Vrchlického 4/504

Datum interpelace:
02. 07. 2010
Datum odpovědi:
22. 07. 2010
Interpelující:
Ondřej Gál
Interpelovaný:
Bc. Lukáš Herold
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

 
INTERPELACE – 23. Zasedání ZMČ Praha 5 konaného dne 25.6. 2010
 
2.Interpelace na místostarostu Lukáše Herolda
Věc: Privatizace a rekonstrukce domu Vrchlického 4/504, Praha 5 Pane místostarosto,
      Žádám Vás o sdělení týkající se zařazení do privatizace a následného provedení rozsáhlé rekonstrukce domu ve vrchlického ulici 4/504 Praha5. Městská část zde investovala prostřednictvím správní firmy nemalé finanční prostředky do rekonstrukce fasády rozvodů a zřejmě i střechy a podrobného vyčíslení nákladů na provedené akce.
   Dále pak o sdělení, zda je hlavním důvodem takto rozsáhlých investičních a udržovacích prací bylo , že v tomto domě bydlí, v přidělené půdní vestavbě ,referentka odboru obchodních aktivit ÚMČ Praha 5, pí. Michálková?  Ta, která má shodou okolností ve své pracovní náplni přípravu a průběh nabídkových řízení na přidělování půdních vestaveb, a dohled nad přípravou a realizací půdních vestaveb.
Zda se nejedná o konflikt zájmu ?
 Dále jsou v domě nevyužívané nebytové prostory, v přízemí – bývalé obchody a sklady, 2 půdní prostory – atelier a nevyužitá část půdy. Zde žádám o sdělení důvodů, které vedou k nevyužívání těchto prostor a možnou finanční ztrátou s tím spojenou.
 
Děkuji za pozornost a věřím, že dodržíte zákonnou lhůtu pro odpověď.
 
 
 
Ondřej Gál
zastupitel MČ Praha 5
 
  

Odpověď:

 

Vážený pane zastupiteli,

 

k Vašemu dotazu ohledně privatizace domu Vrchlického 4/504 Vám sděluji následující fakta:

 

1.      Do oprav tohoto domu před privatizací vložila městská část 795.430,- Kč, šlo o havarijní opravy - havarijní vodovodní stoupačky, havarijní stav hlavní elektroistalace, opravu fasády (odpadlé části fasády a její nátěr), opravu havarijního stavu střešního pláště. Ze souhrnné částky Vám musí být jasné, že se opravovalo opravdu jen to nejnutnější. Tyto opravy probíhaly v letech 2002-2003, od roku 2003 až do roku 2008, kdy byl dům prodán, již žádné prostředky na opravy nebyly vynaloženy. Není tedy pravda, jak tvrdíte, že do rekonstrukce investovala MČ nemalé finanční prostředky.

  1. Paní Michálkové, zaměstnankyni úřadu MČ Praha 5, nebyl žádný nebytový prostor či půda v předmětném domě pronajat. Obývá v tomto domě byt 1+1 o velikosti 49,47 m2 a to již od roku 1975. Není tedy pravda, jak tvrdíte, že paní Michálková dostala přidělenu půdní vestavbu či že se kvůli ní do domu investovalo (viz bod 1.).
  2. Dům Vrchlického 4/504 byl do privatizace, resp. prodeje oprávněným nájemníkům, zařazen společně s dalšími 33 domy v roce 2007 jako snaha o další optimalizaci majetku MČ. Kromě určitého vyrovnání s komunistickou minulostí, což je obecný důvod pro privatizaci bytového fondu, se ve všech těchto případech posuzoval stav domu a nutné opravy, skladba bytů ve vztahu k potřebám bytové politiky MČ, celková ekonomika domu a v neposlední řadě i jeho umístnění. Jak jste si mohl všimnout, městská část se v naprosté většině rozhodla prodávat domy ve Vrchlického a Plzeňské ulici a tento dům zcela zapadl do koncepce optimalizace bytového fondu ve správě MČ Praha 5 ve všech výše uvedených kritériích. Není tedy pravda, jak tvrdíte, že by byl vybrán právě kvůli zaměstnankyni úřadu pí. Michálkové.
  3. Dům Vrchlického 4/504 byl schválen k prodeji Zastupitelstvem městské části Praha 5 bytovému družstvu vytvořenému z nájemníků bytů dne 18.9. 2008 (číslo usnesení

 

13/16/2008) za cenu 13.700.000,- Kč dle schválených Pravidel… Pro prodej hlasovalo 33 zastupitelů, nikdo nebyl proti a jen 5 se zdrželo. Vážený pane zastupiteli, byl jste jedním z těch, kteří bez připomínek prodej schválili. Jelikož šlo o prodej celého domu a ten je již dávno v majetku Bytového družstva Vrchlického 4/504, nerozumím Vaší otázce na nevyužívané nebytové prostory, neboť je to zcela v kompetenci majitele – bytového družstva. Není tedy pravda, jak tvrdíte, že nevyužívání těchto prostor může působit finanční ztrátu MČ Praha 5.

Závěrem odpovědi na Vaši interpelaci mi dovolte, abych se podivil nad tím, že zastupitel působící v Zastupitelstvu MČ Praha 5 již dvanáctým rokem, je schopen předložit interpelaci, v níž se ani jedna věta nezakládá na pravdě a tím se snažíte oživit na Praze 5 vysílání pověstného „Rádia Jerevan“. Bohužel nejste sám.

 

     S pozdravem

                                                                                    Bc. Lukáš Herold

                                                                           zástupce starosty MČ Praha 5   

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě