stav chodníků a veř.prostranství

Datum interpelace:
15. 10. 2015
Datum odpovědi:
16. 11. 2015
Interpelující:
Ing. Tomáš Adamják
Interpelovaný:
Mgr. Jan Smetana
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Mgr. Jan Smetana

zástupce starosty MČ P5, předseda politického klubu ČSSD

Věc: interpelace – téma:  Stav chodníků a veřejného prostranství II

 

Vážený pane magistře

interpeluji Vás opětovně ve věci stavu chodníků a veřejného prostranství v naší městské části.

Dne 16.4.2015 jsem v mé interpelaci vyjádřil kritický názor našich spoluobčanů k neutěšenému stavu chodníků v části Smíchova, kde žiji.  Vaše reakce na tuto interpelaci byla, cituji: „”chodníkový program” je jen doplňková služba naší MČ a slouží především k zajištění drobných oprav nebo k vybudování chodníků tam, kde úplně chybí. Nemůžeme v žádném případě suplovat Magistrát a zajišťovat opravy všech komunikací a chodníků na území naší MČ“ konec citace. Dále jste uvedl, že Odbor správy veřejného prostranství a zeleně bude zpracovávat podklady pro chodníkový program 2015. Bohužel žádný takový program jsem jako zastupitel neviděl a jako občan ani nenalezl na veřejně přístupném místě MČ Praha 5. O to větší překvapením pro mne bylo zjištění, že v po letošních školních prázdninách, byly zahájeny opravy chodníků v této části Smíchova. Začal jsem tedy zjišťovat, kdo za tím stojí,  po dotazu na Technické správě komunikací a na Magistrátu hl.m. Prahy jsem zjistil, že tyto opravy chodníků nejsou jimi iniciovány, že zadavatel těchto oprav je MČ Praha 5.

Proč Vás tedy v této věci znovu interpeluji? 

Spoluobčané nejdříve s povděkem kvitovali, že se začalo něco konečně pro ně dělat, že se stav chodníků zlepší, ale když viděli, že tyto opravy jsou spíše záplatováním než skutečnou opravou a kvalita prací se jim také moc nezdála, tak se mne obracejí s dotazy, co o tom vím, kdo to organizuje, kdo to dozoruje z hlediska kvality oprav a v neposlední řadě, je také zajímá, vzhledem k výše uvedenému, i kolik to stálo. Z těchto důvodů se na Vás obracím prostřednictvím interpelace o sdělení konkrétních akcí zařazených do „chodníkového programu“ pro rok 2015 realizované MČ Praha 5, v jakém rozsahu prací jsou opravy plánovány. Dále žádám informaci k již realizovaným opravám chodníků a to, soupis konkrétních lokalit oprav nebo rekonstrukcí chodníků v celé části MČ Praha 5, včetně výměry a ceny, kterou naše radnice uhradila nebo je připravena uhradit, dále i informaci, jak jsou tyto akce ze strany MČ Praha 5 dozorovány z hlediska kvality a přebíraní realizovaných oprav.

Předpokládám, že jako radní zodpovědný za veřejná prostranství mi poskytnete vyčerpávající odpověď na otázky našich spoluobčanů a zasadíte se o větší transparentnost úřadu v oblasti informovanosti o připravovaných opravách či rekonstrukcích veřejných prostranství MČ Praha 5.

 

V Praze dne 15. 10. 2015

 

Ing. Tomáš Adamják

zastupitel a člen Finančního výboru

Odpověď:

 

   Městská část Praha 5

 

                         Mgr. Jan Smetana

                          zástupce starosty

 

 

 

V Praze dne 13. 11. 2015

 

Interpelace: K stavu chodníků a veřejného prostranství v naší městské části.

 

Interpelaci podal Ing. Tomáš Adamják dne 15.10. 2015

 

 

 

 

 

Vážený pane zastupiteli,

  

 

 V úvodu mé odpovědi na Vaši interpelaci musím zopakovat své stanovisko, že chodníkový program je pouze nadstavbovou službou MČ P5 a slouží především k zajištění drobných lokálních oprav nebo k vybudování chodníků tam, kde nejsou doplněná o místa, která jsou v havarijním stavu. MČ nedisponuje takovým objemem prostředků jako Magistrát či TSK, aby bylo možné opravovat celé chodníky.

Při našem každodenním setkávání s občany jsme obdrželi více podnětů, na místa chodníků v naší  MČ, kde je situace špatná a občanům to znepříjemňuje život. Z těchto mnoha míst jsme vytipovali, kde je situace nejpalčivější a následně bylo vyhlášeno  VŘ na firmu, která zajistí lokální opravy vytipovaných chodníků.

Veškeré podklady včetně projektových dokumentací se nachází na Odboru správy veřejného prostranství a zeleně, kde Vám rádi odpoví na Vaše veškeré dotazy týkající se chodníkového programu.

Všechny práce provedené firmou jsou dozorovány Odborem veřejného prostranství a zeleně. Pokud došlo k nějakým nesrovnalostem v odvedených lokálních opravách, firma byla vždy vyzvána k odstranění závad a uvedení do řádného stavu. Toto se běžně děje. Na všechny provedené práce je poskytnuta garance zhotovitelem.

 

 

 

 

 

Mgr. Jan Smetana

Místostarosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě