V Raudnitzově domě vznikají nové byty pro seniory

06/04/2020

V pražských Hlubočepích pokračují práce na rekonstrukci kulturní památky Raudnitzova domu, který se pomalu mění na dům pro seniory s pečovatelskou službou. Svým klientům poskytne více než dvě desítky nových bytových jednotek a to včetně zázemí pro pečovatelskou a zdravotnickou službu. Realizace jedné z největších investičních akcí Prahy 5 zatím probíhá v termínu, v důsledku nouzového stavu se ale očekává, že se práce ještě přeci jen opozdí.

Největší problémy jsou samozřejmě ohledně kapacity pracovníků, protože někteří byli nuceni opustit staveniště, museli ke svým rodinám. Jde zejména o zahraniční pracovní síly, ne ale ani tak u stavby jako u subdodavatelů,“ říká místostarosta MČ Praha 5 Tomáš Homola (STAN). Dodal, že dům je kulturní památka a z tohoto pohledu rekonstrukce probíhá velmi pietně. „De facto dochází  k obnově památky, ke zlepšení jejího stavu. Památkáři bedlivě sledují každou změnu, která by měla nastat,“ upřesnil T. Homola.

V rámci rekonstrukce jsou do areálu objektu zasazeny speciální kapacitní nádrže na dešťovou vodu, která se bude používat v běžném provozu zařízení a tím se sníží provozní náklady. „Bude se používat na splachování wc a na zálivku a je to vlastně poprvé, co takto vodu v rámci tohoto zařízení použijeme,“ připomněl místostarosta Tomáš Homola (STAN).

Zařízení je součástí tří domů s pečovatelskou službou, které budujeme. Tady v tomto zařízení vznikne dvacet čtyři bytových jednotek, část z nich bude bezbariérové a bude využita jak pro seniory, tak pro osoby, které jsou handicapované,“ dodal Petr Lachnit (ANO), radní MČ Praha 5.

V budoucnu by měla MČ Praha 5 disponovat zhruba devadesátkou nových bytových jednotek pro seniory. Vedle Raudnitzova domu totiž vyroste další budova s byty, stavět se začne také v bývalém kulturním domě Poštovka. Předpokládaný konec rekonstrukce Raudnitzova domu je během jara roku 2021.

 

Fotografie ze zasazování speciálních kapacitní nádrží na dešťovou vodu, která se bude používat v běžném provozu zařízení na splachování wc a na zálivku. Je to poprvé, kdy se dešťovka v rámci tohoto zařízení použije.

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě