Netransparentní pronájem malé ledové plochy v majetku MČ Praha 5

Datum interpelace:
07. 11. 2023
Datum odpovědi:
06. 12. 2023
Interpelující:
MgA. David Dušek
Interpelovaný:
Monika Shaw Salajová, M.Sc.

Interpelace:

Interpelace
na místostarostku MČ Praha 5 Moniku Shaw Salajovou, M.Sc.

Netransparentní pronájem malé ledové plochy v majetku MČ Praha 5

Vážená paní místostarostko,

Téma této interpelace i mně osobně přijde nanejvýš nepříjemné. Nenapadlo mě, že nastane situace, která vyvolá podobné otázky v souvislosti s politickým uskupením, které během volební kampaně hlásalo, že „vyvětrá radnici“. Předpokládám, že se jedná spíš o politickou nezkušenost než o temný záměr.

Vzhledem k dokončování multifunkčního hřiště s alternativní ledovou plochou na Hořejším nábřeží, jehož jsem byl iniciátorem, nastala otázka, co s doposud funkční, i když morálně zastaralou, malou ledovou plochou obvykle instalovanou na náměstí 14. října. Při letním zasedání sportovní komise jsem byl referenty oddělení sportu, v současnosti již vyvětranými, informován, že hledáte využití této plochy a pokud možno za úplatu. Bylo mi výslovně sděleno, že městská část, Vaší osobou, upřednostňuje pronájem. Pokusil jsem se tedy oslovit několik spolků, které by mohli ku prospěchu občanů i obce malou ledovou plochu provozovat.

Jediným spolkem, který zareagoval byl nám všem známý spolek Sport Bez Předsudků. Tento spolek dlouhodobě a z valné většiny na vlastní účet pořádá sportovní dny, které propagují různá sportovní odvětví školním dětem. Městská část Praha 5 tento spolek a jeho aktivity dlouhodobě podporuje. Na základě mého oslovení tedy spolek připravil nabídku. Jelikož Sport Bez Předsudků z.s. (dále jen SBP) doposud prezentoval hlavně letní sporty a aktivity, rozhodl se, na základě myšlenky vyvolané možností získat do pronájmu malou ledovou plochu, vytvořit pro školy a školky zimní projekt. K tomuto účelu se dohodl s provozovatelem areálu na Císařské louce na umístění této plochy v jím provozovaném areálu. Cílem bylo poskytnout tuto ledovou plochu zcela zdarma všem návštěvníkům Císařské louky v zimním období. Zároveň se SBP podařilo zajistit partnera, který by byl schopen uhradit náklady na instalaci, deinstalaci, energie a nutné opravy zařízení. Tuto nabídku spolek zaslal přes podatelnu pod podacím číslem 1249082817 dne 3.10.2023. Na tuto oficiálně podanou nabídku nebylo doposud ze strany městské části Praha 5 písemně reagováno.

Zároveň jsme zcela mimo oficiální diskusi zjistili, že na Váš stůl paní místostarostko dorazila další nabídka. Ta byla v první fázi postavena tak, že zájemce nabízel 100.000,-Kč a z toho, nebo navrch, by bylo použito 50.000,-Kč na údržbu zařízení.

Po této informaci jsem informoval i SBP a jeho zástupci se pokusili nalézt dalšího partnera, který by navýšenou částku mohl pokrýt. Když se jim podařilo zajistit navýšené finanční požadavky, informovali o tomto i zástupce městské části Praha 5. K překvapení zástupců SBP však jejich nabídka nebyla přijata, a to i z důvodu, že další zájemce svou nabídku také navýšil.

Druhým zájemcem byla obchodní společnost Status Fresh s.r.o., jejímž majitelem je pan David Limport. Pan Limport má s malým kluzištěm zkušenosti, protože byl historicky aktivní i jako můj expert a poradce v době, kdy jsem vykonával funkci radního pro sport. Z informací, které se mi podařilo získat, umístí pan Limport ledovou plochu na území městské části Praha 4, na pozemku ve vlastnictví Domu dětí a mládeže. Vzhledem k tomu, že se jedná o obchodní společnost zřízenou ze zákona pro vytváření zisku, předpokládám, že pan Limport bude s touto plochou realizovat svůj obchodní záměr.

Chtěl bych se Vás paní místostarostko tedy zeptat:

1. Proč jste doposud oficiálně neodpověděla na nabídku SBP?
2. Proč jste obě nabídky neprojednala v komisi sportu nebo výboru pro majetek?
3. Proč jste upřednostnila neznámý komerční subjekt proti veřejně známému spolku působícímu na území městské části Praha 5, navíc podporovanému v rámci dotací MČ Praha 5?
4. Co z Vašeho rozhodnutí plyne pozitivního pro děti, mládež a jejich rodiče na Praze 5?
5. Z čeho usuzujete, že by tato malá plocha umístněná na Císařské louce mohla konkurovat Hořejšímu nábřeží?
6. Jste informována o jiných komerčních ledových plochách provozovaných na MČ Praha 5?

Prosím o podrobnou písemnou odpověď.

David Dušek, zastupitel STAN P5 v ZMČ

Odpověď:

Vážený pan
MgA. David Dušek
zastupitel MČ Praha 5

V Praze dne 6. 12. 2023

Věc: Vyjádření k interpelaci ze dne 7. 11. 2023

Vážený pane zastupiteli,

děkuji za Vaši interpelaci týkající se pronájmu kluziště, které bylo obvykle instalováno na náměstí 14. října na Praze 5. Ráda bych na Vaše otázky ze dne 7. 11. 2023 odpověděla následovně:

1) Proč jste doposud oficiálně neodpověděla na nabídku SBP? Po rozhodnutí o pronájmu kluziště se pan vedoucí odboru OVK pokoušel ihned telefonicky kontaktovat jednatele spolku SBP, avšak bezúspěšně. Písemná oficiální odpověď přes datovou schránku byla odeslána 15.11.2023. Ráda bych podotkla, že komunikace ze strany Městské části byla od začátku velmi solidní a nedošlo k porušení žádné zákonné lhůty.

2) Proč jste obě nabídky neprojednala v komisi sportu nebo výboru pro majetek? Komise a výbory jsou poradními orgány, které lze využívat pro projednání komplexních záležitostí. Jejich využití není však povinné a nelze je ani využívat v rámci každé jednotlivé věci, aby nedošlo ke zbytečným průtahům. Michal Kočandrle, který zastává funkci předsedy Komise sportu, byl informován o záměru pronajmout malou ledovou plochu a zařazení na program zasedání komise sportu nenavrhl.

3) Proč jste upřednostnila neznámý komerční subjekt proti veřejně známému spolku působícímu na území městské části Praha 5, navíc podporovanému v rámci dotací MČ Praha 5? Zde nemohu souhlasit s použitým slovem „upřednostnila“. Na základě objektivních měřítek se na doporučení OVK rozhodlo pronajmout předmětnou ledovou plochu tomuto zájemci, neboť uzavření smlouvy o pronájmu s tímto komerčním subjektem bylo v naprostém souladu se zachováním zásady řádného hospodáře. Na základě schůzek, které se podnikly s oběma zájemci, se došlo k názoru, že vybraný kandidát má zcela jednoznačně větší zkušenosti v oblasti provozu ledového kluziště, a to pro nás bylo klíčové v souvislosti s naplněním zásady ochrany majetku městské části. Spolek Sport bez předsudků, jenž projevil zájem o provozování kluziště, jak se ukázalo na jednání, nemá absolutně žádné zkušenosti s provozováním kluziště, v době našeho jednání neměl zajištěného dodavatele instalace a zprovoznění kluziště a neměl představu o nákladech souvisejících s provozem kluziště. Na základě těchto informací a zvážení všech okolností jsme se rozhodli přenechat provozování kluziště zkušenému provozovateli Davidovi Limportovi, jednateli společnosti Status Fresh, který má odborné znalosti a zkušenosti s provozováním kluzišť, a to za podmínek, které jsou pro městskou část velmi výhodné.

4) Co z Vašeho rozhodnutí plyne pozitivního pro děti, mládež a jejich rodiče na Praze 5? Díky pronájmu nevyužitého kluziště a tím navýšení rozpočtu v oblasti příjmů MČ Praha 5 můžeme v následujícím období podpořit více projektů pro děti a mládež. Do budoucna bych ráda podpořila provoz kluziště na sídlišti Barrandov, kde vnímám poptávku po navýšení sportovního vyžití pro rodiny s dětmi v zimním období. Dále mám za to, že nová ledová plocha na Hořejším nábřeží, nově otevřený zimní stadion v Jinonicích a další komerční ledová plocha v OC Smíchov, velmi dobře pokryje potřeby bruslení občanů Prahy 5, a to jak dětí, mládeže i jejich rodičů.

5) Z čeho usuzujete, že by tato malá plocha umístněná na Císařské louce mohla konkurovat Hořejšímu nábřeží? Netuším, z čeho usuzujete, že se domnívám, že tato malá plocha by mohla konkurovat kluzišti na Hořejším nábřeží, tudíž bych velmi ocenila, kdybyste toto tvrzení mohl nějakým způsobem odzdrojovat. Toto nebylo důvodem pro rozhodnutí pronajmout kluziště společnosti Status Fresh.

6) Jste informována o jiných komerčních ledových plochách provozovaných na MČ Praha 5? Jsem informována, že mimo zimní stadion SPM Aréna je kluziště také na střeše OC Smíchov.

Doufám, že Vám moje odpovědi poskytly dostatečně potřebné informace. Pokud máte jiné dotazy nebo potřebujete další vysvětlení, ráda Vám je zodpovím. Na závěr Vám popřeji příjemné prožití adventu a tímto Vás zvu na bruslení na Praze 5.

S pozdravem

Monika Shaw Salajová, M.Sc.
místostarostka pro sociální oblast a sport

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě