Moje činnost je motivována snahou o právní čistotu všech procesů a ekonomickou výhodností pro MČ Praha 5.

 

 

S pozdravem

 

Ing. Pavel Richter

radní MČ Praha 5

           

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě