hospodářský audit

Datum interpelace:
24. 01. 2012
Datum odpovědi:
21. 02. 2012
Interpelující:
Ing. Martin Frélich
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na 1. zástupce starosty MČ Praha 5 Ing. Miroslava Zeleného

 

V Praze dne 24.1.2012

 

Vážený pane první zástupce starosty.

 

V reakci na mou poslední interpelaci k hospodářskému auditu jste mi bohužel zcela neodpověděl na mé konkrétní dotazy. Dopisem na mou žádost o zveřejnění auditu dle zákona 106/1999 Sb. jste mi sdělil, že požadovaný audit je mi k dispozici k nahlédnutí v prostorech radnice za podmínky nesouhlasu se zveřejněním zprávy či skutečností v ní uvedené. Obávám se, že došlo z Vaší strany k nedorozumění. Nejde mi o možnost do zprávy nahlédnout, ani její části zasílat do médií (jak jste konali Vy), ale o její plné zveřejnění a umožnit přístup k ní všem zastupitelům! Opakovaně tak posilujete spekulace o manipulaci se zprávou či jejími závěry a dopady na hospodaření MČ Praha 5. Na základě závěrů zprávy nám zastupitelům předkládáte materiály ke hlasování a to včetně personálních záležitostí.

 

Znovu se tedy na Vás obracím se žádostí o odpovědi na mé otázky, které jsem nedostal a připojuji další:

 

  1. Kdy budou mít zastupitelé kopii zprávy k dispozici a kdy ji hodláte zveřejnit (kdy se podaří narovnat smluvní vztahy, o kterých audit mluví)?
  2. Jak dále zpracováváte materiál v rámci přípravy zvažovaného přijetí rozhodnutí navazujícího na výsledky obsažené ve zprávě?
  3. Jaký mají závěry zprávy dopad na sestavování rozpočtu MČ Praha 5 pro rok 2012?
  4. Kdy byl projednán převzatý materiál (auditní zpráva) na radě MČ Praha 5 a zda rada hlasováním zprávu přijala?
  5. Kdo a kdy zprávu od firmy Nexia AP převzal? Existuje předávací protokol? Existuje záznam o vypořádání připomínek ze strany radnice? Kdo připomínky zasílal?
  6. Píšete mi, že „se radní MČ Praha 5 shodli na tom nejpodstatnějším, co z auditu vyplývá a to sdělili veřejnosti“. Na kterém zasedání rady ke shodě došlo? Proběhlo hlasování na radě o zveřejnění části zprávy do médií?
  7. Kdo se již z členů ZMČ Praha 5 se zprávou seznámil?

 

 

Děkuji za odpovědi na všechny mé dotazy,

 

Ing. Martin Frélich, člen zastupitelstva

Odpověď:

 

                                                                                            Vážený pan

                                                                                            Ing. Martin Frélich

                                                                                            zastupitel městské části Praha 5

                                                                                            – zde

 

                                                                                                                      

 

 

 

                                                                                                                     V Praze dne 16.02.2012

                                                                                                                      ZSTZ 009/12

Vážený pane kolego,

 

věřím, že nás spojuje stejný zájem – efektivní hospodaření s prostředky městské části Praha 5 a neopakování chyb minulých vedení Prahy 5. Oba tyto cíle jsme sledovali, když jsme loni zadali vypracování auditu. Níže odpovídám na Vaše dotazy.

 

1. Kdy budou mít zastupitelé kopii zprávy k dispozici a kdy ji hodláte zveřejnit (kdy se podaří narovnat smluvní vztahy, o kterých audit mluví)?

 

Okamžité zveřejnění by mohlo poškodit zájmy městské části. Poskytnutí zprávy všem zastupitelům by znamenalo velkou pravděpodobnost, že se celá zpráva dostane do médií. V okamžiku, až se nám podaří narovnat smluvní vztahy,  nevidím důvod, aby audit nebyl zveřejněn. Chtěli jsme tímto auditem zejména najít potenciál úspor a pro náš úřad co nejvýhodnější nastavení smluv. Proto ve chvíli, kdy s kompletním auditem „vyjedeme ven“, se naše vyjednávací pozice může zhoršit. Navíc jsou v auditu uvedeny také bezproblémové firmy,  které by mohly být v tomto kontextu poškozeny. Děláme vše pro to, aby byly smluvní vztahy narovnány co nejdříve, ideálně v řádu měsíců.

 

 

2. Jak dále zpracováváte materiál v rámci přípravy zvažovaného přijetí rozhodnutí navazujícího na výsledky obsažené ve zprávě?

 

Na tuto složitou otázku bych nejraději odpověděl stručně – pečlivě. Jednotliví radní využívají doporučení a zjištění z auditu ke svému rozhodování tak, aby v jim svěřených oblastech jednali s péčí řádného hospodáře a ve prospěch naší městské části.

 

 

3. Jaký mají závěry zprávy dopad na sestavování rozpočtu Praha 5 pro rok 2012?

 

V některých oblastech již bylo možné použít výsledky auditu k rozhodování jednotlivých příslušných radních,  kteří měli příležitost při sestavování rozpočtu na letošní rok zapracovat nálezy a vyvarovat se chyb z minulosti. Ne vše ale bylo možné vyřešit a ukončit v roce 2011, a proto se význam auditu projeví i  při sestavování rozpočtu  na rok 2013.

 

 

 

 

 

 

4. Kdy byl projednán převzatý materiál  (auditní zpráva) na radě MČ Praha 5 a zda

rada hlasováním zprávu přijala?

Radní se seznámili s materiálem v rámci svých jednotlivých kompetencí a zaměření.

 

 

5. Kdo a kdy zprávu od firmy Nexia AP převzal? Existuje předávací protokol?

Existuje záznam o vypořádání připomínek ze strany radnice? Kdo připomínky

zasílal?

 

Komunikaci s firmu Nexia jsem měl na starosti já. Předávací protokol existuje. Připomínka byla pouze k jazykové korektuře a uplatnil jsem ji já.

 

 

6. Píšete mi, že “se radní Praha 5 shodli na tom nejpodstatnějším, co z auditu

vyplývá, a to sdělili veřejnosti”. Na kterém zasedání rady ke shodě došlo? Proběhlo hlasování na radě o zveřejnění části zprávy do médií?

 

Jednotliví radní využívají závěry auditu ke svému rozhodování, aby konali v souladu s péčí řádného hospodáře a ve prospěch naší městské části. Do médií nebyla zveřejněna část zprávy, ale tisková zpráva informující o závěrech a doporučeních zprávy. Pro tiskový výstup jednotliví radní navrhli témata, která byla možná v jejich kompetenci prezentovat.

 

 

7. Kdo se již z členů ZMČ Praha 5 se zprávou seznámil?

 

Každému, kdo projevil zájem a byl ochoten si zprávu přečíst v kanceláři,  to bylo umožněno. Tato možnost samozřejmě nadále trvá.

 

 

 

 

 

S pozdravem

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě