památník

Datum interpelace:
30. 01. 2014
Datum odpovědi:
25. 02. 2014
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace IV.

 

Vážený pane starosto,

 

na ostrohu nad Vltavou je památník hrdinným bojovníkům pražských barikád, kteří v květnu 1945 padli na území Hlubočep, Zlíchova, Zbraslavi, Barrandova, Velké i Malé Chuchle a Lahovic. Původně zde byla i kovová deska se soupisem jmen 168 hrdinů, v této oblasti padlých, která nyní chybí.  

Žádám o sdělení, kdy a proč byla deska odstraněna (dle informací v tisku byla zcizena), jak hodlá Rada s tímto pietním místem naložit a zda to stihne ještě v tomto volebním období.

 

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

V Praze dne 30. 1. 2013

 

 

Odpověď:

 

 Vážený pane doktore,

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 30. 01. 2014 ve věci památníku hrdinným bojovníkům pražských barikád.

V roce 1988 byl instalován velký pomník padlým a obětem Květnového povstání 1945 v katastru Hlubočepy jako náhrada za drobné pomníčky, které musely být odstraněny kvůli výstavbě Barrandovského mostu. Tato deska byla začátkem roku 2007 odcizena (dovolím si na tomto místě drobnou terminologickou odbočku – zcizení je jakákoliv změna majitele, např. prodej, deska byla odcizena, laicky řečeno ukradena). Městská část Praha 5 dala prostřednictvím Odboru školství a kultury ÚMČ Praha 5 zhotovit v dubnu r. 2008 před výročím Pražského povstání novou čtyřdílnou plastovou pamětní desku uchycenou po obvodu hliníkovým rámečkem. Během následujících dvou měsíců byla i tato deska zničena.

 Jako nejlepší se jeví výroba nové kamenné desky (desek), neboť tento materiál je nejvíce odolný proti vandalismu a není předmětem krádeží. Vhodným místem
k instalaci je pomník na stráni pod kostelíkem v ulici Na Zlíchově. Tato varianta má řadu výhod. Pomník je předchůdcem zmiňovaného pomníku pod Terasami a je na něm doprovodný text (bez jmen), přičemž je v místech barikády, která byla poblíž školy (při povstání ošetřovna a jedno z velitelských míst), tedy v linii obranného pásma, kde byl zastaven postup tanků od Malé Chuchle. Tato varianta byla předběžně konzultována s panem Řehákem (referát VH na MHMP).

 Prvním krokem k realizaci je zadání vypracování architektonické studie desky (desek) včetně jejího umístění vzhledem k stávajícímu pomníku Na Zlíchově.

 Komise kulturní Rady MČ Praha 5 na svém zasedání dne 8.10 2013 tento způsob řešení podpořila. Neustálou obnovu stávajícího pomníku považujeme za zbytečnou a po ekonomické stránce značně nevýhodnou.

 

 

S pozdravem

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě