Zákon č. 305/2013 - „radniční periodika“

Datum interpelace:
21. 11. 2013
Datum odpovědi:
13. 12. 2013
Interpelující:
RNDr. Jan Martinec, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený

Interpelace:

Interpelace starosty ing. Miroslava Zeleného

 Zákon č. 305/2013 – „radniční periodika“ 

 Vážený pane starosto,

 dne 1. listopadu 2013 nabyl účinnosti zákon č. 305/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění pozdějších předpisů. Tímto zákonem došlo k úpravě tzv. „radničních periodik“. 

Uvedená novela tiskového zákona byla přijata za účelem splnění úkolu „1.6 – Zavedení opatření proti zneužívání radničních periodik“, stanoveného ve Strategii vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012, kterou přijala vláda ČR usnesením č. 1 dne 5. ledna 2011.

 Naplnění úkolu spočívá v zavedení opatření, jež budou směřovat k úpravě vydávání periodického tisku orgány územních samosprávných celků, ve smyslu poskytování objektivních a vyvážených informací s výslovným zakotvením požadavku objektivity a vyváženosti informací šířených veškerými informačními prostředky.

 Cílem změny tiskového zákona je zajistit objektivní informovanost občanů územních samosprávných celků o činnosti a průběhu jednání jimi volených zástupců. Novelou tiskového zákona došlo k definování nové kategorie periodického tisku územních samosprávných celků, tzv. radničních periodik, pro které nově platí možnost uplatnění požadavku na uveřejnění informací ze strany všech politických a názorových skupin zastoupených v zastupitelstvu daného územního samosprávného celku (citace z webu Ministerstva kultury ČR).

 V souvislosti s tím Vás žádám o odpovědi na následující otázky:

 1)      Jakým konkrétním opatřením zajistíte naplnění výše uvedeného zákona a jeho smyslu?

2)      Jaký prostor dostanou jednotlivé zastupitelské kluby k dispozici v Pětce pro vás?

3)      Na kterém místě webu MČ Prahy 5 budou zveřejňovány informace jednotlivých zastupitelských klubů?

4)      Jakým způsobem zajistíte uveřejnění informací ze strany všech politických a názorových skupin zastoupených v zastupitelstvu v „TV Praha 5“ (http://www.p5tv.cz/)

5)      Jakým způsobem zajistíte „objektivní informovanost občanů územních samosprávných celků o činnosti a průběhu jednání jimi volených zástupců“, resp. konkrétněji, jak a kde budou zveřejněny stenozáznamy ze zasedání zastupitelstva MČ Praha 5.

 

   Děkuji za odpověď.

 V Praze dne 21.11.2013

   

RNDr. Jan Martinec, CSc., zastupitel za Stranu zelených

 

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 21. 11. 2013 ve věci zákona č. 305/2013 – „radniční periodika“.

 

Úvodem si dovolím krátké shrnující exposé k předmětné problematice. Novelizací tzv. tiskového zákona se intenzivně zabývala Komise mediální Rady městské části Praha 5 na několika svých zasedáních (např. 8. 11. 2013, 25. 10. 2013 a 11. 10. 2013). Se změnami se seznámili také zaměstnanci ÚMČ Praha 5, kteří se na tvorbě radničního magazínu podílejí,
i zaměstnanci externího zpracovatele časopisu (vydavatelství Český domov).

Šéfredaktor magazínu „Pětka pro vás“ Bc. Luděk Sefzig navíc dostal od Komise mediální pověření zúčastnit se odborného semináře pořádaného Vaším stranickým kolegou
Ing. Ondřejem Velkem. Na tomto semináři konaném dne 27. 11. šéfredaktor Sefzig prezentoval postupy tvorby radničního měsíčníku Pětka pro vás a konzultoval je s odborníky z řad Komise transparence, zástupci ostatních městských částí (Praha 3 – PhDr. Matěj Stropnický, Praha 2 – Ing. Jaroslav Šolc), ale také přímo se spoluautorem novely tiskového zákona a bývalým poslancem Oldřichem Kužílkem, a samozřejmě s přítomnou veřejností.

Od mého nástupu do funkce starosty jsme udělali několik zásadních kroků ke zvýšení transparence a plurality názorů v tzv. radničních médiích (myšleno veřejných výstupech orgánů městské části Praha 5). Konkrétněji přímo k Vašim dotazům:

Ad 1): Redakce se řídí přímo novelou zákona, který explicitně říká, že radniční magazín není PR nástrojem radnice. Pětka pro vás dlouhodobě důsledně dodržuje několikastupňový systém navrhování příspěvků. Zásadním orgánem tvorby časopisu je Komise mediální, složená ze zástupců nejen koaličních, ale i opozičních stran, přičemž každý člen může navrhnout námět k příspěvku, popřípadě zaslat jeho vlastní citace k avizovaným tématům redakci.

Komise mediální je navíc otevřenou komisí, tedy může se jí zúčastnit jakýkoliv zastupitel,
a osobně navrhnout téma, případně se podílet na vzniku článků. Pravidelným hostem je dle mých informací, neboť nepovažuji za vhodné, aby starosta městské části byl zároveň členem Komise mediální, jak je tomu u některých jiných městských částí, Váš stranický kolega
Ing. Velek, který Vás může o dění na Komisi mediální informovat. Navrhovat témata a zasílat příspěvky redakci tedy mohou zástupci všech politických klubů i veřejnost.

Dovoluji si ale upozornit, že „Pětka pro vás“ dlouhodobě implementuje tvorbu radničního magazínu dle tzv. kodexu „Jak vydávat dobrý radniční zpravodaj“, který představilo sdružení zaštítěné právě Oldřichem Kužílkem (http://www.otevrete.cz/downloadfile/jak-vydavat-dobry-radnicni-zpravodaj/). Jedním ze zásadních prvků je volba formy článků a příspěvků do časopisu. „Pětka pro vás“ proto důsledně odděluje zprávy od komentářů. 90 % časopisu tvoří články ve formě rozšířené zprávy (tedy objektivního shrnutí informací doplněné o citace zájemců, kteří je zaslali v písemné podobě). Rubriky komentářů jsou pouze tyto: Očima zastupitelů (střídají se všichni zastupitelé bez ohledu na stranickou příslušnost, harmonogram schvaluje vždy Komise mediální), Slovo starosty, Kulturní tipy a především rubrika Politikum, kde mají možnost všechny kluby reagovat na aktuální dění v podobě odpovědi na otázku, jejíž téma i zadání schvaluje opět Komise mediální za účasti všech přítomných, včetně hostů. Poslední užívanou formou je již jen rozhovor.

Zároveň mi dovolte vyjádřit mírný údiv nad tím, že ačkoliv radniční média Prahy 5 patří k nejotevřenějším v daném segmentu v ČR, Strana zelených dlouhodobě nemá zájem do nich přispívat a raději využívá ostatní komunikační kanály.

Ad 2) a 3):Odpovědi zastupitelských klubů jsou zveřejňovány na portále magazínu „Pětka pro vás“ (http://ipetka.cz). Ostatní informace zaslané zastupitelskými kluby (interpelace atd.) jsou zveřejňovány dle zákona na webových stránkách městské části – www.praha5.cz

Ad 4): Plán a návrhy reportáží schvaluje Komise mediální, na kterou se může prostřednictvím její předsedkyně Jany Mrázkové kdokoliv obrátit se svým námětem na reportáž TVP5. Upozorňuji, že téma musí vyhovovat formátu radniční televize dle platné smlouvy s dodavatelem.

Ad 5): Zasedání zastupitelstva jsou veřejná, přenášená online přenosem a každý občan má možnost se plně informovat o dění, které na zasedání ZMČ Praha 5 probíhá v nijak nezkreslené podobě. Stran zveřejňování přepisu stenografických protokolů a také zveřejňování televizních přenosů v současné době hledáme vhodný formát. Obecně mi tato myšlenka není vůbec cizí, nicméně se vyskytly určité obtíže spojené s ochranou osobních údajů. V tomto ohledu se i judikatura ve správním soudnictví vyvíjí překotně. Krom toho se na městskou část Praha 5 obrátili i občané, zvažujeme řešení.

 

 

S pozdravem

                                                                                                                                

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě