Působení radního V. Čahoje

Datum interpelace:
29. 01. 2015
Datum odpovědi:
25. 02. 2015
Interpelující:
Ing. Martin Frélich
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

V Praze dne 29. 1. 2015

 

 

Vážený pane starosto.

 

Na ustavujícím jednání ZMČ Praha 5 pan Viktor Čahoj na dotaz ohledně jeho vztahu k Praze 5 a působení v zastupitelstvu Praha Velká Chuchle ve volebním období 2010-2014 řekl: „Na konci minulého volebního období jsem složil mandát zastupitele“. Po ověření této informace mohu konstatovat, že o složení mandátu pana Čahoje však nevědí ani na úřadě ve Velké Chuchli, ani jeho bývalí kolegové v zastupitelstvu.

 

Na adrese trvalého bydliště pana Čahoje na Praze 5 sousedé pana Čahoje neznají, nikdy ho neviděli a vůbec netuší, že by tam měl bydlet. Což odpovídá i stavu objektu, který je neobydlený, ve stavu nutné opravy, bez zvonků a popelnic (nejsou přihlášeny) a vlastníkem objektu je dle katastru nemovitostí manželský pár jiného jména. Změnu o trvalé bydliště z Prahy Velká Chuchle na Prahu 5 požádal pan Čahoj teprve několik dnů před konáním voleb do zastupitelstva MČ Praha 5 (tak, aby v den voleb měl na Praze 5 trvalé bydliště a splnil tak zákonnou podmínku).

 

Žádám tedy o vysvětlení celé této situace, tzn. úmyslného uvedení v omyl členy zastupitelstva MČ Praha 5. Dále žádám o zařazení bodu na program jednání dalšího zasedání ZMČ Praha 5, které by se zabývalo tím, zda pan Viktor Čahoj splňuje podmínky zákona být zastupitelem na Praze 5.

 

 

 

Ing. Martin Frélich

člen zastupitelstva

člen klubu ODS

 

Odpověď:

Městská část Praha 5

MUDr. Radek Klíma

         Starosta

 

                                                                                                          Ing. Martin Frélich

                                                                                                           Zastupitel MČ Praha 5

 

Vážený pane zastupiteli,

 reaguji tímto na Vaši interpelaci, přednesenou na zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5, dne 29. 01. 2015. Odpověď na ni si dovoluji rozdělit na části tak, jak je strukturována Vaše interpelace.

 

1.)

 Tvrzení o tom, že pan Viktor Čahoj nesložil mandát zastupitele městské části Praha – Velká Chuchle, se nezakládá na pravdě. Skutečnost je taková, že Úřad i členové zastupitelstva městské části Praha – Velká Chuchle byli seznámeni o rezignaci na člena zastupitelstva. Složení mandátu bylo oznámeno p. Čahojem písemně k datu 1. 10. 2014 do rukou pana tajemníka, který mi tuto skutečnost potvrdil.

 

2.)

 K Vašemu dotazu na trvalé bydliště pana Viktora Čahoje odkazuji na paragrafované znění zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí. Jak sám uvádíte, pan Viktor Čahoj měl ke dni konání voleb trvalé bydliště na území Prahy 5 a dostál tak zákonné podmínce být zvolen do Zastupitelstva městské části Praha 5. Dále cituji z § 5 zákona:

 „…členem zastupitelstva městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy může být zvolen ten volič, u kterého není překážka ve výkonu volebního práva podle § 4 odst. 2 písm. a) a b) a který je v den voleb v tomto městském obvodu nebo městské části přihlášen k trvalému pobytu.

 3.)

 Na ustavujícím zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 dne 20. 11. 2014 pan Viktor Čahoj ústně seznámil všechny přítomné zastupitele s případnými nejasnostmi ohledně místa trvalého bydliště. Zařazení bodu ohledně Vaší interpelace na jednání Zastupitelstva městské části Praha 5 proto shledávám jako bezpředmětné.

 

V Praze dne 19. 2. 2015

 

 

                                                          

                                                                                    MUDr. Radek Klíma

                                                                                    starosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě