úklid parku

Datum interpelace:
16. 05. 2013
Datum odpovědi:
19. 06. 2013
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace I.

 

Vážený pane starosto,

 

při minulém jednání ZMČ jsem interpeloval naprosto nedostatečný úklid a údržbu parku Na Skalce. Pokud je Vaše odpověď, že „Lokalita byla od začátku letošního roku několikrát komplexně uklizena, ať už úklidovou firmou, tak i občanským sdružením osob se zdravotním postižením ETINCELLE. Odpadkové koše byly od ledna do března tohoto roku vysypávány s četností 3 x za týden a v dubnu dokonce 5 x za týden. Park byl čištěn také v rámci operativních pohotovostních úklidů a úklidů černých skládek. Sběr odpadků byl plošně prováděn pravidelně 1 x za týden.“ pravdivá, pak naprosto selhává kontrola těchto prací ze strany ÚMČ. To mohu doložit fotodokumentací za období minimálně jednoho dubnového týdne.

Vaším prostřednictvím žádám Radu MČ, aby podle § 94 odst. 2 písm. f) zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, pojednala můj podnět:

  1. Prošetřila, zda provedení výše uvedených prací bylo ze strany MČ skutečně kontrolováno, nebo jen, jak se už pomalu stává pravidlem, jen vykazováno.
  2. Vytvořila kontrolní systém, který by zajistil průběžnou kontrolu provádění úklidových prací v praku.

 

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

V Praze dne 16. 5. 2013

 

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

odpovídám na Vaši interpelaci vznesenou na jednání zastupitelstva dne 16. 5. 2013 ve věci úklidu a údržby zeleně v parku Na Skalce.

 

 

Na jaře letošního roku nabyla účinnosti rámcová smlouva s dodavatelskou společností,
která bude po dobu následujících čtyř let zajišťovat úklid a údržbu veřejných prostranství včetně parků. Do této doby bylo možné jmenované práce, vzhledem k probíhající veřejné soutěži, zadávat jen v nejnutnějším rozsahu. Stav veřejných prostranství proto nemohl být zajišťován v obvyklé kvalitě nastavené v minulých letech. 

 

Svou roli v neuspokojivém stavu Sadů Na Skalce ale také sehrála i jeho poloha v bezprostřední blízkosti centra Smíchova i zdejších dopravních terminálů. Dochází zde k výskytu nemalého počtu sociálně nepřizpůsobivých osob (zejména lidí bez domova a drogově závislých), které značně znečišťují veřejná prostranství a navíc i znehodnocují městský mobiliář.

 

Jsme přesvědčeni, že díky nově uzavřené smlouvě na úklid veřejných prostranství a na základě kontrol, které s četností minimálně 2x týdně provádí odbor správy veřejného prostranství, bude stav nejen parku Sady Na Skalce opět v odpovídající kvalitě.


Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se vedení ÚMČ Praha 5 rozhodlo také posílit personální obsazení odboru, které je aktuálně v rámci zajišťovaných agend pod tabulkovým stavem. Kontrolním činnostem zaměřeným na kvalitu provádění úklidu a údržby zeleně tak bude věnována skutečně maximální pozornost.

 

 

S pozdravem

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě