Vypořádání námitky Stavebním úřadem k zajištění požární vody

Datum interpelace:
20. 06. 2017
Datum odpovědi:
14. 09. 2017
Interpelující:
Mgr. Martina Pokorná
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

 

19. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 20. 6. 2017

Interpelace č. 2

 

Ing. Pavel Richter,

starosta MČ P5

 

Věc: Vypořádání námitky Stavebním úřadem k zajištění požární vody

 

Vážený pane starosto,
 
obracím se na Vás jako na vedoucího představitele MČ Praha 5 ve věci vypořádání námitky Stavebního úřadu k zajištění požární vody.

Stavební úřad vydal pod č. j. MC05 16625/2017 rozhodnutí o umístění stavby “BARRANDOV KASKÁDY – 1. etapa – objekty F, G, H, I” s vypořádanými námitkami, mezi kterými je uvedena námitka č. 7d “Není zaručena kontinuální dodávka požární vody”:
“V doloženém vyjádření Pražských vodovodů a kanalizací je uvedeno, že Pražské vodovody a kanalizace nezaručují kontinuální dodávku požární vody. To však není řešeno ani v projektu, ani ve vyjádření Hasičského záchranného sboru. Vzhledem k navrhované výškové budově požadujeme doplnit jak projekt žadatele, tak vyjádření Hasičského záchranného sboru.”

 

Stavební úřad námitku vypořádal takto:
“Problematika zajištění požární vody je předmětem ochrany orgánu požárního dozoru, který vydal k záměru kladné závazné Stanovisko dne 29. 6. 2016. Stavební úřad jeho závěr nezpochybňuje, požárně bezpečnostní řešení je zpracováno v souladu s právními předpisy. Pražské vodovody a kanalizace, a. s. ve svém vyjádření sdělují, že nejsou schopni zajistit dodávku požární vody v případě havárie veřejného vodovodu, což je skutečnost, kterou nelze zpochybnit, ale zároveň nelze požadovat zajištění zásobování vodou z dalších zdrojů a hledat variantní řešení. Havárie vody je stav, který nastává náhle a většinou je neprodleně vyřešen. Územní rozhodnutí však neřeší stav území v případě havárie vodovodních řadů, ale řeší území za řádného fungování dopravní a technické infrastruktury.”

 

Při posuzování žádosti o územní rozhodnutí musí Stavební úřad zkoumat zajištění bezpečného provozování budovy za všech okolností, a to i v případě havárie veřejného vodovodu. Vypořádání námitky je proto nedostatečné. Stanoviska Pražských vodovodů a kanalizací a Hasičského záchranného sboru vznikala souběžně a není zřejmé, zda byla stavebním úřadem koordinována.

 

Ptám se Vás, pane starosto:

  • Uložil stavební úřad investorovi, aby zajistil řešení nutné pro požární bezpečnost stavby i s ohledem na vyjádření Pražských vodovodů a kanalizací?
  • Věděl hasičský záchranný sbor o vyjádření Pražských vodovodů a kanalizací?

 

 

Předem děkuji za písemnou odpověď.

Mgr. Martina Pokorná

Členka ZMČ Praha 5                                                                         V Praze dne 20. 6. 2017

Odpověď:

 Městská část Praha 5                                                                                   

   Ing. pavel Richter

STAROSTA

 

 

                                                                                                     V Praze dne 13. září 2017

 

 

 

 

 

 

Vážená paní Pokorná,

 

v návaznosti na Vaši interpelaci ve věci „Vypořádání námitky Stavebním úřadem k zajištění požární vody“ Vám sděluji následující.

Stavební úřad nenařizuje opatření k zajištění dodávky vody, hasičský záchranný sbor si v době kolísání, nebo nedostatku vody zajišťuje její dovoz sám cisternami. Ve svém stanovisku neuplatnil požadavek na umístění nádrže na vodu přímo v umisťovaném domě. Pokud tak stanoví ve stanovisku ke stavebnímu řízení, stavební úřad to zahrne do svého rozhodnutí.

 

 

S pozdravem

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Ing. Pavel Richter

                                                                                                              starosta MČ Praha 5

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě