výsledky auditu hospodaření

Datum interpelace:
11. 10. 2011
Datum odpovědi:
10. 11. 2011
Interpelující:
Ing. Martin Frélich
Interpelovaný:
Ing. Miroslav Zelený
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na 1. zástupce starosty MČ Praha 5 Miroslava Zeleného

 

Vážený pane první zástupce starosty.

 

V posledním vydání Pětky pro vás jste publikoval článek „Zpráva, co nepotěší, ale pomůže“. Článek je Vaší prezentací závěrů auditní zprávy, kterou jste jako rada MČ Praha 5 zadali ke zpracování. Přestože auditní společnost odevzdala zadavatelům (respektive jen Vám a panu starostovi) svou zprávu již v červnu, byla vrácena zpět k dopracování. Mohu jen spekulovat, zda důvodem pro vrácení zprávy byla nespokojenost s předloženými závěry, či zda jste nenašel ve zprávě to, co v článku označujete za „zájem veřejnosti a médií rozkrýt dědictví po bývalém vedení úřadu“.

 

Tímto krokem, tedy vrácení zprávy k dopracování, jste ji odsoudil k označení „podezřelá z manipulace“. Dalším krokem, který jen potvrzuje předchozí podezření na manipulaci se zprávou, je její utajení a nemožnost pro zastupitele do ní nahlédnout. Třetím krokem, který tu zprávu staví do roviny účelové manipulace, je objevení se některých dílčích závěrů v médiích.

 

Žádám Vás tedy, pane první zástupce starosty, abyste zprávu vyndal z trezoru a poskytnul ji všem zastupitelům a po případném začernění částí, které nejsou v souladu se zákonem o zveřejňování informací, ji zveřejnil na webu MČ Praha 5. Na základě zprávy nám zastupitelům předkládáte materiály ke hlasování a to včetně personálních záležitostí. Zpráva byla placena z rozpočtu MČ Praha 5 a ne z Vašich, abyste si ji přečetl jen Vy a pan starosta.

 

  1. Kdy budou mít zastupitelé kopii zprávy k dispozici a kdy ji hodláte zveřejnit?
  2. Jaké další kroky bude radnice konat na základě auditní zprávy?
  3. Kolik přesně se ušetří finančních prostředků a na jakých aktivitách, jaký budou mít závěry zprávy dopad na hospodaření a sestavování rozpočtu MČ Praha 5?

 

 

Děkuji, s úctou,

Ing. Martin Frélich, člen zastupitelstva

Odpověď:

 

Vážený pane zastupiteli,

 

předně – děkuji Vám za zájem, který věnujete zprávě o auditu. Jak jsme sdělovali Vám zastupitelům i dalšími komunikačními kanály, radní jeho zadání schválili začátkem letošního roku s cílem zmapovat stav v období uplynulých dvou let a najít potenciál úspor. Bylo důležité objektivně zjistit, v jakém stavu přebíráme Úřad MČ Prahy 5, jak fungují jednotlivé složky a kde je možné uspořit, či efektivněji využít nám svěřené prostředky. 

 

K Vašim dotazům – kolik přesně audit ušetřil?

 

Úspory odhadujeme v řádech desítek milionu. Věřím, že dokážete pochopit, že přesné číslo stanovit nelze – implementací závěrů auditu chceme předcházet chybám: špatně vypsána výběrová řízení, pro MČ nevýhodné smlouvy (takřka nevypověditelné, zavazující MČ Praha 5 více než dodavatele atp).

Zkusím Vám dát příklad – když si necháte u odborníka udělat detailní prohlídku auta či svého zdravotního stavu, dozvíte se, co na autě máte vyměnit či jaký orgán Vašeho těla potřebuje zvláštní péči, aby neonemocněl, popřípadě abyste nemusel udělat nějaký radikální řez. Ze závěru této prohlídky získáte i poznatky o tom, co funguje dobře a co měnit nemusíte. To jsou přece rady k nezaplacení a evidentně Vám pomohou chovat se hospodárně a efektivně ke svému autu či zachovat si zdraví.

Stejně tak i náš audit – pomůže chovat se hospodárně, tzn. neplýtvat, nenechat peníze téci tam, kde nejsou potřeba, a nastavit smluvní vztahy MČ Prahy 5 a jejích dodavatelů co nejvýhodnější pro rozpočet naší městské části. Auditem jsme získali cenné, právně a odborně podpořené rady, za velmi rozumnou cenu necelých 2 milionů korun bez DPH.

 

K Vašim spekulacím o manipulaci se zprávou

 

– nic takového se nekonalo. Po odstranění gramatických a jazykových chyb jsme zprávu převzali tak, jak ji pro nás firma Nexia AP, mimochodem vzešlá z výběrového řízení, vypracovala.

 

 

 

 

 

 

K Vašemu dalšími dotazu ohledně zveřejnění auditu:

 

Zpráva byla financována z rozpočtu MČ Prahy 5, což automaticky neznamená, že musí být okamžitě zveřejněna. Je celá řada dokumentů na našem úřadě, které nejsou určeny pro veřejnost, stejně jako jsou materiály na ministerstvech placené z našich daní, které slouží k práci ministerstva a nejsou určeny ke zveřejnění. Proč? V auditu jsou uvedeny detailní informace o bezproblémových firmách spolupracujících s naší městskou částí, kterých je mimochodem větší polovina, a ty by mohly být v tomto kontextu poškozeny.  A v případě auditu by okamžité zveřejnění mohlo poškodit zájmy městské části, jejíž pracovníci s firmami dotčenými ve zprávě vyjednávají. Ve chvíli,  kdy se nám podaří narovnat smluvní vztahy, o kterých audit mluví, může být podle mého audit zveřejněn. Rozhodnutí však není na mně, ale na celé radě.

 

A proč se dílčí závěry zprávy objevily v médiích?

 

Protože se radní MČ Prahy 5, kteří se s auditem seznámili, shodli na tom nejpodstatnějším, co z auditu vyplývá, a to sdělili veřejnosti. O tom jsem nerozhodl já, o tom nerozhodl pan starosta, na tom se shodla rada MČ Prahy 5. Cílem nás všech je ozdravit v uplynulých letech poněkud nemocné finance naší městské části.      

 

S pozdravem

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě