Ušlý výdělek

Datum interpelace:
22. 05. 2012
Datum odpovědi:
19. 06. 2012
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:

Interpelace:

 

 

Vážený pane starosto,

 

Vaším prostřednictvím žádám Radu MČ, aby podle § 94 odst. 2 písm. f) zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, pojednala tento můj podnět:

 

Podle zákona o hlavním městě Praze se neuvolněným členům zastupitelstva, kteří nejsou v pracovním nebo jiném obdobném poměru, poskytuje náhradu výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem jejich funkce. V minulém roce za tyto náhrady městská část zaplatila 5 346 090 Kč, což je měsíčně průměrně přes 27 000 Kč na jednoho zastupitele, který o tuto náhradu požádal.

Městská část má celkem 45 zastupitelů, z nich 14 je pro výkon funkce uvolněných. Z 31 zastupitelů, kteří nejsou pro výkon funkce dlouhodobě uvolněni, jich v některých měsících až 21 požaduje náhrady výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem jejich funkce. Z veřejně dostupných zdrojů ale plyne, že více než jen zbývajících 10 zastupitelů je v pracovním nebo jiném obdobném poměru a nemá tedy na vyplácení náhrad nárok. Vzhledem k tomu, že pan starosta opakovaně odmítl moji žádost o zveřejnění úplného seznamu zastupitelů, kterým jsou náhrady poskytovány, nemohu být konkrétnější.

Stejně tak není vyloučeno, že se náhrady vyplácejí i zastupitelům, kteří sice vlastní živnostenské oprávnění, ale náhrady jsou prakticky jediným příjmem jejich „podnikání“. Platná pravidla městské části nestanoví způsob, kterým by prokazovali (například předložením daňového přiznání apod.), že jim nějaký výdělek v souvislosti s činností zastupitele ušel.

Žádám Radu MČ, aby prověřila, zda všichni zastupitelé, kterým byla náhrada vyplacena, ve všech případech splnili obě podmínky, tedy že

  1. nebyli v pracovním nebo jiném obdobném poměru,
  2. poskytla se jim náhrada výdělku prokazatelně ušlého, nikoliv fiktivně ušlého.

Vzhledem k tomu, že účtování náhrad některými zastupiteli budí pochybnosti dlouhodobě, žádám, aby Rada MČ tyto skutečnosti prověřila nejen za rok 2011, ale i za období 2006 – 2010, protože v případě zjištění nesrovnalostí lze i za toto období například prostřednictvím trestního řízení získat neoprávněně vyplacené prostředky zpět do rozpočtu MČ.

Současně již po několikáté vznáším podnět, tentokrát adresovaný Radě MČ, aby měsíčně byla zveřejňována výše náhrad vyplácených jednotlivým zastupitelům. Bude tím umožněna veřejná kontrola těchto výdajů.

 

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

 

V Praze dne 22. 5. 2012

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám tímto na Vaši interpelaci ze dne 22. 5. 2012, kterou dle jejího obsahu nelze chápat jinak než jako podnět, kterým jste Radu Městské části Praha 5 požádal o prověření,
zda všichni zastupitelé pobírající náhrady splňují podmínky pro jejich vyplacení a zároveň jste žádal, aby Rada Městské části Praha 5 tyto skutečnosti prověřila nejen za rok 2011,
ale i za období let 2006 až 2010.

 

Rada Městské části Praha 5 tímto bere Váš podnět na vědomí a bude se jím zabývat.

 

Pro úplnost uvádím, že náhrady neuvolněným zastupitelům jsou poskytovány na základě zastupitelstvem schválených zásad v platném znění, přičemž zastupitelé žádající o náhradu mzdy nebo ušlého výdělku jsou na základě těchto zásad povinni předložit Městské části
Praha 5 jednak žádost o poskytnutí náhrady se všemi jejími náležitostmi dle zásad a jednak na vyzvání prokázat výkon funkce zastupitele v rozsahu uvedeném v žádosti. Výkon funkce se dle platných zásad prokazuje prezenční listinou, případně jiným dokladem prokazujícím výkon funkce či čestným prohlášením. Podotýkám, že faktická účast zastupitelů na jednáních komisí a výborů je důsledně kontrolována Odborem servisních služeb.

 

S úctou

 

 

 

 

                                                                                                 MUDr. Radek Klíma

                                                                                           starosta Městské části Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě