otevřená radnice

Datum interpelace:
19. 03. 2015
Datum odpovědi:
20. 04. 2015
Interpelující:
RNDr. Viktor Cais
Interpelovaný:
Ing. Ondřej Velek
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Ing. Ondřej Velek

Předseda výboru Otevřená radnice

Věc: Interpelace

Téma: Otevřená radnice

 

Vážený pane předsedo,

Zpočátku jsem byl mírně nadšen projektem „ Otevřená radnice“, protože procesní a projektové řízení bylo mým povoláním i koníčkem. Zlepšování starých  nefunkčních schémat a jejich uvedení v lepší život je mým takřka denním chlebem.

Bohužel od samého začátku vidím pouze nesystematické kroky ve vytváření organizačních struktur – naprosto nefunkční a nekoncepční propouštění úředníků a jejich následné nahrazování kamarády, těžko říci, jestli kompetentnějšími.

Čekal jsem od Vás pane předsedo vizi dobře promazaného soukolí, které bude funkční bez ohledu na vládnoucí garnituru.

Soukolí, které pracuje podle obecně nastavených pravidel a parametrů.

Soukolí, jehož výkony a procesy jsou vždy měřitelné a vyčíslitelné.

Soukolí, kde i nejmenší součástka ví, kde je její místo a co je jejím úkolem.

Bohužel v současné době vidím jen zmar, nesystematičnost, nekompetentnost a vypouštění kouřových signálů označených termíny procesního či projektového inženýrství, žel naplněné jen zahnívajícím plynem.

Ale zpět k procesním systémům.

K vytvoření takového systému je potřeba čas, a to i v případě vedení velmi zkušeným projektovým, či procesním manažerem, což Vy ani já, pane kolego, nejsme.

V průběhu tvoření nového je potřeba zachovat model starý, byť neefektivní, ale přesto částečně funkční a začít ho nahrazovat modelem novým až ve chvíli doladění všech detailů.

Ptám se Vás tedy, přispíváte úmyslně k zamlžování činnosti úřadu pro jeho snadnější tunelování, nebo jste jen nekompetentním předsedou nefunkčního výboru.

 

V Praze 19.3.2015

 

RNDr Viktor Cais

Odpověď:

=====================================================

OTÁZKA Viktor Cais (ANO) 19.3.2015 https://www.praha5.cz/cs/interpelace/interpelace/437  

 

„Ptám se Vás tedy, přispíváte úmyslně k zamlžování činnosti úřadu pro jeho snadnější tunelování, nebo jste jen nekompetentním předsedou nefunkčního výboru.“

 

ODPOVĚĎ Ondřej Velek (Klub – SZ) 17.4.2015

 

Pokud kolega Viktor Cais ví konkrétně o nějakém „tunelovaní“, pak by se měl obrátit interpelací na předsedu Kontrolního výboru Martina Slabého (ANO).

Jak zlepšit mé schopnosti a fungovaní VOR si rád nechám od kolegy Ciase i dalších poradit klidně i ne ve formě interpelace.

 

Jemně parafrázuji začátek interpelace kolegy Viktora Caise: “Zpočátku jsem byl mírně nadšen … novými zastupiteli ANO“     ale na řečnickou otázku, zda nekompetentní předseda nefunkčního výboru podporuje tunelování, nemohu odpovědět.

 

Nový kolega Viktor Cais (ANO) si mohl nejprve přečíst Statut VOR, strategii „otevřené radnice“ (zlepšení Transparence/Participace/Plurality), analyzovat konkrétně strukturu Programů VOR, přihlásit se k práci na Aktivitách, jako to již udělali hnutím ANO tři jmenovaní členové VOR (Bc. Mysliveček, Mgr. Koten, Ing. Brož).

 

Kolega Cais může chodit na jednání VOR, na Komisi IT (KIT), Mediální komisi (MEK), a mohl by vědět, co je reálné přes poradní orgány  pro demokratizaci navrhnout a prosadit.

 

Nový zastupitel Viktor Cais má právo neznat návrhy, které pod mým vedením připravila 2012 Komise pro transparenci – zápisy jsou zverejněny na webu VOR.

Již na 2. ZMČ P5  29.1.2015 jsem se snažil „novicům-zastupitelům“ vysvětlit, že VOR potřebuje dobrovolníky na neplacenou práci tzv. Garanty Aktivit a že pro Aktivity navrhuji indikátory SMART (Specifické, Měřitelné, Akceptovatelné, Efektivní, Racionální, Termínované). Kolega Viktor Cais jen zavtipkoval „Jen aby  SMART neznamenala SMRT“. Úžasný bonmot  🙂 !

 

Kolega Viktor Cais také interpeloval starostu ohledně zveřejnění zastoupení zastupitelů koalice a opozice ve Výborech ZMČ a Komisích RMČ. https://www.praha5.cz/cs/interpelace/interpelace/436

Poměr 25 (55,6 %) zastupitelů koalice a 20 zastupitelů opozice (44,4%) doplňují další poradní orgány např. Pracovními skupiny zřizované radními (dramaturgické rady Portheimky a KC Prádelna, pro revitalizaci Buďánky, pro komunitní plánování sociálních služeb, orgány Nadace, Info střediska apod.

Koalice zavedla otevřenost všech orgánů – místo hloupé kritiky je třeba navrhnout lepší „abonentní systém“ zasílání pozvánek, podkladů a zlepšení zveřejňování zápisů z jednání orgánů.

 

Roky na radnici prosazuji princip „nominace zdola“ tj. z Klubů a veřejnou kontrolu práce zastupitelů přes podrobné zápisy orgánů, kontrolu „docházky“ a zveřejňování dokumentů. Výbor otevřené radnice připravuje přehled zastoupení expertů koalice a opozice v poradních orgánech samosprávy, jejich (ne)účast a jejich pracovní přínos pro práci VOR, aby byly nastaveny demokratické zpětné vazby mezi politiky, úředníky a občany P5.

 

Naštěstí ve VOR si nehrajeme na „opozici a koalici“ ale na práci. Výbor OR nemá placené úředníky ale jen nepřímou podporu odboru Otevřené radnice. Úspěchem je prosazení řady podnětů z VOR do aktivit KIT i MK a také malých zakázek. Rada témat VOR je obecně přislíbena v Programového prohlášení Rady.  Přes VOR nejsou žádné zakázky.

 

 

V letu

 

Ing. Ondřej Velek

t.č.  předseda Výboru otevřená radnice (VOR) , ondrej.velek@praha5.cz, 604334424

https://www.praha5.cz/cs/organizace/vybory-a-komise/24773-vybor-otevrena-radnice

zastupitel MC Praha 5
(transparence radnice, kvalita prostredi, socialni kohese, komunitní školy, cyklodoprava…)

P: UMC Praha 5, Nam. 14.rijna 4, Praha 5
E: ondrej.velek@praha5.cz
W: https://www.praha5.cz
M: 604 334424

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě