ROZHOVOR: Budu mít více energie pro Prahu 5, říká o svém konci v pražském zastupitelstvu starosta Prahy 5 Daniel Mazur

07/05/2019

Před měsícem z vlastní iniciativy skončil starosta Prahy 5 Daniel Mazur v pražském zastupitelstvu. Proč to udělal? Nebylo by pro pátou městskou část výhodnější, kdyby na magistrátu zůstal? Co se mu tam za krátký čas podařilo realizovat? O okolnostech svého politického kroku hovořil v rozhovoru pro server Pražský patriot.

Z jakého důvodu jste se rozhodl skončit v pražském zastupitelstvu?

Už před loňskými volbami Piráti přijali kodex, ze kterého, mimo jiné, vyplývalo právě toto: Kdo získá nějakou uvolněnou funkci, vzdá se do půl roku všech ostatních. Pro toho, kdo je seznámen s filosofií Pirátů, to překvapení nebylo. Já jsem uvolněn pro funkci starosty Prahy 5, tak bylo jasné, že v zastupitelstvu hlavního města skončím. A je to tak dobře.

Proč?

Kvůli vytížení prací na radnici Prahy 5 jsem se funkci pražského zastupitele nemohl věnovat s takovým nasazením, jaké bych tomu dát chtěl. Bylo to jen asi deset procent času. A podle mne by se pražský zastupitel měl svému mandátu věnovat intenzivněji.

V čem konkrétně jste viděl rezervy?

Především z pohledu nastudování materiálů, kterých jde na zastupitelstvo zpravidla velké množství. Ono není těžké si jednání zastupitelstva jako řadový člen jen odsedět, ale to nechci. Můj nástupce bude určitě platnější, bude mít na přípravu více času. Jsem přesvědčen, že sedět na takových dvou židlích by znamenalo nedělat jednu práci úplně optimálně.

Neoslabí Vaší rezignací pozice Prahy 5?

Určitě ne. Pokud to bude přínosné, mohu kdykoli na pražské zastupitelstvo přijít a za městskou část tam vystoupit. A nemyslím jen na jednáních, která jsou jednou za měsíc, ale třeba i v zastupitelském klubu a na schůzích výborů. Dál třeba budu chodit na bezpečnostní výbor. A jak říkám, uvolní se mi ruce pro ještě intenzivnější práci pro Prahu 5, takže ten krok považuji za jako přínosný i pro městskou část.

Jak spolupráce mezi magistrátem a radnicí Prahy 5 funguje?

Máme ji nastavenou dobře, a to nejen díky tomu, že na magistrátu dál působí pirátská zastupitelka z Prahy 5 Eva Horáková. Pražské zastupitelstvo nevnímám jako sbor zástupců městských částí, kteří „kopou“ především za ty své. Metropole má často jiné priority než městské části, a tak občas musí jejich zájmy ve prospěch celku potlačit. Někdy tak máme mezi zájmy městských částí a města spor, ale na tom není nic špatného. Důležité je být zodpovědný a umět dohodnout kompromis. A to se doposud daří.

Jak se ohlížíte za půlročním působení v pražském zastupitelstvu?

Ve spolupráci s kolegyněmi a kolegy jsem se účastnil na přípravě a nastartování několika věcí z oblasti IT. Podílel jsem se na některých rozhodnutích k rozpohybování společnosti Operátor ICT, aby to byla nejen servisní organizace, ale přispívala Praze i vlastním vývojem.

Říkal jste, že budete mít nyní více energie pro Prahu 5. Na co konkrétně?

Při vedení naší velké městské části je každý čas navíc dobrý. Chci nastartovat dlouhodobé plánování rozvoje Prahy 5. Brzy proto budu zadávat zpracování demografické studie, na kterou naváže tvorba strategického plánu, abychom se mohli my i naši nástupci při rozhodování o co opřít. Tvorba strategického plánu rozvoje je součástí našeho koaličního programu a chceme ho mít hotový do poloviny volebního období, tedy do podzimu 2020.

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě