právní rozbory

Datum interpelace:
12. 09. 2013
Datum odpovědi:
04. 11. 2013
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Vážený pane starosto,

 

Rada MČ zadává za miliony z veřejných prostředků právní rozbory. Některé odmítá zveřejnit s odkazem na autorský zákon, viz například žádost o právní rozbor smlouvy s firmou GEOSAN zpracovaný Advokátní kanceláří Erhartová Vítek nebo k náhradám zastupitelů zpracovaný AK BRODEC & PARTNERS s. r. o. Je zarážející, že Rada z veřejných prostředků zadává a hradí rozbor, který s odkazem na autorský zákon nemůže být zveřejněn. Nebo je to cílem Rady, aby rozbor hrazený z veřejných prostředků nemohl být zveřejněn? V tom případě by bylo vhodné nahlédnout do Programového prohlášení Rady, které hned v první části hovoří o transparentnosti a zvýšení informovanosti občanů.

 1. Žádám o zveřejnění seznamu právních rozborů a stanovisek, které bez souhlasu autora nesmí být zveřejněny a uvedení jejich ceny za toto volební období.

 2. Vaším prostřednictvím žádám Radu MČ, aby podle § 94 odst. 2 písm. f) zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, pojednala tento můj podnět: Ve smyslu Programového prohlášení rady jako podmínka v zadání jakéhokoliv právního rozboru nebo stanoviska bude možnost jejího zpřístupnění občanům.

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

V Praze dne 12. 9. 2013

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 12. 9. 2013 ve věci právních rozborů.

 

Máte pravdu, že právní rozbory jsou prakticky pokaždé opatřeny doložkou obsahující výhradu autorských práv a slouží tak pouze k internímu rozhodnutí v rámci samosprávy městské části Praha5.

V tomto ohledu je to však pochopitelné, neboť způsob právní argumentace představuje pro advokátní kanceláře klíčové portfolio. Právní rozbor si MČ P5 zpravidla nechává vyhotovit v poměrně složitých kauzách a i z toho plyne snaha advokátních kanceláří chránit navrhnuté postupy. Navíc jde i o procesní taktiku, protože celá může častokrát skončit u soudu. Sám jistě uznáte, že by bylo pošetilé ze strany právních zástupců sdělit, jaké slabiny má protistrana, aby se tato mohla na celou věc argumentačně připravit.

 

Děkuji Vám za Váš podnět, Rada městské části Praha 5 jej zváží, a to i s ohledem na možnost využívat služeb renomovaných kanceláří a mnou výše uvedené.

 

 S pozdravem

                                                                                                                                

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě