Záměr vydávání nového periodika pro školy

Datum interpelace:
26. 03. 2019
Datum odpovědi:
23. 04. 2019
Interpelující:
Mgr. Nadežda Priečinská
Interpelovaný:
Mgr. Renáta Zajíčková

Interpelace:

Interpelace
Záměr vydávání nového periodika pro školy
3. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5
26. 3. 2019

Mgr. Renáta Zajíčková
1. místostarostka

Vážená paní místostarostko,

obracím se na Vás s interpelací ve věci záměru vydávání nového periodika pro školy.

Na posledním zasedání redakční rady jsme byli předsedou, panem Brenčičem, informováni o záměru vydávat radniční periodikum (časopis) pro školy. Tato snaha přichází v době, kdy článek v časopise Pětka o Vašem setkání s řediteli škol byl redakční radou shledán jako jednostranný, kdy Vám osobně byl, dle informací předsedy redakční rady odmítnut tzv. autorský článek v časopise Pětka. Z toho je žel dost očividné, že s návrhem na školský časopis přicházíte v době, kdy se Vám nepodařilo prosadit Vaši osobní PR prezentaci v časopise vydávaném městskou částí. Tato snaha je zjevná tím spíše, že se záměrem přicházíte, aniž by byl jakkoliv podložen poptávkou ze strany rodičů nebo škol, aniž by byl provázen nějakou smysluplnou vizí jeho obsahu a koncepcí organizace jeho redakční práce. Redakční radě bylo pouze sděleno jednou větou, že jste s takovým záměrem přišla, načež v dalším čísle Pětky už je uvedena upoutávka, aniž by o čemkoliv bylo vůbec rozhodnuto.

Proto žádám o odpověď na níže uvedené otázky:

1. Z jakého důvodu by mělo vzniknout další, úzce tematicky zaměřené periodikum?
2. Kdo bude tvořit redakci, resp. kdo bude vybírat obsazení redakčního týmu?
3. Bude posouzení jejího obsahu podléhat kompetenci Redakční rady MČ?
4. Jaká je koncepce náplně časopisu?
5. Jaký je rozpočet časopisu a z jakých prostředků bude pokrytý, když v rozpočtu MČ s tím není počítáno?
6. Jak bude garantována pluralita názorů tak, aby měli prostor pro příspěvky také zástupci opozice, případně dalších subjektů?
7. Jak hodláte garantovat, že se nebude jednat o Vaše osobní PR za veřejné prostředky?
8. Jak bude zajištěná ochrana osobních údajů žáků škol (GDPR) pro publikaci fotografií, případně dalších údajů?

Obracím se s touto interpelací na Vás, vážená paní místostarostko, jako na členku rady s gesci školství a iniciátorku výše uvedeného záměru.

Děkuji za ústní i písemnou odpověď.

 

S pozdravem

Mgr. Nadežda Priečinská
Zastupitelka MČ Praha 5

Odpověď:

Vážená paní

Mgr. Nadežda Priečinská

Členka ZMČ Praha 5

 

Praha 18. dubna 2019

 

Odpověď na interpelaci č. 2 – časopis o školách

 

Vážená paní zastupitelko,

mrzí mě, že je špatně interpretována moje snaha podpořit zviditelnění mateřských a základních škol Prahy 5 a že jsou vytvářeny fabulace o mých úvahách a krocích v roli 1. místostarostky MČ.

Zde předkládám odpovědi na Vaše otázky:

Otázka č. 1

Cílem nového mediálního kanálu je vytvoření platformy pro sdílení, spolupráci a informování v prostředí vzdělávacích institucí. Jak sdílení zkušeností odborníků /veřejnosti, spolupráce pedagogů/nepedagogů, rodičů, žáků aj., tak otevřená komunikace a úplná informovanost jsou požadavky dnešní doby. Domnívám se, že právě časopis, který bude vytvářet prostor pro výše uvedené činnosti, je vhodným nástrojem pro uspokojování aktuálních potřeb.

2/ „Redakční rada“ – tzv. realizační tým pro publicitu byl utvořen na základě výzvy, která zazněla na poradě ředitelů škol. Do realizačního týmu se přihlásili zástupci ředitelů, pedagogů i rodičů. V týmu je zastoupena i novinářská profese. Koordinátorem je Mgr. Pavel Seleši, ředitel ZŠ waldorfská.

3/ Časopis o školách budou tvořit lidé z prostředí našich škol. Politické zasahování do jejího obsahu není žádoucí.

4/ Tvorba koncepce se připravuje. Časopis bude mít pravidelné rubriky – například Ze života škol, Děti a žáci tvoří, Inspirativní učitel, Naši lidé, Trendy ve vzdělávání, Okénko odborníka, Naše školy, Dobrá praxe, Okénko ředitelů, Rodiče se ptají, Pojďte ochutnat, Očima žáků, Naše družiny, Ohlasy čtenářů, Naši absolventi, Z našich sešitů apod. Samozřejmě vše bude doprovázeno fotografiemi, kresbami dětí apod. Časopis může být zaměřen i tematicky. Budou se zde vyhlašovat soutěže, různé programy, nabídky, mohou zde být i různé odkazy na zajímavé články.

5/ Časopisem se budou realizovat aktivity Místního akčního plánu II. Pro MAP II jsou v rozpočtu školství alokovány finanční prostředky. Vše je řešeno s řídícím výborem MAP II a s jeho finanční ředitelkou.

6/ Vzhledem k tomu, že oblast školství je apolitická, časopis by měl tuto skutečnost respektovat. Z tohoto důvodu není žádoucí, aby zde měli prostor politikové. Do časopisu budou výhradně přispívat ředitelé, učitelé, žáci, nepedagogové, rodiče, odborná veřejnost apod.

7/ Z výše uvedených odpovědí je již zřejmé, že se bude jednat o časopis s tématem školství Prahy 5, a tudíž je vyloučené zařazení mého politického PR.

8/ Ochrana osobních údajů bude řešena v součinnosti s řediteli škol, popř. s pověřenkyní našich příspěvkových organizací.

 

S pozdravem

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě