Obsazení výborů a komisí

Datum interpelace:
23. 06. 2016
Datum odpovědi:
21. 07. 2016
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:

Interpelace:

13. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha 5 dne 23. 6.2016

 

Interpelace číslo 4

 

MUDr. Radek Klíma

Starosta MČ Praha 5

 

Věc: Obsazení výborů a komisí a fungování samosprávy MČ Praha 5

 

 

Vážený pane starosto,

 

změna politického vedení Prahy 5 byla odůvodňována i zlepšenou komunikací s opozicí, respektive nápravou vztahu koalice-opozice. Praxe za poslední 2 měsíce však ukazuje, že oproti poslednímu roku a půl je opozice ostrakizována, válcována majoritou, její prostor v radničních médiích je oproti minulosti postupně minimalizován. Takže ke změně opravdu došlo, ale k horšímu.

 

Jak vidno, jakmile přestala být SZ ve vedení Prahy veškeré demokratizační prvky, které se po volbách zavedly, jsou rychle upozadňovány a tak nějak se na ně zapomíná.

 

Radniční média slouží jako prostředek k pomluvám a očerňování opozičních zastupitelů. Rubrika Slovo senátora v Pětce pro Vás se plánuje zrušit, protože senátor není z té správné party, respektive strany, nicméně sloupek pana Olmera zůstává, protože ač nezvolen, jistě zastupuje a vyjadřuje názory a postoje občanů Prahy 5. Další na řadě bude rubrika Hyde Park, protože si přeci obec nenecháme bourat. SZ i v době, kdy byla v koalici, podporovala co nejširší informovanost, komunikaci, spolupráci s opozicí a zapojení opozice do fungování Prahy 5. Předpokládal bych, že nástroje a postup, kterým jsme otevřeli opozici větší možnosti se zapojit, nechá nové vedení, právě proto že má zkušenosti býti v opozici, nadále v platnosti a bude je naopak rozvíjet. Opak je pravdou.

 

Projevilo se to v obsazování výboru a komisí zástupci opozice. To co se předvedlo na posledním zasedání ZMČ Praha 5, to byla fraška. To opravdu nebylo tolik proklamované zlepšení spolupráce a komunikace s opozicí. Nejenom, že jsme nebyli informováni o nových výborech či převolování členů výborů stávajících, tedy nebyli jsme zavčas vyzváni k výběru a nominaci svých kandidátů a museli jsme se rozhodnout na místě, protože bod byl dán na stůl, ale koalice ani nerespektovala nominanty opozice do výborů a nebylo ani respektováno veřejné prohlášení radního Čahoje o 2 zástupcích ve výboru pro opozici. SZ jako nejsilnější opoziční strana nemá kupříkladu žádného zástupce ve VŽP. To je opravdu velká změna oproti situaci, kdy jsme byli v koalici, tehdejší vedení se takovýmto způsobem nechovalo, opozice vše věděla zavčas, zásadní materiály se nedávaly na stůl a hlavně jsme respektovali nominanty opozice.

 

Situace v komisích, protože se neprojednává veřejně ale na jednání rady, je ještě tristnější. I přes několikeré urgence a zaslání našich nominatů a nominatek přímo Vám, pane starosto, máme, jako nejsilnější opoziční klub, svého zástupce či zástupkyni pouze v jedné komisi! Opravdu radikální změna oproti minulosti, kdy jsme byli součástí koalice.

 

Není se co divit, že celý proces těchto a podobných kroků vnímám jako totalitarizaci Prahy 5 a návrat k praktikám válcování opozice.

 

 

 

 

Rád bych tedy věděl:

 

1)     Jaké budou mít opoziční kluby zastoupení ve výborech a komisích? Bude se jednat o proklamované ale zatím nedodržené zastoupení dvou osob ve výborech?

2)     Bude stejné zastoupení pro opozici (2 zástupci) i v komisích?

3)     Budete ctít výsledky voleb a za opozici považovat kluby a nikoliv členy a členky ZMČ Praha 5, kteří vystoupily z klubů či stran, za které byli zvoleni? Respektive koho budete považovat za opozici?

4)     Budete respektovat rozhodnutí opozičních klubů a akceptovat jejich nominaty a nominantky navržené do výborů a komisí nebo je budete selektovat?

5)     Kdy dojde k případné dovolbě zástupců opozice do komisí a výborů?

 

 

 

Předem děkuji za vyjádření a odpovědi na výše položené dotazy.

Mgr. Lukáš Budín

Člen ZMČ Praha 5

 

V Praze dne 23. 6. 2016

 

 

 

Odpověď:

Městská část Praha 5

MUDr. Radek Klíma

Starosta

 

Vážený pan

Zastupitel MČ Praha 5

Mgr. Lukáš Budín

 

V Praze dne 21.7.2016

 

Vážený pane zastupiteli,

na základě Vaší interpelace ve věci Obsazení výborů a komisí a fungování samosprávy Městské části Praha 5 Vám uvádím následující:

 

Opoziční kluby MČ Praha 5 vždy měly a budou mít zastoupení dvou osob ve výborech a jedné osoby v komisích RMČ Praha 5, stejně jako doposud v tomto volebním období.

 

Ano, budeme ctít výsledky voleb a za opoziční zastupitele budeme považovat všechny ty, kteří nejsou součástí koalice a nepodepsali koaliční smlouvu.

 

Vždy jsme respektovali a akceptovali návrhy jednotlivých opozičních politických klubů. V případě, že dojde k podání více návrhů, jsme nuceni vybrat zástupce do výborů a komisí.

 

K případné dovolbě zástupců opozičních stran do výborů ZMČ dojde v rámci jednání Zastupitelstva MČ Praha 5.

 

V průběhu minulého zasedání zastupitelstva došlo k rozšíření koalice o politický klub KDU – ČSL a nezávislé, v důsledku tohoto kroku dojde k výměně členů, jak ve výborech tak komisích.

 

S pozdravem

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě