PRAHA TV s.r.o.

Datum interpelace:
17. 04. 2018
Datum odpovědi:
15. 05. 2018
Interpelující:
Mgr. Jan Smetana
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Téma: Plnění ustanovení tiskového zákona a zákona č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání

Interpelovaný:

Rada MČ Praha 5.

Jmenovitě zastoupené starostou MČ Praha 5 p. Pavlem Richtrem

 

Interpelace

 

Vážení členové rady,

 

předmětem mé interpelace je podoba vysílaných reportáží provozovatele PRAHA TV, který vysílané reportáže označované jako ”zpravodajství z městské části”. Tyto reportáže jsou koncipovány zcela nekriticky k vedení MČ Praha 5. Ve výběru témat je patrná snaha představit vedení radnice jen v dobrém světle. Prezentované informace nejsou ověřovány z vícero zdrojů a zcela chybí prostor pro oponentní vyjádření. V tomto vysílání nejsou zveřejňovány názory opozičních členů zastupitelstva.

Provozovatelem televizního vysílání je společnost PRAHA TV s.r.o., se sídlem Vinohradská 1597/174, 130 00 Praha 3, IČ: 25830937 (dále jen ”PRAHA TV”). Pořad je měsíčně dodáván na základě smlouvy mezi PRAHA TV s.r.o a MČ Praha 5 uzavřené dne 10.11.2017. Celková hodnota smlouvy pro rok 2018 je max. 900 tisíc korun bez DPH. Cena zahrnuje pořady Praha TV jako je Expres Prahy 5 – 1x v měsíci, „Host dne” -2x v měsíci, přehled zpráv o dění na MČ Praha 5 – 3x týdně. Tyto pořady mají charakter periodického tisku (Televizního vysílání provozovaného v režii MČ Praha 5, kdy vybraná firma TV Praha spoty natáčí a vysílá. Je to stejné jako redakce, tisk a distribuce u měsíčníku „Pětka“ vydávaného MČ Praha 5).

Dle mého názoru PRAHA TV porušuje ustanovení zákona č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání v těchto bodech:

Dle § 31 odst. 2 zákona 231/2001 Sb. provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru;

Dle § 31 odst. 3 zákona má provozovatel vysílání povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti, aby zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.

Ve smlouvě, kterou MČ Praha 5 uzavřela s provozovatelem vysílání PRAHA s.r.o, je v odstavci 2 v explicitně uvedeno, že objednavatel má zájem prostřednictvím PRAHA i jinými způsoby zprostředkovávat široké veřejnosti objektivní a vyvážené informace své činnosti.[1]

Podle ustanovení § 4 a tiskového zákona platí, že „vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.“

Na základě analýzy tohoto vysílání a stále rostoucímu počtu spíše předvolebních spotů pro koaliční strany se domnívám, že provozovatel ustanovení zákona č. 231/2001 Sb.  § 31 a současně § 4 a) tiskového zákona zejména ve vztahu k opozici nerespektuje. Vyjádření opozičních zastupitelů nebylo ani v jediném TV spotu. Tato vysílání by neměla být předvolebními TV spoty stran a hnutí ANO, ODS a TOP 09 zastoupených v radě MČ Praha 5 z veřejných prostředků a rozpočtu radnice.

Mgr. Jan Smetana

Předseda klubu ČSSD

 



[1] volně citováno z dopisu Oživení o.s.  Oznámení o podezření na porušování ”Smlouvy o výrobě AV děl a poskytnutí licence” uzavřené s provozovatelem televizního vysílání PRAHA TV s.r.o. ze dne 19.3 2018

Odpověď:

Městská část Praha 5
Ing. Pavel Richter
STAROSTA

 

 

 

 

                                                                                  V Praze dne 4. května 2018

 

 

Vážený pane Smetano,

provozování rozhlasového a televizního vysílání upravuje zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání  je ústřední správní úřad, který vykonává státní správu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, převzatého vysílání a v oblasti audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání poskytovaných podle jiného právního předpisu1e), a dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a převzatého vysílání, dbá na jeho obsahovou nezávislost a plní další úkoly stanovené tímto zákonem a zvláštními právními předpisy.

Máte-li pocit, že dochází k porušování zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, můžete se obrátit se svým podnětem přímo na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která dohlíží na dodržování právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a podmínek stanovených v rozhodnutí o udělení licence či v rozhodnutí o registraci.

Závěrem uvádím, že Váš odkaz na zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku, ve znění pozdějších předpisů (tiskový zákon) je ve vztahu k televiznímu vysílání irelevantní, jelikož citovaný zákona upravuje vydávání periodického tisku, kterým zákon rozumí noviny, časopisy a jiné tiskoviny vydávané pod stejným názvem, se stejným obsahovým zaměřením a v jednotné grafické úpravě nejméně dvakrát v kalendářním roce.

S pozdravem

 

 

Ing. Pavel Richter

starosta

 

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě