Nájemné v bytech a NP

Datum interpelace:
09. 09. 2009
Datum odpovědi:
09. 11. 2009
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
JUDr. Milan Jančík, MBA
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace
 
Vážený pane starosto,
 
v interpelaci ze dne 11. 6. 2009 jsem konstatoval, že výnosy z nájemného vybíraného v bytech a nebytových prostorách v majetku MČ Praha 5 dlouhodobě překračují náklady. Jen za rok 2008, jak plyne z Rozboru hospodaření a Závěrečného účtu MČ Praha 5, výnosy z nájemného vybíraného z bytových i nebytových prostor překračují náklady přibližně o 59 % (bez započtení odpisů, ale naopak se započtením oprav pohledávek z minulých let). Přitom je otázka, zda i tyto náklady nejsou zbytečně vysoké, například jen průměrná odměna za správu jednoho bytu nebo nebytového prostoru činí 5 500,- Kč!
Beru na vědomí, jak jste mi sdělil v odpovědi, že „jste přesvědčen, že regulované nájemné nevytváří nadměrně vysoký zisk“. Evidentně Vás tedy nepřesvědčím, jak jsem žádal, aby Rada stanovila nákladovou cenu nájemného v bytech a nájemné snížila na tuto úroveň. Žádám tedy o sdělení, jaké je průměrné nákladové nájemné na jednotku plochy v bytech (v majetku hlavního města Prahy svěřeného Statutem hl. m. Prahy Městské části Praha 5) bez započtení odpisů a jaké je toto průměrné nákladové nájemné se započtením odpisů.
Jak uvádíte v odpovědi na jinou moji interpelaci, dostáváte interpelace v hojném počtu, na minulém jednání Zastupitelstva MČ Praha 5 jich bylo 7. Nespekuluji, zda by interpelací bylo méně, kdyby se zastupitelstva scházela častěji, než jednou za 3 měsíce, ale spokojím se s velmi stručnou odpovědí (stačí doplnit dvě čísla):
Průměrné nákladové nájemné na jednotku plochy v bytech (v majetku hlavního města Prahy svěřeného Statutem hl. m. Prahy Městské části Praha 5) bez započtení odpisů je ……… Kč a toto průměrné nákladové nájemné se započtením odpisů je ……… Kč.
 
 
 
RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel
V Praze dne 9. 9. 2009
 

Odpověď:

 
Vážený pane doktore,
pokud jde o Váš dotaz na nákladové nájemné za jednotku plochy v domech svěřených městské části Praha 5, bylo u zdejšího odboru správy bytů ověřeno, že takový údaj v účetnictví městské části Praha 5 ani u správní společnosti není evidován.
Při tvorbě finančního plánu nákladů a výnosů nejsou do nákladů zahrnuty všechny potřebné opravy v domech, vzhledem k tomu, že by vybrané nájemné tyto náklady nepokrylo. Do plánu se zahrnují především nutné opravy a případný zisk se používá jako zdroj pro financování technického zhodnocení spravovaných domů, které je hrazeno z rozpočtu v rámci hlavní činnosti.. 
Pověřená správní společnost Centra na základě požadavku odboru správy bytů provedla výpočty o průměrné výši nájemného v bytech, které se nacházejí v obytných domech svěřených MČ Praha 5. Výpočtem bylo zjištěno, že průměrná výše nájemného činí měsíčně 61,19 Kč za metr čtvereční.
 
K Vašemu dalšímu dotazu týkajícího se průměrného nájemného se započtením odpisu sděluji: Městská část jako územně samosprávní celek neprovádí účetní odpisy. Účtuje jen o daňových odpisech a to od r. 1993. Jedná se o odpisy, které jsou prováděny na základě zákona o dani z příjmů právnických osob. Tyto odpisy nemají vliv na výši nájemného, které je vypočítáváno podle jiného cenového předpisu.
Vybíraná částka 61,19 Kč/metr čtvereční/měsíčně jev současně době výrazně nižší než nájemné v místě a čase obvyklé. U většiny nájemních smluv se jedná o regulované nájemné.
 
U MMR bylo při konsultačním dnu ověřeno, že celorepublikově činí průměrné náklady na zachování a údržbu bytového částku 54, Kč až 61,- Kč za metr čtvereční měsíčně.
 
 
S úctou                                                                    
 
 
 
 
                                                           JUDr. Milan Jančík, MBA                
 
 
 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě