inspekce v MŠ Peroutkova

Datum interpelace:
20. 06. 2012
Datum odpovědi:
13. 07. 2012
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:

Interpelace:

 

Interpelace V

 

 

 

Vážený pane starosto,

 

ve dnech 4. a 5. 4. 2012 provedla ČŠI inspekci v Mateřské škole, Praha 5 – Košíře, Peroutkova 1004, viz http://zpravy.csicr.cz/upload/2012048718.pdf. Z inspekční zprávy namátkou vyjímám:

… Zápisy z jejích jednání však nenasvědčují příliš tomu, že by pedagogická rada fungovala jako poradní orgán ředitelky. Z rozhovorů s ředitelkou i s učitelkami byly zřejmé nedořešené oboustranné rozpory v pohledu na pedagogickou i vzdělávací práci v MŠ, což nepřispívá k pozitivnímu klimatu školy.

… Vydaný a zveřejněný školní řád byl v průběhu inspekční činnosti částečně inovován, prozatím však stále jeho obsah nesplňuje požadavek školského zákona na údaje zmiňující ochranu dětí před sociálně patologickými jevy, před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí a zacházení s majetkem školy ze strany dětí.

… Aktuálně platný ŠVP PV není prozatím v souladu s RVP PV, takže nesplňuje požadavek školského zákona.

… Zápisy v třídních knihách nedokladují zcela všechny průkazné údaje o průběhu poskytovaného vzdělávání, zejména realizaci zdravotně preventivních aktivit a některých oblastí vzdělávání.

… Negativní zjištění v oblasti bezpečnosti souvisí s materiálními podmínkami školy. Technické problémy se objevují na vstupním schodišti, které se rozestupuje. V suterénu školy, kde probíhají kroužky, je díky zatékání utvořena plíseň. Přístupová cesta od hlavní brány k budově je ve velké míře poničena a tvoří nerovnosti, které způsobily v době inspekce drobné poranění dítěte.

… Spolupráce se zákonnými zástupci využívá řadu forem, ale v současné době není optimální. Část rodičů není spokojena s komunikací ředitelky, výhrady mají i k pozdě vyvěšovaným oznámením a informacím. Během inspekční činnosti bylo zjištěno, že ředitelka nepodporuje otevřené jednání.

 

Jakým způsobem bude Rada MČ tuto situaci řešit? Dnešní rezignace ředitelky evidentně celou situaci neřeší.

 

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

 

V Praze dne 19. 6. 2012

Odpověď:

Vážený pane doktore,

 

v odpovědi na Vaši interpelaci uvádím:

 

– Česká školní inspekce provedla na základě oznámení, ve dnech 4.-5.4.2012 inspekci na MŠ Peroutkova. Projednala s Mgr. Alenou Chudíkovou, ředitelkou Mateřské školy, Praha 5 – Košíře, Peroutkova 1004 inspekční zprávu, kterou ředitelka převzala dne 27. 4. 2012. Dne 11. 5. 2012 přijala ČŠI ve stanovené lhůtě od MŠ dokument Připomínky k obsahu inspekční zprávy a dne 18. 5. 2012 dokument Oznámení o přijetí opatření k odstranění zjištěných nedostatků. Inspekce připomínkám nevyhověla, obsah inspekční zprávy se nemění.

 Poslední inspekce ČŠI proběhla v MŠ Peroutkova v r. 2006, byla zaměřena tematicky „Výchova
ke zdraví v předškolní výchově“, za vedení bývalé pí ředitelky paní Evy Němcové. Z vyjádření bývalé
paní ředitelky Chudíkové vyplynulo, že veškeré mtr – ŠVP, školní řád, zápisy v TK ponechala s tím, že budou evaluovány po uplynutí školního roku.

 Česká školní inspekce bude při následné inspekční činnosti zjišťovat, zda a jak byla ze strany ředitelky realizována opatření k odstranění nedostatků zjištěných při inspekční činnosti.

 Mgr. Alena Chudíková se vzdala funkce ředitelky Mateřské školy, Praha 5 – Košíře, Peroutkova 1004 k 19. 6. 2012 s účinností k 22. 6. 2012. Rada vzala na vědomí usnesením č. 24/950/2012 ze dne 19. 6. 2012 a schválila jmenování RNDr. Martiny Říhové ředitelkou Mateřské školy, Praha 5 – Košíře, Peroutkova 1004 s účinností od 22. 6. 2012 do doby jmenování ředitele na základě konkurzního řízení. RNDr. Martina Říhová je ředitelkou Základní školy a mateřské školy Praha 5 – Smíchov, U Santošky 1/1007 s bohatými zkušenostmi, což potvrdila při konkurzním řízení na obsazení pracovního místa ředitele ZŠ a MŠ U Santošky.

 Vzhledem k této skutečnosti bude uvedení ŠVP školy do souladu s RVP PV tak, aby splňoval požadavky školského zákona v kompetenci nové ředitelky, potažmo ředitele(ky) jmenované
na základě konkurzního řízení. Stejně tak další nedostatky zjištěné inspekční činností ČŠI budou narovnány. Některé nedostatky z inspekční zprávy lze odstranit v krátkém časovém úseku,
např. vzájemná spolupráce ředitelky a pedagogických pracovnic školy, spolupráce se zákonnými zástupci dětí, zápisy v třídních knihách.

  S pozdravem

 

 

                                                                                                 MUDr. Radek Klíma

                                                                                                  starosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě