polit.příslušnost

Datum interpelace:
27. 02. 2014
Datum odpovědi:
28. 04. 2014
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
JUDr. Petr Lachnit
Příloha interpelace:

Interpelace:

 

Vážený pane starosto,

 

před každým jednáním ZMČ zjišťuji na webových stránkách, kdo ze zastupitelů je členem které politické strany a ve kterém zastupitelském klubu je momentálně členem. Vzhledem k množství změn, které v tomto volebním období proběhly, je to již značně nepřehledné.

Vaším prostřednictvím žádám Radu MČ, aby podle § 94 odst. 2 písm. f) zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, pojednala můj podnět a na webových stránkách MČ zveřejnila celou politickou historii každého zastupitele v tomto volebním období, tedy jeho členství v politických stranách, na které kandidátce byl občany do ZMČ zvolen a ve kterých klubech byl a je členem.

Předpokládám, že se nikdo ze zastupitelů za svoji nedávnou politickou historii nestydí a zveřejnění těchto informací naopak přispěje k větší otevřenosti zastupitelstva vůči občanům.

 

 RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

V Praze dne 27. 3. 2014

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 27. 03. 2014 ve věci politické příslušnosti zastupitelů MČ.

 

Děkuji Vám za věcný podnět. Pro ilustraci Vám přikládám tabulku, kterou připravilo Organizační oddělení odboru servisních služeb, přičemž předmětná tabulka by měla odrážet současný stav z hlediska politické příslušnosti i členství v klubu.

Vzhledem k průběhu posledního zasedání ZMČ P5 je však zřejmé, že k některým dalším změnám může ještě dojít.

Konkrétněji k Vašim dotazům, resp. podnětům:

1)      Zveřejnění toho, na které kandidátní listině byl zastupitel zvolen, považuji za neproblematické, ostatně v současné době není problém ani pro občany toto vyhledat, neboť je možné např. navštívit některé webové stránky s výsledky voleb v roce 2010.

2)      Členství v klubech je dobrovolný institut vyplývající z Jednacího řádu ZMČ P5, přičemž v § 22 je stanovena povinnost oznamovat změny v klubech. Bohužel je zřejmé, že tato povinnost je nevymahatelná a není důsledně respektována, nicméně požádám příslušné součásti úřadu, aby se pokusili o rekonstrukci Vámi vytčené problematiky.

3)      Ohledně členství v politických stranách nebo hnutích jde po mém soudu spíše
o vlastní prezentaci samotného zastupitele. Rada ani úřad nemá žádné „vrchnostenské“ prostředky, jak „donutit“ jednotlivé zastupitele, aby informovali o změnách ve své politické příslušnosti. Přesto stejně jako v bodě 2) mé odpovědi požádám úřad
o rekonstrukci změn politické příslušnosti u jednotlivých zastupitelů.

 

Závěrem si Vás dovoluji požádat o trpělivost, protože dílčí změny v klubech a politické příslušnosti zatím zjevně pokračují.

 

 

S pozdravem

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě