Datum interpelace:
22. 05. 2012
Datum odpovědi:
24. 07. 2012
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Michal Šesták
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na radního Michala Šestáka

 

V Praze dne 22. května 2012

 

Vážený pane radní,

Rada MČ Praha 5 na váš návrh rozhodla o plošném vypsání konkurzů na ředitele resp.  ředitelky  mateřských škol. Tento diskutabilní krok sice umožňuje nový školský zákon, nicméně způsob jakým jste se této možnosti zhostil, považuji za naprosto absurdní a připomíná mi to doby doufám již dávno minulé.  Jak jinak si mám vykládat to, že konkurzy vůbec nezohledňovaly stávající práci ředitelů/ředitelek mateřských a základních škol, nijak jste nebrali v potaz inspekční zprávy prováděné pravidelně ministerstvem školství, resp. Česká školní inspekce, natož pak že byste si zjistili názory těch, kteří jsou v každodenním styku se školkami a školami, totiž rodičů a dětí. Rozhodovali jste od stolu na základě pětistránkového projektu, který měli jednotliví uchazeči připravit. Není divu, že mnohá z těchto rozhodnutí budí u nás zastupitelů podezření a u veřejnosti masivní odpor. Nejde jen o jmenování Karla Čermáka, člena obvodního výkonného výboru ČSSD Prahy 5, do čela školy Weberova, ale především o nešťastná rozhodnutí u některých mateřských školek.  Takto bych mohl jmenovat nejen fungující školku na nám. 14. října, kde nebyl vybrán žádný kandidát, zjevně hlavně z toho důvodu, že ji rada chce sloučit se základní školou. Zcela bezdůvodně byla vyměněna ředitelka MŠ Kroupova. Samostatnou kapitolou je pak MŠ Lohniského 851. Tam také mělo dojít k výměně, protože školka funguje bezproblémově a je velmi  veřejností oblíbená. Na nátlak veřejnosti sice nebyl radou výsledek konkurzního řízení schválen, nicméně stávající ředitelku potvrdit nechce, respektive rozhodnutí odkládá. Mnozí se obávají, že k výměně dojde v průběhu prázdnin, aby se rada vyhnula nepříjemné debatě s rodiči dětí navštěvujících tuto školku a bránící současnou ředitelku. Přestože v ostatních školkách nebylo nic potřeba, zde se dělají nesmyslné znalecké posudky, posílá se na školku inspekce atd. V tuto chvíli jde, zdá se, pouze o prestižní spor mezi vámi a barrandovskou veřejností.

Vážený pane radní,

Sdělte mi a občanům Prahy 5, zejména poškozeným rodičům a dětem,  z jakého důvodu jste při konkurzech nezohlednil práci stávajících ředitelů a ředitelek?

Proč došlo u fungujících školek k výměně vedení?

Proč nepotvrdíte ve funkci ředitelku MŠ Lohniského 851?

Proč se místo výměn ve funkčních MŠ nezabýváte raději situací v MŠ Peroutkova, kde se veřejnost bouří proti stávající ředitelce?

 

Bc. Lukáš Herold

Předseda kontrolního výboru ZMČ

Odpověď:

Věc: Interpelace

 

Vážený pane předsedo kontrolního výboru,

 

každý člen konkurzní komise rozhodoval samostatně na základě předložených materiálů jednotlivých uchazečů o pracovní místo ředitele(ky) školy, řízeného rozhovoru a oblasti, za kterou byl do konkurzní komise jmenován.

 Konkurzní komise se řídila §5 odst. 1 vyhlášky MŠMT č.54/2005 Sb., o náležitostech konkurzního řízení a konkurzních komisí, v platném znění a výsledky konkurzního řízení jsem předložil zřizovateli a RMČ Praha 5 byly potvrzeny. Jednání konkurzní komise dle uvedené vyhlášky je neveřejné.

 Vzhledem k tomu, že RMČ Praha 5 schválila zrušení konkurzního řízení na obsazení pracovního místa ředitelky MŠ Lohniského 851, bude se zřizovatel řídit v dalším postupu právními předpisy.

 Po celou dobu jsem se zabýval situací na MŠ Peroutkova. Zorganizoval jsem několik setkání se   zástupci   zákonných   zástupců   dětí,   pedagogickými  i   nepedagogickými    pracovníky a ředitelkou školy, zástupci OŠKS. Dne 19.6.2012 RMČ vzala na vědomí oznámení Mgr. Aleny Chudíkové o vzdání se funkce ředitelky MŠ Peroutkova s účinností k 22.6.2012.

 

 

Michal Šesták

radní Městské části Praha 5

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě