Činnost uvolněné předsedkyně Výboru životního prostředí a veřejného prostoru a lobbistické kontakty

Datum interpelace:
12. 09. 2023
Datum odpovědi:
11. 10. 2023
Interpelující:
Mgr. Jan Klusoň
Interpelovaný:
Linda Neubergová

Interpelace:

Linda Neubergová
předsedkyně Výboru životního prostředí a veřejného prostoru
Štefánikova 13-15
150 00 Praha 5

Téma: Činnost uvolněné předsedkyně Výboru životního prostředí a veřejného prostoru a lobbistické kontakty

Interpelace

Vážená paní předsedkyně,
Vaše odpověď na absenci záznamu kontaktů a schůzek je v rozporu s odpovědí Vašeho kolegy pana zastupitele Krátkého, který potvrdil, že záznam kontaktů a schůzek s představiteli byznysu, ostatních politických stran a neziskových sdružení a jiných subjektů by měl být členy Pirátů veden. Co je však nejvíce zarážející Ve Vaší odpovědi nyní ocituji: „Co je ale povinné, tak vykazovat lobbistický kontakt. Netýká se to ale práce spojené s voleným mandátem na radnici. Zapisujeme ho v případě, pokud bych se setkala s možnými lobbisty mimo mandát“
Z Vaší odpovědi vyplývá, že se můžete klidně scházet v rámci svého mandátu s lobbisty, ale nemusíte o nich uvádět žádné informace v evidenci schůzek, protože je to spojené s Vaší prací na radnici. Můžete prosím ocitovat jakýkoliv vnitřní pirátský předpis, pravidlo nebo usnesení, které by podpořilo Vaše tvrzení? Jestliže by se totiž ukázalo jako pravdivé, pirátská evidence záznamů kontaktů a schůzek není transparentní, pokud si člen pirátů nemusí vést záznam kontaktů a schůzek v rámci výkonu svého mandátu. Je zcela logické, že pokud by byl politik z jakéhokoliv důvodu lobbován, tak zpravidla právě v souvislosti s výkonem jeho mandátu a funkce spojené s jeho prací na radnici.
Dále v souvislosti s Vaší odpovědí na činnost uvolněné předsedkyně Výboru životního prostředí a veřejného prostoru. Jistě máte pravdu, že sociální sítě nejsou jednoznačným dokladem o aktivní spolupráci s gesčním radním. (ačkoliv by bylo podivné, pokud byste na schůzkách účastna byla, proč nejste také společně vyobrazena na fotografiích se svým koaličním partnerem) Nepochybně lepším důkazem může být Vaše pravdivá písemná odpověď na interpelaci s vlastnoručním podpisem.
Když jsem Vás poprvé žádal, abyste uvedla ve své činnosti datumy konkrétních činnosti, ve své odpovědi jste uvedla: „že není reálné zpětně zrekonstruovat časy a místa několik měsíců zpětně“. Dovolil jsem si tedy jít Vám naproti, a dal jsem dohromady seznam schůzek, jednání aj. jichž se do dnešního dne účastnil gesční radní Ing. Milan Vrkoč. Všechny uvedené schůzky, o kterých pan radní Vrkoč píše, souvisí s Vaší agendou životního prostředí a veřejného prostoru, pro kterou jste byla zastupitelstvem uvolněna a pobíráte za ni plat z veřejných prostředků. Zároveň pan radní neuvádí ve svých záznamech, že byste jednáních byla také účastna.

Seznam schůzek gesčního radního Ing. Milana Vrkoče

22.11. 2022 – Schůzka se studenty lékařské fakulty ohledně problematiky Motolské skládky
24.11. 2022 – Konference o modro-zelené infrastruktuře
30.11. 2022 – Schůzky s úklidovou firmou ohledně čistoty na Andělu
26.1. 2023 – Jednání s ředitelem nemocnice Motol ohledně rekonstrukce cesty od zastávky Sídliště Homolka k onkologickému centru nemocnice Motol.
31.1. 2023 – Schůzka s představiteli TSK
31.1. 2023 – Jednání s Billou – Tilleho náměstí
10.2. 2023 – Testování profesionálního komunálního vysavače s uklízecí firmou na Andělu
15.2. 2023 – Schůzka se zástupci společnosti Albert a pasáží Zlatý Anděl – bezpečnost venkovního prostoru
22.2. 2023 – Jednání s Billou – Tilleho náměstí úklid
24.3. 2023 – Schůzka se starostkou Prahy 11 Šárkou Zdeňkovou, místostarostkou Ivanou Hovorkovou a vedoucí oddělení zeleně – úklid na nejfrekventovanější křižovatce v ČR.
28.3. 2023 – Schůzka se zástupci Holubi v nouzi z.s. – pilotní projekt městského holubníku v Praze.
6.4. 2023 – Schůzka s představiteli OC Nový Smíchov – bezbariérovost.
20.4. 2023 – Konference v poslanecké sněmovně – energetické úspory ve státní správě
21.4. 2023 – Návštěva lokality Pod Kavalírkou – umístění kontejnerů tříděného odpadu
26.5. 2023 – Jednání s Billou – Tilleho náměstí.
26.5. 2023 – Inspekce Chaplinova náměstí
12.6. 2023 – Uklízení Anděla – ruční úklid společně s pracovníky úklidu
23.6. 2023 – Schůzka s organizací SONS – orientace nevidomých ve veřejném prostoru
27.6. 2023 – Inspekce sečení trávníků na Praze 5

Věřím, že jako členka pirátské strany, která prosazuje svobodný přístup jednotlivců k informacím a v rámci pirátského dvanáctera prosazuje transparentní jednání, jistě nebudete mít problém uvést, zdali jste na výše uvedených schůzkách byla nebo ne.

Vzhledem k tomu, že opakovaně ve Vaší obhajobě své činnosti uvolněné předsedkyně poukazujete na aktivní spolupráci s gesčním radním na projektech životního prostředí a veřejného prostoru, bych Vás rád požádal, abyste u uvedeného seznamu kontaktů a schůzek pana radního Vrkoče uvedla, zdali jste na těchto schůzkách aj. byla účastna. Jednoduchá odpověď ANO/NE je postačující. Pokud byste si to nepamatovala, zeptejte se pana radního Vrkoče. Ten si to jistě pamatuje.
Předem děkuji za odpověď.

V Praze dne 12.9. 2023

………………………………………..
Mgr. Jan Klusoň
zastupitel MČ Praha 5

Odpověď:

Vážený pan
Jan Klusoň
Zastupitel MČ Praha 5
Praha, 10. 10. 2023
Odpověď na interpelaci z 6. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 ze dne 12.9.2023

Vážený pane zastupiteli,
dovolte mi reagovat na Vaši interpelaci vznesenou na 6. zasedání zastupitelstva městské části Praha 5 konaném dne 12. 9. 2023. V ní mě vyzýváte k odpovědím, týkajícím se mého mandátu jako předsedkyně výboru životního prostředí a veřejného prostoru.
Ráda bych se vyjádřila k Vašemu dotazu ohledně lobbistických kontaktů. Máte pravdu, že můj výrok nebyl zcela jasný. Každopádně, děkuji za Váš zájem o naše vnitřní pirátské předpisy. Ty jsou veřejné a kdokoli si je může prostudovat. Zároveň Vás také zvu na naši veřejnou schůzi MS Prahy 5, kde se můžete zeptat i na další témata. Pozvánku naleznete na veřejném fóru Pirátů Prahy 5. I já jsem na internetu hledala podobné předpisy hnutí ANO2011, bohužel jsem je zatím nenalezla. Ale dám tomu čas.

Dále bych se ráda vyjádřila k Vámi zmiňovaným schůzkám. Na těchto konkrétních schůzkách jsem nebyla, ale s některými zmíněnými subjekty jsem byla v telefonickém kontaktu. Například schůzku se zástupcem spolku „Holubi v nouzi“ jsem zorganizovala já. Předpokládám, že Vám je jasné, že těchto 19 schůzek nepředstavuje kompletní výčet mých jednání za 8 měsíců. Dle mého názoru také není zcela relevantní, zda jsem na konkrétní schůzce osobně byla nebo nebyla, ale zda jsem se projednávané tématice věnovala. S panem radním Vrkočem i s pracovníky odboru OSP se samozřejmě scházím také samostatně.

S pozdravem

Linda Neubergová

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě