hazard

Datum interpelace:
12. 09. 2013
Datum odpovědi:
30. 10. 2013
Interpelující:
RNDr. Jan Martinec, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

 

Hazard podruhé. Kde se vzali další herny?

 

Vážený pane starosto,

vámi vedená radnice se bohužel nepřihlásila k principu nulové tolerance k hazardu, jak navrhovala Strana zelených. Velice však propagovala snížení počtu heren na území Prahy 5. Dle informací zaslaných mediím radnicí mělo zbýt na území Prahy 5 „pouze“ devět kasin. Ta byla vybrána dle důvodové zprávy usnesení č. 23/899/2013 zasedání Rady MČ dne 4. 6. 2013 mimo jiné pro svou neproblematičnost. Jiná kasina měla být dle stejného usnesení naopak pro svou problematičnost uzavřena. Dle samotné Rady MČ problematičnost kasin spočívala především v tom, že se „nachází v blízkosti škol, zdravotních či sociálních zařízeních, budov, ve kterých je vykonávána činnost státních orgánů a orgánů veřejné správy apod.

Mezi těmito problematickými byla následující kasina:

– č. 62 Ostrovského, 253/3 – ve stejné budově se nachází služebna Policie České republiky

– č. 91 – Štefánikova 339/39 – v bezprostřední blízkosti Jazykové školy Telegraph Hill a Smíchovské střední průmyslové školy

– č. 92 – Štefánikova 230/7 – v bezprostřední blízkosti Domu dětí a mládeže Praha 5

– č. 94 – Štefánikova 218/3 – v bezprostřední blízkosti Domu dětí a mládeže Praha 5

 Je tedy zvláštní, že právě tato problematická kasina byla již za týden Radou MČ vrácena do seznamu kasin povolených k provozování na Praze 5. Výsledkem je, že na území MČ Praha 5 není povoleno pouze devět kasin, ale čtrnáct. Navíc jsou čtyři z nich dle samotné Rady MČ problematická!

V této souvislosti Vás žádám o odpovědi na následující otázky:

 1)      Z jakého důvodu byla dle samotné RMČ „problematická“ kasina dodatečné vložena do seznamu kasin, které mohou být provozovány na území MČ Prahy 5?

2)      Pominula problematičnost daných kasin?

3)      Přihlížela RMČ k problematičnosti uvedených kasin, pokud jejich problematičnost nepominula?

4)      Považuje RMČ skutečnost, že se kasina nachází v blízkosti škol, zdravotních či sociálních zařízeních, budov, ve kterých je vykonávána činnost státních orgánů a orgánů veřejné správy apod. již za nepodstatnou?

 

Prosím odpověď na každou z otázek.

 

 

V Praze dne 12. 9. 2013

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 12. 9. 2013 ve věci hazardu.

 Fakt, že došlo k výraznému snížení počtu míst, kde lze provozovat loterie nebo jiné podobné hry je nesporný. Dále je potřebné uvést, že Vámi uvedené rozhodnutí Rady městské části Praha 5 bylo pouze doporučení pro samosprávu hlavního města Prahy, která o celé věci rozhoduje formou vyhlášky. K Vašim dotazům uvádím níže uvedené:

 1)      Důvodem revokace původního usnesení RMČ P5 bylo upozornění ze strany Hlavního města Prahy na možnost diskriminačního přístupu v rámci jednotlivých kasin a obava, zda původně vytčené argumenty jsou dostatečně relevantní na to, aby v případě soudních sporů vyvolaných provozovateli nezařazených kasin nedošlo k jejich úspěchu. Celá věc byla předmětem poměrně hysterické kampaně, několika trestních oznámení a zřejmě skončí již zmíněnými soudními spory. Předpokládám, že i Vy, přestože jste prosazoval nulovou toleranci „hazardu“, považujete výsledné znění obecně závazné vyhlášky za úspěch.

2)      Vámi uvedená kasina nebyla nikdy problematická, problematická je lokalita, kde jsou umístěna. Tato problematičnost pochopitelně nepominula, nicméně z výše uvedených důvodů došlo k návrhu jejich zařazení do obecně závazné vyhlášky.

3)      Ano, již jsem zevrubně odpověděl v rámci bodu 1).

4)      Ne, nepovažuje, nicméně v rámci zvažování došlo z výše uvedených důvodů k příslušné revokaci usnesení RMČ P5. Zvolením maximálně objektivního kriteria se RMČ P5 snaží předejít případným ekonomickým škodám plynoucím z možných soudních sporů.

 

 

S pozdravem

                                                                                                                                

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě