přístup k informacím

Datum interpelace:
12. 09. 2013
Datum odpovědi:
30. 10. 2013
Interpelující:
RNDr. Jan Martinec, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený

Interpelace:

Nesvobodný přístup k informacím

 

Vážený pane starosto,

v poslední době se objevují případy nepochopitelného odepírání ústavně garantovaného svobodného přístupu k informacím. Nejsou dodržovány zákonné lhůty, stížnosti na postup úřadu jsou podle magistrátu oprávněné a zamítavá rozhodnutí musí být magistrátem rušena. Praha 5 si takovými postupy vysloužila několik nominací do soutěže Otevřeno x Zavřeno 2013, především za utajování hospodářského auditu a náhrad zastupitelů.

Konkrétní detaily lze najít na webu http://www.otevrete.cz/ (Městská část Praha 5 – Zavřeno – negativní nominace – Veřejná rozhodnutí jsou zveřejňována tak, aby se nedalo zjistit, jak bylo rozhodnuto. Skutečné rozhodnutí je totiž často v příloze, která není zveřejněna).

 

V této souvislosti Vás žádám o odpovědi na následující otázku:

 

Jsou tyto nezákonné postupy způsobené nízkou odbornou úrovní Odboru servisních služeb, nebo je svévolné odepírání těchto informací nařizováno vaším vedením radnice?

  V Praze dne 12. 9. 2013

 

 

RNDr. Jan Martinec, CSc., zastupitel za Stranu zelených

Odpověď:

Vážený pane doktore,

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 12. 9. 2013 ve věci nesvobodného přístupu k informacím.

 Děkuji za Váš podnět, jak jistě víte, dle zákona o hlavním městě Praze, není úřad podřízen „vedení radnice“, máte zřejmě na mysli Radu městské části Praha 5. Nejsem si vědom žádného usnesení RMČ P5, které by jakkoliv zasahovalo do Vámi uvedené problematiky. Stejně tak ne úplně rozumím Vašemu dotazu na odbornou úroveň Odboru servisních služeb, máte-li na mysli odbornou úroveň jeho pracovníků, domnívám se, že ta je na poměrně slušné úrovni. Co se týče Vámi zmiňovaných řízení, pracovníci OSS mi k dané věci sdělili,
že průtahy jsou způsobeny neochotou MHMP vyjádřit se k celé věci meritorně a rozhodnutí našeho úřadu ruší ze zástupných procesních důvodů, nikoliv z hlediska jiného právního názoru. Ten by pak byl pro ÚMČ P5 závazný.

 Nadto bych rád upozornil, že Vámi zvolené případy jsou z hlediska výkladu zákona hraniční, častokrát jde o kolizi práva na informace s kolizí práva na ochranu soukromí nebo o kolizi práva na informace s kolizí práva MČ P5 prozatím nezveřejnit některé informace sloužící k ekonomickému vyjednávání. Jako opoziční zastupitel správně upozorňujete na problematické kauzy, nicméně také respektujte, že ÚMČ P5 bezproblémově vyřizuje desítky žádostí o informace.

 

 

S pozdravem

                                                                                                                                

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě