proplacení průzkumů veřejného mínění

Datum interpelace:
21. 11. 2013
Datum odpovědi:
16. 12. 2013
Interpelující:
Ing. Martin Frélich
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený

Interpelace:

 

V Praze dne 21.11.2013

  Vážený pane starosto.

 Na jednání Finančního výboru dne 13.11.2013 nám byl předložen materiál „Přehled rozpočtových opatření“, který obsahoval také návrh Odboru propagace a protokolu na schválení přesunu finančních prostředků z rezervy MČ na proplacení průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli MČ Praha 5. Všech osm přítomných členů FV tento návrh nepodpořilo ani po tom, co se k návrhu vedla diskuse s Mgr. Janou Vanišovou, vedoucí odboru. Z diskuse vyplynulo:

  1. Průzkum byl zadán Kanceláří starosty, nikoliv OPP, který ji měl následně jen profinancovat z peněz Rezervy MČ.
  2. Průzkum byl zadán a proveden jen pár týdnů před volbami do PSP a zpracovatel ho odevzdal za několik dní. Je zde možná pochybnost o kvalitě výstupů za cenu 1,5 mil. Kč.
  3. Průzkum dělala společnost Sanep s.r.o., která ve stejné době prováděla předvolební průzkumy pro kandidující politické strany a hnutí na celostátní i regionální úrovni.
  4. Členové FV tak měli svým hlasováním legalizovat Radě MČ proplacení této akce ve chvíli, kdy již byla zakázka realizována, odevzdána a její výstupy nebyly prezentovány.

 Žádám o zodpovězení dotazů:

  1. Kdo byl zadavatelem a objednavatelem zakázky?
  2. Jak byl vybrán vítězný dodavatel společnost Sanep s.r.o.?
  3. Co bylo předmětem zakázky?
  4. Jaké jsou výstupy od dodavatele za 1,5 mil Kč?
  5. Můžete ubezpečit občany, že společnost Sanep s.r.o. ve stejném období neprováděla v rámci stejné zakázky průzkum veřejného mínění resp. preference kandidujících stran a hnutí před volbami do PSP (např. Hlavu vzhůru)?

 Děkuji za odpověď.

 

Ing. Martin Frélich, zastupitel MČ Praha 5

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 21. 11. 2013 ve věci proplacení průzkumů veřejného mínění.

 

1)     Zadavatel Vámi uvedené veřejné zakázky byla městská část Praha 5, stejně tak městská část Praha 5 byla objednatelem v rámci smlouvy o dílo uzavřené se společností SANEP s. r. o., a to na základě výběrového řízení, jehož průběh zajistila Zvláštní organizační jednotka veřejných zakázek Úřadu městské části Praha 5. Zhotovitel byl vybrán na základě rozhodnutí hodnotící komise konané dne 9. 9. 2013, smlouva o dílo byla uzavřena na základě usnesení Rady městské části Praha 5 číslo 40/1462/2013 ze dne 10. 9. 2013.

2)      Dodavatel, resp. terminologií smlouvy zhotovitel, byl vybrán na základě jediného hodnotícího kritéria, a tím byla nejnižší nabídková cena. K tomu také viz bod 1) odpovědi na Vaši interpelaci.

3)      Předmětem veřejné zakázky bylo zhotovení šesti průzkumů veřejného mínění, a to dle následujících tematických kritérií:

„Spokojenost s životem v městské části Praha 5“

Cílem tohoto průzkumu, je zjištění názorů obyvatel městské části Praha 5 na otázky související s rozvojem infrastruktury, a názorů na spokojenost či nespokojenost s životem v této městské části. Průzkum bude proveden omnibusově, a to ve dvou průzkumech, přičemž druhý průzkum bude proveden s dvouměsíčním odstupem od realizace prvního.

„Zjištění názorů a spokojenosti obyvatel Prahy 5 s kvalitou a dostupností mateřských
a základních škol“

„Zjištění názorů a spokojenosti obyvatel Prahy 5 s činností radnice Prahy 5“

Průzkum bude proveden omnibusově, a to ve dvou průzkumech, přičemž druhý průzkum bude proveden s dvouměsíčním odstupem od realizace prvního.

„Zjištění názorů obyvatel Prahy 5 na kriminalitu, herny a bezdomovce“

4)      Výstupy jsou společností SANEP s. r. o. dodávány na Odbor propagace a protokolu tematicky a v řádných termínech, a to v tištěné podobě i na CD, jak vyplývá ze smlouvy o dílo. Jde o samotné výsledky průzkumů.  

5)      Ano, mohu ubezpečit občany, i Vás, pane zastupiteli, že společnost SANEP s. r. o. neprováděla žádné průzkumy v souvislosti s předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v rámci této veřejné zakázky a jsou naprosto striktně dodržovány podmínky zadávací dokumentace a smlouvy o dílo.

 

 

S pozdravem

                                                                                                                                

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě