Počet a aktuálního stavu mateřských škol na Praze 5

Datum interpelace:
29. 07. 2008
Datum odpovědi:
16. 09. 2008
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
JUDr. Milan Jančík, MBA
Příloha odpovědi:

Interpelace:

JUDr. Milan Jančík, MBA
starosta MČ Praha 5
                                                                                                          V Praze dne 26. 6. 2008
Interpelace ve věci počtu a aktuálního stavu mateřských škol na Praze 5
Vážený pane starosto,
V odpovědi na interpelaci ve věci počtu a aktuálního stavu mateřských škol na Praze 5 ze dne 17.4.2008 uvádíte údaje o kapacitě, volných místech a počtu nepřijatých dětí týkající se mateřských škol na Praze 5.
Z uvedených údajů je zřejmé, že pro školní rok 2008/2009 nejsou v mateřských školách prakticky žádná volná místa. Navíc se dvojnásobně zvýšil počet dětí, které byly odmítnuty a kterým není možno nabídnout ani náhradní umístění (191 neumístitelných dětí oproti 90 neumístitelným dětem v předchozím roce). Z prognózy je zároveň zřejmé, že bez dalších kroků se tato situace bude velmi rychle zhoršovat.
Proto zcela nerozumím Vaší odpovědi na výše zmíněnou interpelaci. O jaké pasáže z demografické studie se opíráte, když tvrdíte, že
“vyplynulo, že stávající kapacita MŠ do roku 2015 je postačující”
Studie naopak v prognóze střední varianty na str. 25 uvádí: ” Výrazné
změny čekají také dětskou složku populace …“. „   podíl dětí na celkovém počtu obyvatel m. č. Praha5 by mohl v
příštích patnácti letech reálně vzrůst ze současných 13,2 % na 15,4 %, tedy
o 2,2 procentního bodu.”
A dále na stejné straně: “Například pro rozhodování o kapacitě předškolních
a školních zařízení spravovaných MČ Praha 5 je důležité, že v nejbližších
přibližně pěti až deseti letech lze reálně očekávat významné zvyšování počtu
dětí ve věku 3-5 let, a to na úroveň asi o 60 % vyšší než koncem roku 2006,
přičemž rámcově do roku 2035 by počet dětí ve věku, kdy mohou navštěvovat
mateřskou školu, neměl klesnout pod výchozí úroveň.”
Buď máme každý jinou demografickou studii, nebo v ní asi jeden z nás neumí číst. Můžete mi toto vysvětlit?
Dále by mě zajímalo:
  1. Jaké konkrétní kroky hodlá městská část Praha 5 podniknout k navýšení kapacity mateřských škol pro rok 2009/2010 nejméně o 133 míst a pro rok 2010/2011 nejméně o dalších 140 míst tj. tak, aby se situace alespoň stabilizovala a dále nezhoršovala? Jak hodlá městská část vyřešit již existující deficit v rozsahu cca 190 míst?
  2. Jaké kroky plánuje městská část realizovat ohledně navyšování kapacity mateřských škol ve střednědobém horizontu? V tomto směru nelze přijmout tvrzení, že: „V roce 2007 byla zadána demografická studie předpokladu nárůstu počtu obyvatel v MČ Praha 5 a z ní vyplynulo, že stávající kapacita MŠ do roku 2015 je postačující, neboť v oblastech např. Jinonice – Waltrovka, Holyně … je plánována výstavba nových předškolních zařízení“. Na základě stejných podkladů ukazujeme, že stávající kapacita není postačující ani nyní a v horizontu roku 2015 bude bez dalších kroků existovat deficit minimálně 850 míst. Tento deficit se výstavbou 2 nových předškolních zařízení nevyřeší, navíc jsou tato zařízení určena pro novou zástavbu.
  3. Proč byla v mateřské škole Beníškové s platností od 1.9. 2008 snížena kapacita ze 110 na 100 míst, když mateřská škola ani není schopna vyhovět všem požadavkům na umístění dětí a navíc v její bezprostřední blízkosti dochází letos ke kolaudaci rozsáhlého bytového projektu (Arboreum, 152 bytů). Počet dětí v okolí se navíc v souvislosti s další rozsáhlou výstavbou v okolí bezpochyby dále zvýší – v okolí lze doložit záměry o rozsahu cca dalších 1000 bytů v různém stadiu schvalování nebo realizace.
Předem děkuji za odpovědi.
S pozdravem
Bc. Lukáš Budín – zastupitel MČ Praha 5

Lukas.budin@zeleni.cz

Odpověď:

Vážený pane zastupiteli,
 
prognostické závěry, které vyplývají ze studie Perspektivy vývoje obyvatelstva MČ Praha 5 na období 2007 – 2035 jsou pouze „specifickým druhem kvalifikovaných odhadů. Jako takové mají pravděpodobnostní charakter a jsou tedy zatíženy větší či menší mírou neurčitosti. S vědomím této skutečnosti musí být také interpretován.“ (str. 27 studie). Proto kromě těchto závěrů jsou pravidelně sledovány počty narozených dětí na MČ Praha 5.
 
1) Jaké konkrétní kroky hodlá městská část Praha 5 podniknout k navýšení kapacity mateřských škol pro rok 2009/2010 nejméně o 133 míst a pro rok 2010/2011 nejméně o dalších 140 míst tj. tak, aby se situace alespoň stabilizovala a dále nezhoršovala? Jak hodlá městská část vyřešit již existující deficit v rozsahu cca 190 míst?
MČ Praha 5 bude postupovat dle usnesení RMČ č. 24/792/2008   ze dne 7.7.2008 a          konkrétní kroky budou navrženy vždy v plánu investic na další kalendářní rok tak,                aby MŠ včas požádaly o navýšení kapacity ve školském rejstříku.
 
2) Jaké kroky plánuje městská část realizovat ohledně navyšování kapacity mateřských škol ve střednědobém horizontu? V tomto směru nelze přijmout tvrzení, že: „V roce 2007 byla zadána demografická studie předpokladu nárůstu počtu obyvatel v MČ Praha 5 a z ní vyplynulo, že stávající kapacita MŠ do roku 2015 je postačující, neboť v oblastech např. Jinonice – Waltrovka, Holyně … je plánována výstavba nových předškolních zařízení“. Na základě stejných podkladů ukazujeme, že stávající kapacita není postačující ani nyní a v horizontu roku 2015 bude bez dalších kroků existovat deficit minimálně 850 míst. Tento deficit se výstavbou 2 nových předškolních zařízení nevyřeší, navíc jsou tato zařízení určena pro novou zástavbu.
Ve střednědobém horizontu je plánována výstavba nových předškolních zařízení                 v lokalitách s novou bytovou výstavbou s tím, že nejde pouze o jednotlivé MŠ,                 neboť jejich kapacita bude stanovena dle potřeby. Děti předškolního věku a děti zaměstnaných zákonných zástupců trvale žijících na MČ Praha 5 jsou v MŠ na školní rok 2009/2010 umístěny. V horizontu následujících pěti let nemůže deficit dosáhnout minimálně 850 míst, neboť na MČ Praha 5 dojde k výstavbě nových předškolních zařízení a počet narozených např. v roce 2007 nedosáhl počtu narozených v roce 2006.
 
 
 
 
3) Proč byla v mateřské škole Beníškové s platností od 1.9. 2008 snížena kapacita ze 110 na 100 míst, když mateřská škola ani není schopna vyhovět všem požadavkům na umístění dětí a navíc v její bezprostřední blízkosti dochází letos ke kolaudaci rozsáhlého bytového projektu (Arboreum, 152 bytů). Počet dětí v okolí se navíc v souvislosti s další rozsáhlou výstavbou v okolí bezpochyby dále zvýší – v okolí lze doložit záměry o rozsahu cca dalších 1000 bytů v různém stadiu schvalování nebo realizace.
Počet  tříd  a  počet  dětí  v mateřské škole  Beníškové  byl  uveden  do  souladu s  vyhláškou č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a                 provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Školní rok 2007/2008 byl                 nejzazším termínem uvedení do souladu s touto vyhláškou.
 
 
V měsíci 8/08 se uskutečnilo mé setkání se zástupci investorů k nově plánované či již vznikající výstavbě v Praze 5. Hlavním mottem setkání byla výzva k zvýšení pozornosti k předškolním a školním zařízením, citlivý přístup k životnímu prostředí a také k volnočasovým aktivitám občanů a cyklosportům obecně.
 
 
S úctou                                                                     
 
 
 
                                                                                                 JUDr. Milan Jančík, MBA

           

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě