Reklama Pirátů na veřejných prostorách radnice

Datum interpelace:
20. 06. 2023
Datum odpovědi:
18. 07. 2023
Interpelující:
Ing. Lubomír Brož
Interpelovaný:
Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA

Interpelace:

Vážený pane starosto,
dovolím si na vás obrátit s několika dotazy.
Na minulém zastupitelstvu jsem interpeloval paní tajemnici ve věci nepovolené reklamy pirátské strany na veřejných prostorách radnice Prahy 5, poté bylo velké logo doplněné malým nápisem „Tady sídlí klub Pirátské strany“.
Byl jsem upozorněn, že jsem interpeloval špatnou osobu, proto nebylo zcela odpovězeno.
Interpelaci v podobném duchu dával na vás kolega zastupitel Martin Damašek.
Odpověděl jste mu:
„K Vašim otázkám bych Vám rád sdělil, že jsem přesvědčen, že se nejedná o reklamu Pirátské strany, ale o označení sídla klubu zastupitelů. Z tohoto důvodu byl také nad uvedenou vlaječku o rozměrech 30×40 cm umístěn doplňující text „Klub zastupitelů“.
Ve 4. patře budovy ÚMČ Praha 5, Štefánikova 13, 15 jsou napravo od výtahu umístěny pouze kanceláře zastupitelů Pirátské strany. Ujišťuji Vás, že kdyby v tomto prostoru byly kanceláře zastupitelů i jiných politických subjektů, bylo by jistě možné umístit na vchodové dveře i další označení příslušných zastupitelských klubů.“
Prošel jsem uvedené prostory a sídlo klubu zastupitelů jsem nenašel, v kancelářích sedí pouze radní a uvolnění zastupitelé MČ P5, zřejmě zvolení za Pirátskou stranu.
Několik lidí mi řeklo, že to je prkotina, proč se tím vůbec zabývám, ale já si myslím, že to je otázka principu a rovnosti politické soutěže. A o to zejména Piráti prý bojují. Tady to vypadá, že díky tomu, že vládnoucí koalice visí na jejich hlasech, umožní jim téměř cokoliv. Ať už je to pražský rekord 6 uvolněných placených zastupitelů ze 6 zvolených nebo neférová politická reklama na veřejných prostorách radnice. Piráti často moralizují ty ostatní, ale sami si s klidem posouvají hranice ve svůj prospěch. A na radnici Prahy 5 je to extremně viditelné. Co bude příště?
Ptám se tedy:
1. V jaké konkrétní kanceláři je sídlo zastupitelského klubu pirátů?
2. Přijde vám celá tato situace v pořádku? Znamená to tedy, že si své logo politických stran mohou vyvěsit na radnici pouze subjekty, které jsou v radě nebo získaly uvolněné pozice?
3. Mají podle vás mít všechny zastupitelské kluby na radnici MČ Praha 5 sdružující zastupitele zvolené ve svobodných demokratických volbách stejná práva a stejné povinnosti? Jen zdůrazňuji, že tato otázka nesměruje na jednotlivé členy zastupitelstva, ať uvolněné nebo neuvolněné, ale na zastupitelské kluby.
Dne 20.6. 2023
Lubomír Brož

Odpověď:

Vážený pan
Ing. Lubomír Brož
člen ZMČ Praha 5

Praha 18. července 2023

Č. j.: MC05 145623/2023

 

Vážený pane zastupiteli,

dovolte mi reagovat na Vaši interpelaci vznesenou na 5. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5 konaném dne 20. 6. 2023 ve věci „nepovolené reklamy Pirátské strany na veřejných prostorách radnice Prahy 5“.
Ve Vašem vystoupení byly vzneseny dotazy následujícího znění:
„… ptám se tedy:

  1. V jaké konkrétní kanceláři je sídlo zastupitelského klubu Pirátů?
  2. Přijde vám celá tato situace v pořádku? Znamená to tedy, že si své logo politických stran mohou vyvěsit na radnici pouze subjekty, které jsou v radě
    nebo získaly uvolněné pozice?
  3. Mají podle vás mít všechny zastupitelské kluby na radnici MČ Praha 5 sdružující zastupitele volené ve svobodných demokratických volbách stejná práva a stejné povinnosti? Jen zdůrazňuji, že tato otázka nesměřuje na jednotlivé členy zastupitelstva, ať uvolněné nebo neuvolněné, ale na zastupitelské kluby.“

Mrzí mne, že Vás dostatečně neuspokojila původní odpověď, pokusím se tedy znovu reagovat na Vaše dotazy.

  1. Dle vyjádření předsedy klubu Pirátské strany konkrétní místnost není určena, jednání klubu probíhají dle potřeby v kanceláři zastupitele, ve které aktuálně nejsou naplánována žádná jiná jednání či schůzky.
  2. Tak jak je běžné i na jiných radnicích, lze označit prostor, kde se setkávají zastupitelé klubu ke svým jednáním, případně k jednání s občany, názvem, případně i logem příslušné strany.
  3. Na dotaz číslo 3 odpovídám, že zcela jistě, s ohledem na vykonávanou funkci jednotlivých zastupitelů, do které byli demokraticky zvoleni na jednání zastupitelstva MČ Praha 5.

 

S pozdravem

 

Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA
starosta

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě