privatizace

Datum interpelace:
16. 04. 2015
Datum odpovědi:
15. 05. 2015
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Ing. Pavel Richter
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

 

 

V Praze dne 16. dubna 2015

 

Vážený pane radní,

ve své odpovědi na interpelaci z 19. 3. mi vysvětlujete, že mám mít společně s občany naší městské části trpělivost, a že vám jde o právní jistotu ve věci privatizace. Vaše právní povědomí si dovolím rozšířit o nález Ústavního soudu ČR ve sporu mezi Hlavním městem Prahou a Občanským sdružením Zubatého 1 (ÚS 1167/11 bod číslo 23) cituji: „Je vyloučeno, aby obec, jakožto územní společenství občanů majících právo na samosprávu (článek 100 odst. 1 Ústavy) a jsoucí veřejnoprávní korporací (článek 100 odst. 3 Ústavy) hospodařila s jí vyvlastněným majetkem prostřednictvím svých volených orgánů tak, že by na prvý pohled pochybným charakterem tohoto hospodaření podlamovala důvěru občanů, kteří obec tvoří, v to, že její správa je správou ve prospěch obce a nikoliv ve prospěch jiných subjektů. Samostatné spravování obce zastupitelstvem (článek 101 odst. 1 Ústavy) neznamená, že by zvolené zastupitelstvo a představitelé obce stáli nad společenstvím těch, kteří je k výkonu samosprávy zvolili. Ti, kdo obec spravují, neměli by ztratit ani na okamžik ze zřetele, že nejsou majiteli obce a že správa obce není poručníkováním těch, kteří obec tvoří. Vymkne-li se správa obce z těchto ústavních mantinelů, pak byť by i byla formálně ve shodě se zákonem, nelze jí přiznat soudní ochranu; je naopak úkolem soudů, aby takové ve své podstatě proti skutečné samosprávě namířené a tudíž protiústavní chování zastupitelstva neaprobovaly.“ Opětovně Vás proto žádám, abyste přestali s hloupostmi typu „byt obsazený nájemníkem se bude oceňovat jako byt prázdný“, abyste neprodleně předložil do zastupitelstva ty bytové jednotky, jejíž nájemníci akceptovali nabídku – neb i dle Vašeho „právního stanoviska“ vám nic jiného nezbývá, a to za stávajících podmínek. A hlavně laskavě přestaňte prodlužovat agonii, kterou jste společně s panem Chramostou způsobil.

 

Děkuji

 

Lukáš Herold

 

 

Vážený pan

Pavel Richter

radní MČ Praha 5

 

Odpověď:

                                                                                                                     

 

 

                                                                                                          Vážený pan

                                                                                                          Bc. Lukáš Herold, zastupitel

                                                                                                                

 

 

V Praze dne 13.5.2015

Č.j.:     MC05 22906/2015/RADRI

 

Vážený pane zastupiteli,

 

děkuji Vám za rozšíření mého právního vědomí.

V naprostém souladu s nálezem Ústavního soudu je to, že se vůbec necítíme být majiteli obce, ale snažíme se zajistit nakládání s majetkem obce tak, aby to bylo ku prospěchu většiny obyvatel a nejen úzké skupiny.

Proto hledáme cestu, jak nejsprávněji vyřešit problém, který leží před námi. Jak pokračovat v tom, co bylo rozpracováno a přitom v souladu se zákony završit všechny povinnosti, které by municipalita měla mít na zřeteli. Tedy mj. budování komunity, zajištění dostupného bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, ale i adekvátní výnos z majetku obce.

Názory na tyto otázky nejsou rozhodně jednotné. A najít kompromis vyhovující všem je velmi složité.

Naší snahou je, abychom na příštím zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 předložili materiály, které budou navazovat na v minulosti započaté procesy prodejů bytů z majetku MČ Praha 5.

 

 

 

S pozdravem

 

Ing. Pavel Richter, radní

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě