KKCG představí záměr výstavby nového zdravotnického a ubytovacího zařízení na místě bývalého nemocničního areálu SANOPZ

Investor nového projektu KKCG chystá veřejné představení záměru výstavby zdravotnického a ubytovacího zařízení na místě bývalého nemocničního areálu SANOPZ v ulici Na Cihlářce v Praze 5 – Malvazinkách. Prezentace a následná diskuze proběhne v CAMPu 13. září 2019 v 16:00 hodin za účasti hlavního architekta projektu pana Winyho Maase z renomovaného holandského ateliéru MVRDV. Bližší informace o prezentaci budou zveřejněny na začátku září.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) vydal souhlas se záměrem výstavby nové víceúčelové budovy Relax Rezidence, která má být postavena na pozemcích bývalé nemocnice SANOPZ a přilehlých objektů v rezidenční čtvrti Malvazinky.

Objekty v areálu bývalé nemocnice neplnily rezidenční funkci, ale pouze funkci občanské vybavenosti. Dominantním objektem areálu je budova bývalého sanatoria SANOPZ z počátku 30. let. Dalšími stavbami na pozemku jsou dřevěný přízemní objekt z válečné doby, objekt vrátnice, nízký pavilon a dvoupatrová budova, které byly v areálu vybudovány v 60.–80. letech.

V areálu by dle záměru mělo být umístěno 39 apartmánových jednotek o dispozicích 1–5+kk a klinika o celkové ploše 690 m2. Součástí projektu je i kavárna s letní terasou, která bude zároveň sloužit jako vstupní prostor do  rehabilitačního centra. U vstupu do areálu z ulice Na Cihlářce bude umístěna lékárna. Komplex počítá i s podzemními garážemi s kapacitou 104 parkovacích stání.

Na rozdíl od forem zástavby stávající okolní vilové čtvrti je nový návrh založen na principu otevřenosti a prostupnosti území. Ubytovací jednotky jsou v něm vyzdviženy nad úroveň parteru a umožňují tím vytvoření vzdušného veřejného prostoru s atraktivitou pobytové zahrady, kterou budou moci využívat nejen uživatelé objektu, ale i široká veřejnost z okolí.

Veřejný pobytový prostor je určen ke krátkodobé relaxaci, k setkávání i jako vstupní prostor do veřejných zdravotnických zařízení. Jednotlivé části objektu jsou svým měřítkem blízké rodinným domům a vilám v okolní lokalitě. Díky zajímavému prostorovému uspořádání přináší návrh i hravé střešní zahrady plné zeleně. Projekt je ukázkou inovativního a originálního přístupu autorů
a investora k výstavbě v tradiční městské zástavbě.

Návrh nového objektu si klade za cíl zachovat charakter a hlavní kvality zahradního města. Zároveň se snaží přispět k zahuštění urbanistické struktury. Tento trend reflektuje požadavky na infrastrukturu vzhledem k růstu populace a tím předchází problémům s dopravou a nedostatkem služeb pro občany.