Změna názorů

Datum interpelace:
07. 11. 2023
Datum odpovědi:
06. 12. 2023
Interpelující:
Mgr. Jan Klusoň
Interpelovaný:
Ing. Štěpán Rattay
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Ing. Štěpán Rattay
radní
Štefánikova 13-15
150 00 Praha 5

Téma: Změna názorů
Interpelace
Vážený pane radní,
Jsem poněkud překvapený Vaší odpovědí. Moc dobře víte, že se na pirátském fóru orientuji lépe než někteří Piráti z Prahy 5. 😊
Vaše diskuze nemohla předejít možnému ovlivňování zastupitele při jeho svobodném rozhodování, protože tato diskuze probíhala až během závazného hlasování o finální koaliční smlouvě. To problematické ustanovení, které ohýbá zastupitelskou demokracii a zahání zastupitele do kouta (jak jste Vy sám psal), je do dnešního dne ve smlouvě obsaženo. Vaše diskuze tedy směřovala spíše k otázce aktualizace koaliční smlouvy do budoucnosti vzhledem k problematičnosti závazku jednotného hlasování.
Z Vaší odpovědi jsem nicméně nabyl dojmu, že jste změnil názor. Na to máte výsostné právo. Miloš Zeman také říkával, že „jen idiot nemění své názory“. Jistě máte své důvody, proč jste se inspiroval u tohoto politika významného zejména v 90. letech.
Na moji interpelaci odpovídat nemusíte (stačí ji formálně vzít na vědomí) protože jsme stejně uvízli na mrtvém bodě. S Vaší kolegyní Lindou Neubergovou cítím, že jsem na lepší vlně, proto moje případné (ale velmi pravděpodobné) interpelace na Piráty Praha 5 budu adresovat do budoucna přímo jí jakožto předsedkyni nebo místopředsedkyni strany (podle toho, jak Vám dneska dopadnou volby na pirátském fóru)
Nicméně pokud byste přece jenom někdy znovu změnil svůj názor, jsem otevřený případným budoucím intelektuálním debatám o problematičnosti koaliční smlouvy K21. Ostatně jak praví jedno španělské rčení: „Moudrý muž mění názory, hlupák je nikdy nezmění“

V Praze dne 7.11. 2023
………………………………………..
Mgr. Jan Klusoň, zastupitel MČ Praha 5

Odpověď:

V Praze 07. 12. 2023

Interpelace: zastupitele Mgr. Jana Klusoně
Téma: změna názorů
Interpelovaný: radní Ing. Štěpán Rattay

Vážený pane kolego zastupiteli,

ve své interpelaci konstatujete, že na vámi položenou otázku již není třeba dále odpovídat a že pro Vás bude uspokojující, pakliže ji vezmu formálně na vědomí, čímž tak i činím. Přes-to jsem rád, že se nám podařilo následně uskutečnit osobní setkání, na kterém jsme si ujas-nili postoje a názory ke koaliční smlouvě K21. Jsem přesvědčen, že se shodujeme na tom, jak moc důležité je vést aktivní diskuzi mezi zástupci koalice a opozice, která je bezesporu velmi podstatnou součástí zdravého demokratického vládnutí. Myslím, že jste se sám mohl přesvědčit, že se takové diskuzi nevyhýbám, dokonce se domnívám, že osobně ji k vybraným tématům iniciuji a otevírám.

Ve své interpelaci jste použil slova českého mistra bonmotů bývalého prezidenta Miloše Zemana. Dovolím si tedy také svou odpověď uzavřít citátem irského dramatika, politika a spisovatele, nositele Nobelovy ceny George Bernarda Shawa, který se vyjádřil k otázce principu rozvoje a pokroku naší společnosti takto:
„Pokrok je nemožný bez změny a ti, kteří nemohou změnit vlastní názor, nemohou nic změnit.“

S úctou

Ing. Štěpán Rattay
radní MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě