Vstřícnost MČ P5 vůči občanům

Datum interpelace:
19. 12. 2017
Datum odpovědi:
04. 01. 2018
Interpelující:
Pavel Chramosta
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Vážený pane starosto,

obracím se na Vás s interpelací ve věci vstřícnosti MČ P5, vůči občanům MČ.

Počínaje 20. zasedáním ZMČ P5, rozhodla se vládnoucí koalice vedená Vámi pane starosto občanům, kteří se zajímají o dění na Radnici, značně zkomplikovat život. A to poměrně jednoduše tím, že určila začátky jednání ZMČ na 9 hodinu ranní, tedy na dobu, kdy většina lidí pracuje. Takže občané jsou nuceni, chtějí-li se zúčastnit zasedání, čerpat dovolenou a koneckonců, těžko hledat zaměstnavatele, který by dovolil na pracovišti sledovat průběh zasedání na stránkách MČ. A jestliže tento záznam není na stránkách uložen, a to není, nemá šanci vidět ani slyšet nic. Stenozáznam tam také není, že. Občan MČ P5 by si myslel, že tam najde aspoň přehled všech hlasování ZMČ, včetně návrhů usnesení a protiusnesení, tedy že by zasloužil informaci o čem, a proč jím zvolení zastupitelé hlasují, tak trochu i za jeho peníze. Uvolněných zastupitelů máme požehnaně. Ale dozví se pouze to, co si koalice prohlasuje, na nic jiného nemá nárok.

Takže vážený pane starosto, ptám se

1.)    Proč jste se rozhodl, že zasedání ZMČ bude od 9. hodiny ráno?

2.)    Proč ÚMČ na svých stránkách:

  1. Nezveřejňuje stenozáznam z jednání ZMČ
  2. Nezveřejňuje k dodatečnému zhlédnutí videozáznam z jednání ZMČ
  3. Nezveřejňuje informaci o všech hlasovaných návrzích a protinávrzích usnesení ZMČ

Za občany P5

S úctou Pavel Chramosta

Pavel Chramosta

Odpověď:

Městská část Praha 5
Ing. Pavel Richter
STAROSTA

 

 

V Praze 4. ledna 2018

 

 

 

Vážený pane zastupiteli,

 

dovolte mi,  abych Vám odpověděl na interpelaci ze ZMČ.

 

Vzhledem k tomu, že průměrná délka řádných jednání zastupitelstva MČ Praha 5 v roce 2017 byla 9,2 hodiny, znamenalo to konec jednání po desáté hodině večerní (jak si dobře vzpomínáte, měli jsme zastupitelstvo,  které končilo až po půlnoci). Přesunutí na devátou hodinu ranní znamená, že občané,  kteří chtějí na zastupitelstvu vystoupit mohou tak činit  v 15.00h kdy mají vyhrazený čas, nikoli v pozdních hodinách, kdy každý preferuje být doma a starat se o rodinu.

 

Zveřejňování informací na webu MČ Praha 5 jsem po svém zvolení nechal stejné, jako bylo zvykem dříve – například když jste byli součástí vládnoucí koalice, poněvadž jsem nezaznamenal na tento způsob zveřejňování žádné stížnosti. Rovněž jsme si udělali průzkum mezi městskými částmi Prahy 1 – 11 a videozáznam k dodatečnému zhlédnutí nemá na internetu ani polovina z nich, stejně tak stenozáznamy. Nejedná se tudíž o tradiční službu, vzhledem k její IT náročnosti a velikosti (nahrávání desetihodinového záznamu na internet).

 

Zároveň ovšem vítám jakékoliv návrhy na zlepšení transparentnosti radnice a přístupu k občanům, proto jsem zadal příslušným odborům a oddělením požadavek, abychom všechny stenozáznamy a videozáznamy z  jednání zastupitelstva MČ Praha 5 měli archivované online na našich stránkách. Dostalo se mi odpovědi, že kvůli ochraně osobních údajů musely být v minulosti archivovaná videa na našich stránkách odstraněna. Obrátil jsem se proto dopisem přímo na Úřad pro ochranu osobních údajů, abychom měli písemně jejich posudek ohledně zveřejňování stenozáznamů a archivování videí a v případě, že zmíněný úřad nebude proti zveřejnění nic namítat, zařídím zveřejňování na našich stránkách.

 

S pozdravem

 

Ing. Pavel Richter

starosta

 

 

Vážený pan

Pavel Chramosta

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě