dvoukolové hodnocení záměrů promájmů

Datum interpelace:
20. 12. 2017
Datum odpovědi:
15. 01. 2018
Interpelující:
Mgr. Martina Pokorná
Interpelovaný:
Bc. Martin Damašek
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Dvoukolové hodnocení záměrů pronájmu a obnovení Komise obchodních aktivit
22. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 19. 12. 2017

Interpelace č. 1

Bc. Martin Damašek,

radní MČ P5

 

Věc: Dvoukolové hodnocení záměrů pronájmu prostor sloužících k podnikání a obnovení činnosti poradního orgánu Rady MČ Komise obchodních aktivit

 

Vážený pane radní,

obracím se na Vás jako na radního MČ Praha 5 s gescí majetek, obchodní aktivity (nebytové prostory), investice, zahraniční vztahy ve věci dvoukolového hodnocení záměrů pronájmu prostor sloužících k podnikání a obnovení činnosti poradního orgánu Rady MČ Komise obchodních aktivit.

 

Děkuji Vám za odpověď na interpelaci ve věci zrušení záměru pronájmu nebytového objektu navazujícího na nemovitost Stroupežnického 493/10, P5 bývalá Kavárna, co hledá jméno. V souvislosti s tímto záměrem pronájmu byste chtěl vybrat nájemce “způsobem „dvoukolovým“, kdy speciálně ustavená komise posuzuje atraktivitu podnikatelského záměru a jeho vhodnost pro danou lokalitu a nebytový prostor.”, a tak “zevrubně” posoudit podnikatelské záměry zájemců “jak z hlediska atraktivity podaných podnikatelských záměrů, tak z hlediska vhodnosti jejich umístění do předmětného prostoru.

 

Ptám se Vás, pane radní:

  1. Kolik bylo vyhlášeno jednokolových výběrových řízení záměrů pronájmu prostor sloužících k podnikání od roku 2014? Prosím o počty za každý jednotlivý rok.
  2. Kolik bylo vyhlášeno dvoukolových výběrových řízení záměrů pronájmu prostor sloužících k podnikání od roku 2014?
    1. V usneseních Rady MČ jsem nenašla za rok 2014 a 2015 žádný.
    2. Za 2016 tři záměry – pronájem celé budovy, areálu se stavebními objekty a pět podlaží budovy na náměstí Kinských. Což jsou všechno větší objekty.
    3. Za rok 2017 jsem našla šest v Nádražní ulici, Štefánikově, Vítězné, na Arbesově náměstí, což jsou dopravní a pěší tepny v obchodním “centru” Prahy 5, místa lukrativní a exponovaná.
    4. Nikoli tedy buď malé prostory nebo postranní ulice či dvory.
  3. Jaké procento činí dvoukolová výběrová řízení z celkového počtu řízení?
  4. Pokud zjistíte, že všechny záměry jsou stejně “přínosné”, bude dalším výběrovým kritériem cena?

 

V odpovědi na interpelaci jste napsal: “Věřím, že posouzení atraktivity a vhodnosti podnikatelských záměrů pro tento objekt by se měla zhostit širší komise zastupitelů.” To byste možná raději neměl vůbec zmiňovat. Nemusely by se řešit speciální komise, pokud byste nezrušili Komisi obchodních aktivit, která fungovala právě pro tyto účely. Bohužel Komise obchodních aktivit byla shodou okolností zrušena poté, co se negativně vymezila proti uzavření smlouvy s Timsbury Capital, s. r. o., aneb naše slavná pětková kauza vyhlídkového kola. Hrozba výstavby ruského kola na nábřeží ale snad již pominula, tak byste mohl podnítit znovuobnovení této komise, abychom nemuseli tvořit nějaké speciální.

 

Ptám se Vás, pane radní:

  1. Zasadíte se o opětovný vznik poradního orgánu RMČ, tedy komisi obchodních aktivit, která by se znovu začala zabývat pronájmy obchodních prostor, aby se tato agenda začala opět řešit transparentně?

 

 

Předem děkuji za písemnou odpověď.
Mgr. Martina Pokorná
Členka ZMČ Praha 5                                                                       V Praze dne 19. 12. 2017

Odpověď:

Městská část Praha 5
Bc. Martin Damašek, M. A.
radní

 

 

Mgr. Martina Pokorná

členka ZMČ Praha 5

 

 

 

Praha dne 29. 12. 2017

 

 

Vážená paní magistro,

 

děkuji za Vaši interpelaci ze dne 19. prosince 2017.

 

V následujících řádcích se pokusím postupně odpovědět na Vámi kladené dotazy.

 

Za prvé, pokud jde o jednokolové záměry: Rok 2014 – 51, rok 2015 – 50, rok 2016 – 54, rok 2017 – 45. U jednokolových záměrů jde o částečně zkreslená čísla, protože se některé záměry opakovaly.

 

Za druhé, Pokud jde o dvoukolové záměry: Rok 2014 – 0, rok 2015 – 0, rok 2016 – 7, rok 2017 – 10. Pravidla pro dvoukolová výběrová řízení byla schválena RMČ P5 dne 5. 10. 2016, usn. č. 37/1339/2016, tudíž v předchozích letech nebyla aplikována

 

Za třetí, dvoukolová výběrová řízení z celkového počtu řízení vyjádřena v procentech: Rok 2014 – 0%, rok 2015 – 0%, rok 2016 – 11,5%, rok 2017 – 18,2%.

 

Za čtvrté, neumím předvídat ani počet, ani kvalitu projektů zájemců, kteří pronájem předmětného prostoru budou poptávat. Vaše otázka je v tuto chvíli hypotetická. Smyslem a účelem dvoukolového záměru je právě posouzení přínosnosti, vhodnosti a atraktivity projektů, které zájemci předkládají, inherentně se tudíž předpokládá, že záměry nebudou zcela totožné a kvalitativně rovnocenné. Předmětná pravidla nicméně nevylučují, aby do druhého kola postoupilo více zájemců, ve druhém kole pak jejich nabídky již budou hodnoceny dle kritéria nabízené výše nájemného či hodnoty vložených investic, doby nájmu, apod.

 

Za poslední, děkuji za nastolení otázky stálé komise obchodních aktivit. Jak víte, nebyl jsem členem Rady MČ, když byla Komise obchodních aktivit zrušena. Sám myšlenku obnovení takovéto komise považuji za zajímavou a přednesu tento návrh kolegům radním.

 

S pozdravem

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě