Na Skalce

Datum interpelace:
20. 06. 2013
Datum odpovědi:
22. 07. 2013
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace

 

Vážený pane starosto,

 

již po třetí se se ve své interpelaci vracím k parku Na Skalce. Musím konstatovat, že v současné době je konečně park průběžně uklízen. Bohužel to není příliš platné, protože park je poškozován a znečišťován rychleji, než je objektivně možné ho uklízet a udržovat. Fotografie odhozených injekčních stříkaček a dalších odpadků z minulého víkendu mohu doložit. Park je dost těžko možné považovat za místo vhodné pro odpočinek, spíše ho zle označit za místo pro návštěvníky nebezpečné. Evidentně zde chybí průběžný dohled nad chováním některých jeho návštěvníků, dle odpadků, které tu zanechávají, drogově závislých. Myslím, že by pomohlo, kdyby si Rada položila například otázky:

  • Kdy se konečně začne Rada MČ ochranou občanů a svého majetku vážně zabývat?
  • Není možné zajistit hlídače zejména pro podvečerní a večerní střežení parku?
  • Není možné požádat například Městskou policii, aby v době prázdnin, kdy má méně úkolů při zajišťování bezpečné cesty žáků do školy, se více zaměřila na park a jeho okolí?
  • Není možné v době, kdy k největšímu znečišťování a poškozování parku dochází, využít jiný způsob jeho hlídání, např. kamerový systém nebo fotopasti?
  • Nepomohl by bezpečností prořez keřů?
  • Neodradila by drogově závislé občany od táboření na trávnících například instalace zavlažovacích postřikovačů?
  • Není možné provozním řádem omezit pohyb osob v parku v nočních hodinách?
  • Není možné zákazové tabulky opřít o obecně platný předpis a uvést i případné sankce?

Důrazně upozorňuji, že se nejedná jen o bezpečnost občanů v parku ale i o bezpečnost občanů v jeho okolí.

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

V Praze dne 20. 6. 2013

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 20. 6. 2013 ve věci situace v parku Na Skalce. 

 1. k bodu zajištění úklidů v parku Na Skalce

Na základě spolupráce OSK s Odborem správy veřejného prostranství týkající se řešení úklidu parků bylo zjištěno, že s nástupem nové firmy, která zajišťuje úklidy, se projevily nedostatky v úklidech v parku Na Skalce, tyto však byly záhy odstraněny. Provádění úklidů je kontrolováno ze strany odboru správy veřejného prostranství.

 2. k bodu zavedení kamerového systému či fotopastí jako prevence před poškozováním parku či využití hlídače parku Na Skalce

 Zavedení kamerového systému předpokládá velké finanční náklady. 

V rámci zajištění bezpečnosti parku rovněž proběhlo jednání OSK s Odborem správy veřejného prostranství a zeleně se závěrem, že v krátké době budou umístěny fotopasti na území MČ Praha 5 s tím, že toto opatření se týká i parku Na Skalce.

 3. k bodu bezpečnostních prořezů

 Nejen v parku Na Skalce, ale i v dalších lokalitách byly výrazně sníženy keřové skupiny (prořezy) tak, aby nedocházelo k přímé aplikaci drog ze strany uživatelů v bezprostřední blízkosti občanské vybavenosti.

 4. k bodu zajištění střežení parku

 Odbor správy veřejného prostranství v současné době připravuje v rámci zajištění ostrah vybraných parků na MČ Praha 5 a upravení pochůzkových tras tak, aby se protínaly v parku Na Skalce a byla tak zajištěna bezpečnost návštěvníků parků a městského mobiliáře.

K zajištění bezpečnosti zejména parku na Skalce probíhala během tohoto roku průběžná jednání  OSK s MP Praha 5 v rámci pravidelného monitoringu situace. Na posledním
dne 28. 6. 2013, kterého se osobně účastnil 1. zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Lachnit, zástupce MP Praha 5, vedoucí okrskových strážníků p. Lazar, vedoucí OSK
PhDr. Volechová, preventistka kriminality a protidrogová koordinátorka Bc. Komárková byla nastavena další opatření pro letní měsíce v parku Na Skalce spočívající zejména v častější kontrole parku ze strany pochůzkářů. Monitoring probíhá pravidelně i prostřednictvím OSK, které předává zjištěné skutečnosti MP Praha 5 a  MO PČR, spolupracuje s o.s. Sananim
a o.s. Progressive a tak dochází k pravidelnému vyhodnocování situace a nastavování bezpečnostních opatření (dle zjištěných výstupů z terénu).

 V měsíci červnu proběhlo jednání OSK se zástupci o.s. Sananim, domluveno bylo vzájemné předávání zpráv se 14-ti denním intervalem o situaci v parku na Skalce a provádění pravidelného sběru infekčního materiálu v parku a zároveň byl zástupce tohoto sdružení vyzván k projednání možnosti omezit poskytované služby o víkendech (pracovní doba
o víkendech je od 14 do 20 h).

 Na základě dopisu občanů Prahy 5 ze dne 14. 6. 2013 a 15. 6. 2013, kteří bydlí v bezprostředním okolí parku Skalka, proběhlo osobní jednání 1. zástupce starosty,
JUDr. Lachnita, OSK a MP Praha 5 s představitelkou oznamovatelů o situaci v parku
Na Skalce.  Byla s ní projednána opatření, která se týkají bezpečnosti občanů (viz výše), předány byly kontakty pro přímou spolupráci oznamovatelky s MČ Praha 5, která uvítala tuto formu spolupráce.  Sdělila, že situace týkající se úklidů parku Na Skalce se v poslední době značně zlepšila. Dalším oznamovatelům bude zasláno písemné sdělení týkající se bezpečnostních opatření v parku Na Skalce. 

 

S pozdravem

                                                                                                                                

 

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě