Používání herbicidu Roundup

Datum interpelace:
11. 09. 2018
Datum odpovědi:
10. 10. 2018
Interpelující:
Mgr. Martina Pokorná
Interpelovaný:
Martin Slabý
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Používání herbicidu Roundup

26. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 11. 9. 2018

Interpelace číslo 1

 

Martin Slabý

1. zástupce starosty ÚMČ Praha 5

 

Věc: Používání herbicidu Roundup na území MČ Praha 5 (druhá interpelace)

Vážený pane místostarosto,

 

obracím se na vás jako na radního pro veřejný prostor znovu ve věci používání herbicidu Roundup, který je obchodním názvem pro širokospektrální systémový herbicid a desikant glyfosát, na území MČ Praha 5.

 

Chtěla bych znát odpověď na otázku, na kterou jste mi neodpovědě v minulé interpelacil:

  • Používají Roundup na území MČ Praha 5 Lesy hl. m. Prahy?

 

K tomu bych přidala také otázku, zda Roundup používají:

  • České dráhy, nejen v místech, kde se tratě na Praze 5 přibližují vodním zdrojům, jako je například Dalejský potok, potok Cibulka
  • Společnosti, které mají dlouhodobě pronajaté pozemky od Prahy 5?

 

Jste si jistý, že firmy zajišťující péči o zeleň nepoužívají glyfosát, komerčně nazvaný společností Monsanto, která ho uvedla na trh, Roundup? Zajímá mě v příloze č. 5 “Specifikace služeb a ceny” k “Rámcové dohodě o zajištění údržby zeleně a úklidových prací na území MČ Praha 5” uzavřené mezi Městskou částí Praha 5 a konsorciem Centra – CDV služby, které bylo jediným účastníkem této veřejné zakázky, a schválené Radou MČ Praha 5 dne 10. 5. 2017 na celkovou částku 308 060 444,24 Kč včetně DPH, jaké přípravky jsou používány při těchto činnostech:

  • chemické odplevelení půdy před založením kultury, trávníku nebo zpevněných ploch o výměře jednotlivě přes 20 m2 v rovině nebo ve svahu do 1:5 – granulátem nebo postřikem
  • chemické odplevelení po založení kultury v rovině nebo ve svahu do 1:5 – granulátem nebo postřikem

Při těchto činnostech je zahradníky běžně používán právě Roundup, respektive glyfosát.

Neobsahují herbicidy, které se mají podle smlouvy použít v množství 1 800 litrů a v celkové hodnotě 2 066 320 Kč, potenciálně toxické totální herbicidy:

  • Selektivní herbicid ředitelný vodou k hubení odolných dvouděložných plevelů v trávnících
  • Postřikový herbicid ředitelný vodou k hubení vytrvalých a jednoletých plevelů; účinná látka: glyphosate IPA – 480 g
  • Univerzální širokospektrální selektivní herbicid určený k postemergentnímu hubení dvouděložných plevelů v trávnících
  • Systémový selektivní herbicid určený k postemergentnímu hubení dvouděložných plevelů?

 

Předem děkuji za písemnou odpověď.

Mgr. Martina Pokorná
Členka ZMČ Praha 5                                                                V Praze dne 11. 9. 2018

Odpověď:

 

 

 

 

 

 

 

Městská část Praha 5

          MARTIN SLABÝ

  1. ZÁSTUPCE STAROSTY

 

 

Vážená paní

Mgr. Martina Pokorná

 

 

Praha, 10. 10. 2018

 

 

Odpověď na interpelaci ze dne 11. 9. 2018 – Používání herbicidu Roundup na území MČ Praha 5 (druhá interpelace)

 

Vážená paní magistro,

tímto tedy upřesním svou odpověď na otázku, zda je používán herbicid Roundup na území MČ Praha 5.

Odbor správy veřejného prostranství a zeleně se opravdu snaží v poslední době postupovat velice šetrně a ekologicky k přírodě. Jsme si naprosto vědomi škodlivých účinků přípravku Roundup a i toho, že ministerstvo opět zvažuje omezení jeho používání. Mohu Vás proto ujistit, že na území MČ Praha 5 používáme pro odplevelení horkou páru/vodu.

Chemické odplevelení půdy jste mohla nalézt jako položku specifikace služeb a ceníku v „Rámcové dohodě o zajištění údržby zeleně a úklidových prací na území MČ Praha 5“, uzavřené mezi MČ Praha 5 a společností Centra – CDV služby. Jelikož používání herbicidu Roundup nebylo zakázáno, vyjmenované služby ve smlouvě myslí tedy i na toto. Bohužel přípravek Roundup je prozatím jediný účinný proti invazivním plevelům.

I když je používání glyfosátu na území EU stále povoleno a Evropská komise navrhla prodloužení registrace tohoto přípravku. Od roku 2018 jsme přistoupili k minimalizaci používání Roundupu a používáme ekologickou a šetrnou likvidaci plevele na plochách veřejné zeleně a přilehlých komunikací pomocí horké páry/vody. Odplevelení půdy před založením kultury je prováděno mechanickým zpracováním půdy pomocí kultivátoru agria. Chemické odplevelení po založení kultury je zcela eliminováno dodávkou kvalitního propařeného substrátu z kompostárny, který neobsahuje zárodky plevelů. Poté už jsou záhony udržovány pletím výsadeb. Použití přípravku Roundup by tedy připadalo v úvahu pouze minimálně na zpevněných plochách, které nejsou dostupné pro mechanizaci s parním strojem.

Další Váš dotaz zní, zda používají na území MČ Praha 5 přípravek Roundup Lesy hl. m. Prahy, České dráhy nebo společnosti, které mají dlouhodobě pronajaté pozemky od Prahy 5. Dle dostupných zdrojů, Lesy ČR i Správa železniční a dopravní cesty glyfosát používají. Lesy ČR ho spotřebovaly v roce 2017 44 tisíc litrů, letošní odhad je zhruba poloviční. Správa železniční a dopravní cesty, aplikuje glyfosát na koleje asi dvakrát ročně v rozsahu asi dvou a půl až tří metrů na obě strany kolejí. V roce 2018 plánuje využít asi padesát tisíc litrů. Tyto údaje najdete na tomto odkazu https://zpravy.idnes.cz/nebezpeci-herbicid-zakaz-roundup-dq1-/domaci.aspx?c=A180808_419394_domaci_zaz. Předpokládám tedy, že ho tyto instituce používají i na území MČ Praha 5. Jelikož není používání přípravku Roundup zakázáno, mohou ho bohužel používat i společnosti, které mají dlouhodobě pronajaté pozemky od Prahy 5. Dle průběžných kontrol zeleně pracovníky Odboru správy veřejného prostranství a zeleně MČ P5 nebylo používání přípravku Roundup prokázáno na pronajatých pozemcích. Pokud Vás zajímají další konkrétní dotazy, budete se muset obrátit přímo na zmiňované firmy nebo soukromé vlastníky.

O škodlivost přípravku Roundup je čím dál více známo. Ustupují od něj již některá velká města, společnosti a celkově se jeho spotřeba rok od roku snižuje. Jeho zákaz by byl jistě přínosem. Pokud hlavní město Praha vydá vyhlášku o zákazu používání přípravku Roundup, tedy širokospektrálního systémového herbicidu a desikant glyfosátu, určitě ji za MČ Praha 5 podpořím.

 

S pozdravem

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě